DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #38 – Strandskoven Samsø
I modsætning det bakkede terræn på nordvestsiden af Samsø, er der ganske fladt ved Strandskoven.
Kystleksikon #38 – Strandskoven Samsø
En strandkrabbe i færd med at fortære en knivmusling.

Kystleksikon #38

– Strandskoven Samsø

Tekst Tom Dalgaard Petersen Foto Boris Nielsen

I ly for vestenvinden, ikke langt fra det hyggelige havnemiljø i Ballen Havn, ligger Strandskoven og den tilhørende campingplads. I modsætning til nordvestsidens bakkede terræn, er her ganske fladt. Hvis I camperer, så har I direkte adgang til stranden, og at gøre ophold op ad et godt dykkested er ikke at foragte. En anden mulighed er at køre rundt om campingpladsen, gennem Strandskoven nogle få hundrede meter, og tage den anden stikvej ud mod kysten. Der er akkurat plads til en bil i kanten af strandstien, som udgør vores ihopsted.
Foruden at være et godt sted til hyggedyk, kan man gå på jagt efter Teglrørsvraget, som efter sigende ligger på tre-fire meter vand, ca. 200 meter fra kysten mellem campingpladsen og ihopstedet.
Selv ved kraftig vestenvind er vandet forbavsende roligt og klart. Bunden skråner langsomt og når først otte meter ca. 500 meter ude. Man skal over to sandrevler før dykning påbegyndes. Ved lavvande vil de fleste kunne bunde de første 100 meter ud til den anden revle, hvor dykket begyndes. De først 50 meter af dykket består af sand, hvorefter stenrevet kommer. Hvis I er på udkig efter vraget, skal I svømme langs stenrevet mod syd. Hold godt øje med små rester af tegl efter ca. 50 meter. Herefter svømmer I ca. 50 meter mod øst. Vi fandt teglrør som vidnede om, at vi var på rette spor, men vraget fandt vi ikke – måske du har heldet med dig?
Foruden spændingen ved at søge efter vraget, er her en masse at se på. Inde over revet i tangen holder tusinder af savgylter til. Hvis du forholder dig roligt, vil du se hvor nysgerrige de er – i modsætning til pighvarren og fjæsingen, som gemmer sig på de bare pletter med sand.
Stenrevet skifter mellem tangbevoksede områder, nøgne sten og pletter med sandbund. Det perfekte sted for ørred, som fiskeentusiaster har udsat rigtig mange af gennem årene. De er både sky og hurtige, så det kræver held og gode øjne, men en gang imellem ser man i øjenkrogene noget stort forsvinde i en hast.
Hvis vejret tillader det, kan I nyde jeres frokost på stranden, solbade og soppe inden det næste dyk. For Strandskoven er absolut flere dyk værd.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også