DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #35 - Dråby Strand
Kystleksikon #35 - Dråby Strand
Kystleksikon #35 - Dråby Strand
Kystleksikon #35 - Dråby Strand

Kystleksikon #35

- Dråby Strand

Tekst og foto Casper Tybjerg

Dykning ved Dråby Strand minder til en start om en ørkenvandring. Her er sand så langt øjet rækker, og umiddelbart skulle man ikke tro, at der var meget at komme efter. Men når man fortsætter dykket ud fra kysten, vil man dog hurtigt opdage, at dette ikke er et helt almindeligt dykkersted.
Dråby Strand ligger ud mod Hjelm Dyb. En dyb, strømfyldt rende, der adskiller Jylland fra øen Hjelm og en række grunde. I renden er der ofte strøm og således meget stor vandudskiftning, hvilket er ensbetydende med, at diversiteten af dyr og planter er højere her end mange andre steder.
Efterhånden som man svømmer længere væk fra kysten, bliver der gradvist dybere. Bunden af Hjelm Dyb ligger på omkring 50 meter, men på et stranddyk kommer man sjældent mere end 12-14 meter ned.
Sandbunden bliver afløst af stenrev, som er overgroet af tang. Hvis man passerer store sten, kan det betale sig at holde godt øje med havørreder. Brug lidt tid på at lede rundt i tangskoven, for den gemmer på små hemmeligheder. Vi har mødt mange forskellige organismer herude, deriblandt søtunge (Solea solea) og kolossale brandmænd. Der går lystfiskerhistorier om, at der skulle være sildehajer i Hjelm Dyb, men dem har vi endnu ikke været så heldige at se.
I slutningen af dykket kan det anbefales at bruge lidt tid på sandbunden, som ikke altid er så livløs og kedelig, som den måske umiddelbart ser ud til. Her har vi fundet tusindvis af rejer og små fladfisk i færd med at vokse sig store. Dykningen ved Dråby Strand byder på mere variation end et gennemsnitligt stranddyk de fleste andre steder i landet.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også