DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #37 – Nordre Svinekilde, Samsø
Fra Ballebjerg er der fin udsigt over det bakkede terræn ved Nordre Svinekilde.
Kystleksikon #37 – Nordre Svinekilde, Samsø
Man kan se erimitkrebs i store antal og i mange forskellige størrelser.

Kystleksikon #37

– Nordre Svinekilde, Samsø

Tekst Tom Dalgaard Petersen Foto Boris Nielsen

Hvis man kigger fra Ballebjergs udsigtstårn, som er Samsøs højeste punkt og hen over Ormeskredet, hvor Nordre Svinekilde ligger smukt omgivet af smeltevandsdale, ser man landskabet, som præger billedet af det nordlige Samsøs nord- og østkyst. Tanken om, at de 64 meter over vand, kun få meter fra kysten, kan tillægges yderligere 37 meter under vand, giver et sug i maven.
Forventningen til en weekend i det fri stiger yderligere med visheden om, at områdets private såvel som offentligt ejede jorde er tilgængelige for enhver. Her kan både dykkes og traves langt fra hverdagens gøremål.
Dykket starter kun fem-ti meter fra strandkanten, hvor der er et dybt lag rullesten med blæretang. På seks meter skifter sceneriet til en flad steppe af groft grus, og nu dukker de første af stedets allestedsnærværende beboere op – eremitkrebs i hobetal! Jeg har aldrig før set så mange af slagsen forsamlet på ét sted. Gruset sitrer af liv – eremitkrebs, konksnegle og strandkrabber præger aktiviteten over gruset, men der sker mindst lige så meget nedenunder. Efter nogen ventetid dukker der også nogle knivmuslinger op fra gruset. På grund af den manglende bevoksning, er de lette at få øje på.
Efter 40-50 meter kommer du til en ’dal’, hvor terrænet skråner ned til ca. ti meter. Bunden er dækket med muslingeskaller samt de førnævnte beboere – stands op og vent – måske får du øje på en panserulk eller en stor snegl på vandretur? Der er lidt Sulawesi over det her sted!
Nu stiger terrænet igen til seks meter, og efter ganske få finnespark dukker endnu en dal frem, som er 13 meter dyb. Her er både søpindsvin og sømus samt søstjerner i alle størrelser. Her er det let at finde dekorative situationer i søgeren på kameraet.
Den tredje dal bringer dig ned på hele 37 meter, kun 150 meter fra strandkanten – det her er i sandhed dansk stranddykning i særklasse.
Efter endt dykning kan man være heldig at møde en flok marsvin tæt på stranden Så hold øje med marsvin!

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også