DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #56 – Venø Sund og Kleppen – Vestjylland
Kystleksikon #56 – Venø Sund og Kleppen – Vestjylland
Kystleksikon #56 – Venø Sund og Kleppen – Vestjylland
Kystleksikon #56 – Venø Sund og Kleppen – Vestjylland

Kystleksikon #56

Tekst og foto Kim Meineche
Venø Sund og Kleppen – Vestjylland

Limfjorden er Danmarks største fjordområde og byder som bekendt på en lang række dykkemuligheder. Især når vind og vejr gør dykning umulig i Vesterhavet, omend sigten i Limfjorden sjældent er noget at råbe hurra for.
Et par af de mange muligheder finder man ved Kleppen og Venø Sund, kun få kilometer nord for Limfjordens sydligste havneby, Struer. Personligt holder jeg mest af Venø-siden, godt hundrede meter nord for færgelejet, hvor man finder stejle sandskrænter med et mangfoldigt liv af rejer, kutlinger, krabber, små fladfisk, sønelliker, mv. Desværre er det også her man er mest udsat for evt. strøm, som til tider kan være ganske kraftig og går den mod syd er det ikke særligt hensigtsmæssigt at dykke her, pga. færgen, som sejler mellem Venø og Kleppen på fastlandet, hver 20. min. fra kl. 6.00 til 20.00 og derudover hver time, indtil midnat.
Maksimumdybden ved skrænterne er ca. 15 meter, men som det er tilfældet i det meste af Limfjorden, finder man også her det mest mangfoldige liv mellem overfladen og ned til fem-syv meters dybde.
Endnu en grund til at holde sig her indenfor er de forholdsvis store skibe, som af og til passerer sundet for at komme ned til Struer med deres last. Forvent ikke, at kaptajnen har mulighed for at tage hensyn til dykkere i området, da sundet er meget smalt og ofte strømfyldt.
Har man ikke mod på at dykke ved skrænterne på Venø-siden, kan man også få en god oplevelse under overfladen i Struer Bugt. Umiddelbart syd for de ventende bilers holdeplads, ved færgelejet, ligger der en lang række kampesten, som udgør en slags kystsikring. Det kan godt lade sig gøre at forcere denne række af sten og gå i vandet direkte derfra, men det er langt nemmere at holde ind til siden et par hundrede meter før selve færgelejet, hvor rækken af sten begynder. Herfra kan man gå i vandet fra en flad sandstrand og så følge stenene.
Hulrummene i rækken af sten rummer masser af krabber, muslinger og diverse andet marint dyreliv og selvom dybden her er meget moderat kan det faktisk være en smuk oplevelse at dykke her. Vil man have lidt mere vand over hovedet kan man svømme længere ud i Struer bugt, hvor man på den flade sandbund kan finde blåmuslinger, kutlinger, østers, sønelliker og lign. Så længe man holder sig fra sejlrenden overstiger dybden her ikke fem meter.
I de tidlige forårsmåneder kan man også være heldig at se en sæl eller to her, men desværre kun fra land. En dykker skræmmer åbenbart for meget, også selvom man benytter rebreather.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også