DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Hvis kokosblæksprutten ikke finder en kokosnød at slå sig ned i, er det lige så sandsynligt, at den tager en musling.
Hvis kokosblæksprutten ikke finder en kokosnød at slå sig ned i, er det lige så sandsynligt, at den tager en musling.

Lembeh & Halmahera

en indonesisk kombirejse

Tekst: Kathrin Tengsand, Foto: Kathrin & Ulf Tengsand

Nogle gange sidder man og planlægger en dykkertur og er ikke rigtig enige om, hvad man vil se. Så kan denne kombinationsrejse være noget at tjekke ud. Vi prøvede en uges muck diving i lavasandet ved Lembeh-strædet og en uges revdyk i det klare blå vand på øen Halmahera.

►  Efter at have set så mange film var Lembeh nummer ét på min ønskeliste, og jeg er frem for alt tiltrukket af den biodiversitet, der tilbydes. Heldigvis er jeg ikke den eneste, der har lyst til at dykke en uge på den skrånende sorte lavasandbund og grave i dette makrokosmos – her er vi alle nørder. Alle medbringer selvfølgelig deres kamera. Vi bor på Diver's Lodge Lembeh og de dykkere vi møder her kommer fra hele verden og har alle det samme mål, nemlig muck diving eller critter diving, som det også kaldes.

Mr. Rob
Alle, der bor sammen med "Mr. Rob ”samles ved bordet om aftenen og med lidt held er han også hjemme. Han ejer tre forskellige resorts, som hver er en dagstur væk, og alle skal administreres. Hr. Rob er kendt i Sulawesi-området som naturplejer og fugleekspert, men han dykker også, når han har lidt tid til overs. Vi har allerede mødt ham før og lyttet til hans spændende historier, så vi er glade for, at han sætter sig sammen med os et stykke tid om aftenen.

En ny verden
Vi er allerede advaret om, at der er meget affald i vandet. Ja, vi ved det, og det bliver værre. Men nu er vi her for at udforske mangfoldighed. Jeg håber bare at mit udstyr holder, for nu skal der tages en masse billeder. Det tager et stykke tid for øjet at finde de rigtige motiver, da de fleste skabninger er mestre i camouflage. Men så snart øjet begynder at vænne sig til det, åbner der sig en ny verden. Når man tager sig tid til at observere livet i sandet, ser man meget hurtigt, at alt handler om at spise eller blive spist. En, der let bliver offer for forskellige rovdyr, er den fine lille krabbe Red frog spanner crab.

Der er et par forskellige overlevelsesstrategier hernede, hvis man nu ser bort fra muligheden for at grave sig ned. Kommer man tættere på koraller, søfjer, fjerstjerner eller hydroider, ser man små krabber, der har tilpasset sig i farve og tegning til deres "hjem". De har opbygget en slags mimik, dvs. beskyttende lighed.

Nogle har endda forvandlet hele deres kropsform til at ligne deres koraller, f.eks. med små knopper på ryggen som Pygmy Seahorse. Når du endelig har opdaget en, er det nok ikke sikkert, du får den med på billedet. Det værste er, at de hele tiden forsvinder rundt om korallerne, så snart man tror, ​​man har dem i fokus. Det bliver en katten-efter-musen-leg for dem, der har styrken. Fedt hvis man investerer halvdelen af ​​dykket i dette og får et enkelt billede der kan bruges.

En anden strategi er at skifte farve. De små blæksprutter opdager man ofte først , når man er for tæt på. Så skal man bakke ud med kameraet uden at hvirvle en masse bundfald op, men når det nu er lykkedes, er de væk alligevel. Eller bare usynlige igen. Selv de mindste blæksprutter har samme evne til at blande sig med deres omgivelser og nogle gange er det rent held, der afgør, om du finder en. Pygmy Cuttlefish er med sine omkring 5 cm en af ​​de mindste blæksprutter her og lige nu...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

"An overview from the air of Divers Lodge Lembeh on a beautiful morning". Video:  Divers Lodge Lembeh
"An overview from the air of Divers Lodge Lembeh on a beautiful morning". Video: Divers Lodge Lembeh
Fakta

Diver's lodge
Diver’s Lodge Lembeh ligger i den sydlige del af Lembeh-strædet, overfor byen Bintang og meget tæt på Banka Island som allerede er rangeret blandt makroverdenens Top 10. Her...

Læs artiklen i DYK #68:

SOME images:
Lembeh & Halmahera – en indonesisk kombirejse
Lembeh & Halmahera – en indonesisk kombirejse
, Hvis kokosblæksprutten ikke finder en kokosnød at slå sig ned i, er det lige så sandsynligt, at den tager en musling.
Hvis kokosblæksprutten ikke finder en kokosnød at slå sig ned i, er det lige så sandsynligt, at den tager en musling.
, Ankomst til Diver's Lodge efter en 22-timers rejse fra Göteborg via Singapore og Manado.
Ankomst til Diver's Lodge efter en 22-timers rejse fra Göteborg via Singapore og Manado.
, Første indtryk man får: sort sand, noget affald og nogle små fisk, der gemmer sig. Det virker ikke så attraktivt i starten.
Første indtryk man får: sort sand, noget affald og nogle små fisk, der gemmer sig. Det virker ikke så attraktivt i starten.

Læs også