DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Motiv Et hjørne af et vrag Sted Rice Bowl Wreck ud for Sabahs vestkyst, Malaysia Kamera Nikon D100 Objektiv: 10,5 mm fisheye Blitz: Ikelite 200 Kommentar: Rice Bowl Wreck er ikke et meget besøgt vrag, men det er flot overgroet med diverse svampe og koraller, og en del mindre fisk holder til ved vraget. Men farvandet kan være lidt råt og strømmen voldsom.
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Motiv Pølse med reje Sted Tunku Abdul Rahman Nationalpark ud for Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia Kamera Nikon D70 Objektiv: 105 mm macro Blitz: Nikon SB800 i Sealux hus Kommentar: De store søpølser er ofte værter for pragtfulde plettede krabber eller smukke kejserrejer som denne. Sameksistens mellem arter er sjovt at følge under vandet.
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Motiv: Party i hullet Sted: Seraya i det nordlige Bali Kamera: Nikon D70 Objektiv: 105 mm makro Blitz: Nikon SB800 i Sealux hus Kommentar: Denne pragtfulde leopardmuræne med sin hær af rejer besøgte vi igen og igen. Når først tilliden var skabt skete der bare noget hele tiden, og vi brugte adskillige dyk med at følge det evigt ændrede sceneri.
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Motiv: Portræt af næsehornsfisk Sted: Liberty Wreck, Tulamben, Bali Kamera: Nikon D100 Objektiv: 60 mm makro Blitz: Ikelite 200 Kommentar: Der er masser af stimer af større fisk omkring Liberty Wreck, og blandt dem disse farverige stornæsede næsehornsfisk. De skifter farve når de kommunikerer, eller når de vil renses af mindre fisk. Så bliver de mere brune og neutrale. Måske for at virke ufarlige!?
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Motiv: En smuk djævel Sted: Sangalaki Island, Indonesien Kamera: Nikon D100 Objektiv: 17-35 mm zoom Blitz: naturligt lys Kommentar: Hvis vi har et yndlingssted, så er det nok Sangalaki Island ud for Kalimantans østkyst. Her er bare alt – djævlerokker og havskildpadder året rundt.
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Motiv Reje i blomsterhav Sted Biaro Island, nord for Sulawesi, Indonesien Kamera: Nikon D70 Objektiv: 105 mm macro Blitz: Nikon SB800 i Sealux hus Kommentar: Denne type reje ses ofte siddende med ‘armene over kors’. Her smukt i et smukt, brunligt blomsterhav.
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Motiv Krabbe klynger sig til sit svampehus Sted Lembeh Strait, Sulawesi, Indonesien Kamera Nikon D100 Objektiv: 105 mm macro Blitz: Ikelite 200 Kommentar: Under et natdyk i Lembeh ser vi en rød svamp bevæge sig hen over den sorte sandbund. Vi løfter den op og ser en lille svampekrabbe, der desperat holder fast i sit kulørte hus.
Lene og Claus Topp - Et liv for, med og i tropisk natur
Motiv: Fotomodellen Nicky Sted: Mantanani ud for Sabahs vestkyst, Malaysia Kamera: Nikon D100 Objektiv: 10,5 mm fisheye Blitz: ingen Kommentar: Nicky er en søko, der i perioder holder til ved øen Mantanani. Vi tager med jævne mellemrum en tur op for at hilse på ham. Vi håber, at han en dag vil finde sig en kone – men der er meget langt mellem søkøerne herude nu om dage.

Lene og Claus Topp

- Et liv for, med og i tropisk natur

For fire år siden flyttede Claus og Lene til den malaysiske delstat Sabah på Borneo. Her begyndte de deres dykkekarriere, som siden har ført til masser af dykning. Gennem deres arbejde for Verdensnaturfonden, har de besøgt mange unikke områder i regionen. Begge har altid fotograferet, og kameraerne har også været med i rygsækken under lange og udmattende ture i Borneos regnskov. Motiverne har været alt fra storslåede landskaber over pattedyr til fugle, slanger, insekter, og smukke, blomstrende orkideer. Så naturligvis skulle kameraerne også med ned under vandet, og det blev samtidig overgangen fra film til digitalt. Det var på mange måder som at starte på en frisk – ny type kamera og nyt miljø. De første kameraer i vandet var et Canon G2 og et lille Canon A70, og overraskelsen var stor, da de snart efter i en novice-konkurrence på den asiatiske Celebrate the Sea-messe både tog en første- og en andenplads. Det gav blod på tanden, og inden længe var dykkebagagen øget med adskillige kilo. Med på rejse er nu et Nikon D70 og et Nikon D100 i huse fra Sealux. Derudover altid deres favoritlinser under vand, en 60 og 105 mm makro, 17-25 mm zoom og så det mere ekstreme 10,5 mm. Claus og Lene har ikke noget favoritsted, men de planlægger ofte deres ture til steder, hvor der er unikke havdyr, så som hvalhajer, søkøer, klumpfisk og djævlerokker. Men at lede efter makromotiver på lavt vand er også en favoritbeskæftigelse. Flere af Lene og Claus’ billeder kan ses på enten scanpix.dk eller på deres egen hjemmeside www.toppx2.com, hvor der også ligger adskillige af Lenes artikler.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også