DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Mabul – fristed for makroliv
de fotogene anemonefisk er koralrevets supermodeller. og tomatklovnfisken er muligvis den smukkeste af dem alle.
Mabul – fristed for makroliv
SOVEPOSE  En papegøjefisk, som er ved at spinde en kokon, der skal fungere som en sovepose for natten, er en af de mere usædvanlige adfærdsmønstre, man kan bevidne på et natdyk.
Mabul – fristed for makroliv
I ORKANENS ØJE At svømme rundt midt inde i en enorm klynge storøje travaller eller andre store stimefisk, er en oplevelse for livet. Stimerne omkring Mabul er ofte så store, at de helt lukker solen ude.
Mabul – fristed for makroliv
HURTIGSTE KÆBE I BYEN Tudsefisk kan sidde helt stille i flere uger ad gangen, men når en uheldig fisk vover sig for tæt på, slår tudsefisken til og sluger byttet med en lynhurtig sugebevægelse. Det går så stærkt, at det ofte ikke kan ses med det blotte øje. Pludselig er byttefisken bare væk ...
Mabul – fristed for makroliv
Man skulle ikke tro det, men gopler er nært beslægtede med koraller. Begge tilhører arten cnidaria og har evnen til at afsende små giftpile mod deres bytte.
Mabul – fristed for makroliv
I SIT ELEMENT  I Caribien er dragefisken en invasiv art, der forretter stor skade, men her i Sydøstasien er dens tilstedværelse vigtig for balancen på revet. Mabuls kunstige rev er gode jagtmarker for dette rovdyr, der foretrækker skyggefulde områder væk fra direkte sollys.
Mabul – fristed for makroliv
MIKROKOSMOS  Denne koralbars udgør sit eget lille univers. De små trevaller følger barsen tæt, fordi den yder beskyttelse og ly, og en remora har sat sig fast på oversiden som en blind passager.

Mabul

– fristed for makroliv

tekst og foto Imran Ahmad og Cassandra Dragon
Ud for kysten på den malaysiske del af Borneo ligger Mabul, en lillebitte ø med et fantastisk makroliv. Overfiskning og dynamitfiskeri har skadet store dele af de omkringliggende koraller, men nye kunstige revstrukturer har gjort Mabul til et paradis for muck-dykkere. Koralbarser og stimer af jackfish hører til de større beboere, som nu vender tilbage til dette fjerne hjørne af Sydøstasien.

Mabul er en lille ø ud for den sydøstlige kyst i det malaysiske Borneo, ca. 15 kilometer fra den legendariske dykkerdestination Sipadan. De fleste af øens indbyggere kom oprindeligt hertil fra nærtliggende øer i det sydlige Filippinerne. De er en blanding af Suluk-muslimer og Bajau Laut-folk, der er et nomadisk folkefærd, bedre kendt som havsigøjnere. Mabul er en fiskerø, og de fleste folk her har stærke bånd til havet og tjener størstedelen af deres indkomst på at transportere blæksprutter og fisk til Semporna på fastlandet og sælge dem der. Ud over den fantastiske dykning, så trækker Mabuls smukke sandstrande, der er flankeret af kokospalmer, også besøgende til øen. Der er hverken biler eller veje her, så hvis man vil på opdagelse, når man ikke er i vandet, så foregår det altså til fods. 

Makro

Man skal ikke komme til Mabul med en forventning om at dykke på frodige koralrev. Her på øen handler det primært om muckdiving. Desværre er de fleste af Mabuls koralrev blevet ødelagt af fiskere bevæbnet med cyanid og dynamit. Men for dykkere med hang til små mærkelige skabninger er stedet et paradis. De kommer langvejs fra for at træne deres blik og fotografiske evner på bizarre skabninger som tudsefisk, blåringet blæksprutte, nålefisk, utallige arter af rejer og krabber og sidst, men ikke mindst, de myriader af nøgensnegle, man kan finde.

Mabuls dykkerkatalog byder dog også på andet end makrodykning. Ved området omkring Sipadan Mabul Resortet tiltrækker et forsøg på at genetablere korallerne nu også større marint liv. Og et fiskefristedsprojekt sat i søen for ti år siden med resortets ejer, Robert Lo, i spidsen, har nu gode resultater. Lo begyndte oprindeligt med at bygge kunstige rev – undervandsstrukturer hvor fisk lokkes til at parre sig og trives – ud af træ, beton og andre materialer. Mens andre projekter med kunstige rev i regionen brugte elektricitet i deres strukturer, fik revene i Mabul lov til at udvikle sig naturligt. På de hårde overflader, der blev indført her, kunne alger og hvirvelløse dyr som rurer, koraller og østers sætte sig fast. Meningen var, at disse arter skulle udgøre det store kolde bord, der kunne tiltrække fisk tilbage til området. Små fisk som sardiner og ansjoser ankom først og tiltrak så større rovdyr som jackfish og barracudaer. Som tiden er gået, er strukturerne her blevet helt overtaget af alger, søpunge, svampe og bløde og hårde koraller, hvilket skaber et univers af liv.

Livets biograf

Når man dykker på de menneskeskabte strukturer i Mabul, kan det føles lidt som at se en scene fra en IMAX-film. Selv ved siden af Asiens fantastiske naturlige rev, giver dette kunstige rev dig en regulær sanseoverbelastning. Når du hopper i fra enden af resortets anløbsbro på to meter vand, bliver du omsværmet af tætte stimer af ansjoser, der racer forbi i synkron samhørighed, mens en rovfisk fra tid til anden cruiser gennem for at få et hurtigt...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også