DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Deep Dive Dubai - Verdens dybeste pool er ikke en pool
Deep Dive Dubai

Deep Dive Dubai

- Verdens dybeste pool er ikke en pool

Tekst og UV-foto Jesper Kjøller, Topside foto Naim Chidiac

Dybe pools er ikke en ny idé. Der er allerede et par af dem i Europa, og de giver dykkere mulighed for at træne eller bare nyde dybere dyk i kontrollerede og sikre omgivelser. Uanset hvor spændende disse destinationer er, er de stadig kun pools med klorvand, hvide firkantede fliser og en bademester med træsko og trillefløjte. Med den nylige lancering af Deep Dive Dubai har landskabet ændret sig fuldstændigt – aldrig har et indendørs dykkeanlæg budt på så mange spændende muligheder.

►  Dubai har tradition for at skabe attraktioner og faciliteter, som er et resultat af, at de er gode til at tænke ud af boksen. Som et eksempel har det ørkenbundne emirat naturligvis ingen alpine skiløbsmuligheder. Så de byggede Ski Dubai – en indendørs skibakke. De havde ikke sikre tilbud til motionscyklister, så de skabte over 200 kilometer dedikerede cykelstier. Og et operahus, et pariserhjul, der er større end London Eye og ikke at forglemme verdens højeste bygning, Burj Khalifa. De udviklede også en af de mest imponerende og populære faldskærmsudspringsfaciliteter i verden og verdens længste urban zipline. Eksemplerne på disse "kun i Dubai" vidundere er talrige, og de fortsætter med at komme i en lind strøm.
Den Persiske Golf er et ret sandet og lavvandet bassin, der ikke tilbyder den mest spændende dykning, så det blev besluttet at opføre en 60 meter dyb pool for at tilbyde fridykkere pålidelige træningsmuligheder. Men tro mod Dubais forkærlighed for det ekstraordinære, så besluttede skaberne af Deep Dive Dubai at udvikle ideen lidt videre for at give dette projekt et unikt Dubai-spin.

Metropolis
En pool på 60 meter kunne let blive et noget kedeligt og sterilt miljø, medmindre der blev anlagt en lidt mere kreativ synsvinkel. Et par ideer blev kastet rundt. Hvad med at hylde det faktum, at perledykning i mange århundreder udgjorde det økonomiske fundament for UAE? Perledykkeerhvervet var en vigtig handel for Dubai, indtil japanerne introducerede industrielle perler for omkring hundrede år siden og kvalte UAEs perleindustri. Mange Emirati-familier kan spore deres oprindelse til en tid, hvor de var involveret i perlehandelen, der tjente som grundlaget for den moderne velstand i regionen.

Men hvordan indretter man en pool, så den ligner et perledykkermiljø? Det kan man ikke rigtig, så perleideen blev opgivet som designmetafor. Imidlertid er ydersiden af bygningen, der ligner en kæmpe østersskal, en hyldest til UAEs perledykningsfortid. Mange andre temaer blev overvejet, inden valget endelig landede på ideen om en oversvømmet storby.

Deep Dive Dubai er indrettet som en sunken metropol, intakt med typiske by-features som lygtepæle, indkøbsvogne, reklametavler, pengeautomater, skraldespande, cykler, telefonbokse og brandstiger blandt masser af andre hverdagsgenstande, som man ville finde i en moderne storby. Men du kommer ikke kun til at dykke blandt objekter fra byens gader. Efter en ukendt post-apokalyptisk hændelse har fået byens mure til delvis at styrte sammen, kan du svømme ind i og udforske en fuldt møbleret lejlighed. De forskellige værelser i lejligheden er dekoreret med ikoniske malerier på væggene, møbler og legetøj.

Hvad mon der skete her? Sank hele byen? Har en naturkatastrofe forårsaget en oversvømmelse? Har der været jordskælv, måske? Eller er det muligvis en model af en menneskelig by i et eller andet parallelt univers? Et enormt træ med rødder, der strækker sig dybt ned...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Deep Dive Dubai - The World's Deepest Pool. Video: Deep Dive Dubai
Deep Dive Dubai - The World's Deepest Pool. Video: Deep Dive Dubai
Fakta

DEEP DIVE DUBAIS FILTER SYSTEM
Vandet i poolen behandles i et af de største og hurtigste filtersystemer i regionen, der har kapacitet til at cirkulere alle 14 millioner liter vand hver sjette time.
...

Fakta

REJSEFAKTA – DUBAI

GEOGRAFI Dubai ligger ved den Persiske Golf, og er det næststørste af de Forenede Arabiske Emirater, der blev dannet i 1971. Befolkningstallet anslås til at...

Læs artiklen i DYK #65:

SOME images:
Deep Dive Dubai - Verdens dybeste pool er ikke en pool, Deep Dive Dubai - Verdens dybeste pool er ikke en pool
Deep Dive Dubai
, Deep Dive Dubai - Verdens dybeste pool er ikke en pool
Murene i Deep Dive Dubai er dekoreret med mærkelige motiver som om kunstneren var påvirket af dybderus.
, Deep Dive Dubai - Verdens dybeste pool er ikke en pool
Der er talrige muligheder for at interagere med genstandende i den sunkne by.

Læs også