DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Malaysia – Stort og småt i øst og vest
Hvide strande, palmer og klart vand. Livet på Sipadan er lige til at bære – også over overfladen.
Malaysia – Stort og småt i øst og vest
Anemonefisken er et almindilgt syn på Malaysias koralrev.
Malaysia – Stort og småt i øst og vest
Havskildpadden er formodenlig Sipadans mest typiske kendetegn.

Malaysia

– Stort og småt i øst og vest

Tekst og foto: Stefan Beskow
Solen er slukket! I hvert fald føles det sådan, når jeg befinder mig inde i orkanens øje. Hvor jeg end vender blikket, omgives jeg af en kompakt væg af sølvglinsende aflange rovfisk. Tusindvis af øjne betragter mig mistænksomt og det føles virkelig som om jeg er i begivenhedernes centrum, på trods af, at det modsatte formodentlig er tættere på sandheden når jeg befinder mig lige uden for Borneos vestkyst. Nærmere bestemt på Sipadan.

Barracuda Point på Sipadan er et dykested, der virkelig fortjener navnet. Jeg har aldrig andre steder oplevet en barracudastime af samme kaliber som denne her. Men som altid, når det gælder vilde dyr, gælder det om at besøge stedet, når stimen er hjemme. Men selv om hovedattraktionen skulle være et andet sted, er der alligevel enestående dykning. Revhajer, havskildpadder og også stimer med pukkelhovedpapegøjefisk ses regelmæssigt.

Sipadan er uden tvivl det store trækplaster, når det gælder dykning i Malaysia og det med rette. Her er forudsætningerne for dykning nemlig ypperlige! Fra stor dybder rejser sig Sipadan sig op fra havbunden hele vejen til overfladen og øen bliver på den måde en oase for alt marint dyreliv. Og det mærkes. Her findes det meste i overflod. Ud over den gigantiske barracudastime er der også en stor stime makreller, et gigantisk stime med pukkelhovedpapegøjefisk og hvis du nogensinde regner med at se havskildpadder i stimer, er det på Sipadan, det kommer til at ske.

Rundt om øen ligger dykkestederne tæt og det er almindeligt, at man begynder dykket på ét sted og afslutter det på et andet. Navne som South point, Hanging Gardens, Drop-Off og Whitetip Avenue får de fleste dykkeres munde til at løbe i vand – hvis de har besøgt øen. Vægdykning er den fremherskende dykkeprofil. Sommetider er væggen lodret og sommetider kraftigt skrånende. På visse steder er der plateauer, hvor tætte stimer af forskellige slags samler sig. Der er også en mulighed for at besøge Turtle Cave, men det kræver en guide, da det er er ret omfattende hulesystem.

Muck diving deluxe
Eftersom Sipadan på grund af nødvendige restriktioner i dag er en ubeboet ø, bor man i stedet på naboøerne Mabul og Kapalai og laver dagture til Sipadan derfra. Men dykningen omkring disse øer også rigtigt fin. Det er især muck diving, der bydes på her, selv om jeg personligt synes, at revene omkring Mabul er lidt for fine til at blive kaldt for ”muck”. Området er en pålidelige leverandør af alle de små og usædvanlige skabninger, som makrofotografer elsker. Tudsefisk, spøgelsesnålefisk, mandarinfisk, flamboyant cuttle fish og naturligvis de obligatoriske pygmæsøheste. Ja, listen er lang.

Ud over området omkring Sipadan og øerne Kapalai og Mabul, er det endnu et rigtig godt dykkested ud for Borneo. Layang-Layang er en gammel militærbase, der er omskabt til et dykkeresort. Layang-Layang ligger endnu mere isoleret end Sipadan. Efter en flyvetur til Kota Kinabalu, flyver du til selve resorteet, som ligger et godt stykke ude i det Sydkinesiske Hav. Også her rejser koralrevet sig fra store dybder og tiltrækker masser af dyr. Fremfor alt er det storvildt som dykkere valfarter hertil for at se. Hajar, mantaer og sommertider hvalhajer ses hyppigt her. Læg desuden intakte og sunde koraller samt en sigtbarhed, som er ud over det sædvanlige, så forstår du, at dette er et dykkested i verdensklasse.

Det er flere...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

GEOGRAFI Malaysia består af to dele, Malaccahalvøen og Nordborneo. De to dele kaldes også for Vest- og Østmalaysia. Totalt har Malaysia ca. 28 millioner indbyggere og et areal på 329.758 km2. Hovedstaden Kuala Lumpur ligger i Vestmalaysia (fastlandet) og har omtrent 1,5 millioner indbyggere. Det er store regnskove både i Vest- og Østmalaysia.

KLIMA Du kan rejse til Malaysia året rundt. Klimaet er tropisk, varmt og fugtigt. Temperaturen ligger oftest omkring 25-30 grader. Monsunperioder varierer alt efter, hvornår du rejser.

SÆSON Fastlandets østkyst besøges med fordel mellem april til oktober, hvor vejr, vind og sigt bedst til dykning. Fastlandets vestkyst har de modsatte forhold, altså oktober til marts.

DYKNINGEN Sipadan og Borneo kan besøges året rundt, men har bedste forhold fra marts til oktober. Layang-layang er kun åben mellem marts og august. Vandtemperaturen varierer mellem 25 og 30 grader. Dykningen finder ofte sted fra båd, men flere af stederne har også husrev.

REJSE Til Malaysia er det lettest af flyve med rutefly. Priserne starter på ca. 6.000 kr. Flyvetiden er fra 12 timer og opad alt efter slutdestination. Fra Kuala Lumpur tager det en til tre timer at flyve til de forskellige lufthavne på Borneo, ofte via Kota Kinabalu.

EL 240 volt. Adapter er nødvendig.

VALUTA Malaysiske ringgit. 1 MYR = 1,90 kr

Læs også