DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Maldiverne – eventyrligt smukt
Maldiverne – eventyrligt smukt
Maldiverne – eventyrligt smukt
Maldiverne – eventyrligt smukt
Maldiverne – eventyrligt smukt
Maldiverne – eventyrligt smukt

Maldiverne

– eventyrligt smukt

Tekst og foto Anders Nygren og Mikael Eriksson

Det tager som regel ikke mere, end 10-15 minutter at gå rundt om en normalstor ø på Maldiverne i det kridhvide sand. Maldiverne består af ca. fire procent land og 96 procent vand, ligesom en agurk. Så man forstår godt, at havet er vigtigt for lokalbefolkningen.
Hvis man vil til Maldiverne skal man huske, at man enten skal være nyforelsket eller nyde blot at slappe af og læse bøger. Eller også skal man være helt bidt af vandsport, som havfiskeri, surfing, sol og badning – og sidst, men ikke mindst af Dykning med stort D. For ellers er der ikke meget at foretage sig på Maldiverne ude blandt alle øerne. Der findes ingen butikker ud over souvenirbutikkerne i hotelområderne. Lokalbefolkningen har deres egne øer og de pendler mellem turistøerne og hjemmet. Alligevel er Maldiverne et godt sted at tage hen, hvis man har en ikke dykkende partner eller andet selskab med, som bare længes efter sol, hav og paradis.

Strøm
Maldiverne er nok bedst kendt for den artsrigdom og det mylder af liv, som bor på og ved koralrevene. Der er mængder af koraller i forskellige farver og ser man nærmere efter, findes der masser af småkryb og andet liv på enhver koralknold. På et dyk er det mere eller mindre umuligt ikke at se en ny fiskeart, som man ikke så på det foregående dyk. Revene er langstrakte og ofte følger man strømmen i sagte tempo. En lokalkendt dykkeguide er uvurderlig, eftersom de er mestre i at finde interessante ting at kigge på under dykket. Klare favoritter er de små slimfisk (blennies) som med et bredt grin ligger og kikker ud gennem koralåbninger. Det er fisk på ca. tre cm, så man skal have gluggerne åbne for at se dem. Der er utroligt meget dyreliv i vandet og det nærmest suser om ørerne, når store stimer af sølvglinsende og blå fisk drøner forbi på et par meters afstand, tæt efterfulgt af en stime trevaller (trevally el. jack fish).
Dykningen på Maldiverne er fænomenal med en sigtbarhed, som kan overstige utrolige 50 meter og med behagelige vandtemperaturer (27-30 grader) året rundt, så det er helt sikkert et sted, man vil gerne vil vende tilbage til. Normalt er der meget strøm på dykkestederne og guiderne hopper ofte i vandet før gæsterne for at kontrollere strømmens retning og styrke, inden gæsterne går i vandet. Til tider kan der være rigtig meget strøm, men fordelen er så oftest, at det virkelig myldrer med liv på revet.
Næsten alle resorts på Maldiverne har dykning på programmet og ofte har de en veludrustet og flersproget dykkerskole. En typisk dykkedag begynder halv ni med to dyk fra dykkebåden på et eller andet dykkested, ca. 30 til 60 minutter væk. Man gennemfører et dyk og derefter sejler båden til et andet rev for det næste dyk og til slut tilbage til øen for at spise frokost. Om eftermiddagen sejler man ud for at lave et tredje dyk og hvorfor ikke slutte af med et natdyk på husrevet?
Det kan anbefales at medbringe et nitrox-certifikat, ellers kan man ofte tage det på...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også