DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Maldiverne – Grib dagen!
Kan du lide fisk og farvestrålende koraller, er Ari Atollen et sted for dig.
Maldiverne – Grib dagen!
En liveaboardrejse er en perfekt måde af slappe af på.
Maldiverne – Grib dagen!
Selv om farvandet omkring Maldiverne især er kendt for de mange fisk, støder man også sommetider på gopler.
Maldiverne – Grib dagen!
Mødet med havets største fisk, den godmodige hvalhaj, står højt på mange dykkeres ønskeseddel.

Maldiverne

– Grib dagen!

Tekst og foto: Lill Haugen
Maldivernes øer og atoller når knap to meter over overfladen, og havet er aldrig langt væk, uanset om du vælger at bo på en strand eller på en båd. Øriget i det Indiske Ocean er stadig blandt verdens mest populære turist- og dykkedestinationer. Selv om det lille land konstant lever med en trussel om at blive opslugt af havet, er Maldivernes tropiske idyl, hvide strande og varme turkise hav fyldt med farver og liv et stort trækplaster – særlig for os dykkere.

Øerne er spredt over store havområder, derfor er liveaboard den mest almindelige og definitivt den bedste platform for at udforske Maldiverne under vand. På en liveaboard får du garanteret dykket de mest spændende steder, mellem palmeklædte øer og atoller hele vejen. Havet ligger for det meste på omkring 28 grader, og lufttemperaturen omtrent det samme. En perfekt temperatur – især når ferien finder sted på en båd med en svalende havbrise.

2000 øer på to meter
Maldiverne består af hele 2000 øer og atoller, og mange er knapt to meter over overfladen på højeste sted. Øriget ligger omkring ækvator, 650 km sydvest for Sri Lanka og var indtil 1965 under britisk styre. Efter en ekstrem El Niño i 1998, blev en del af de lavereliggende koralrev omkring Maldivrene ramt af koralblegning. Heldigvis ser korallerne ud til at være kommet sig fint, og mange mener, at det utrolig rige fiskeliv ved atollerne aldrig blev særlig påvirket. Selv om mange koralrev fik store skader, er dykningen på Maldiverne fortsat i verdensklasse. Der er få steder på kloden, hvor du ser så mange store rovfisk, når du dykker – og det er altid et godt tegn på velfungerende økosystemer.

Grib dagen på Maldiverne
Få minutter efter landing i lufthavnen ved den lille hovedstad Male, kan du stige direkte om bord på dykkeskibet Carpe Diem, som ejes og drives af Agnes van Linden fra Holland. Vi skal være på båden på en syv dages dykkerejse fra Male til Ari Atoll og tilbage.
Agnes var udenrigsdiplomat for EU og blev udsendt til Thailand, da tsunamien i 2004 ramte Sydøstasien.
– Ødelæggelserne, familierne som blev revet fra hinanden og den bundløse fortvivlelse ændrede mig som menneske. Livet er kort, og jeg bestemte mig for at følge min drømmene, gribe dagen og starte på en frisk! Tilfældighederne førte mig til Maldiverne, hvor jeg for tre år siden startede dykkevirksomheden Carpe Diem, fortæller Agnes.

De to første dyk laves som regel lige ved Male, verdens mindste hovedstad, få timer efter man er landet. Dykningen er overraskende god, men ulempen er, at der er lidt mange dykkere i vandet. Lankan Reef er en kendt pudsestation for mantarokker, og tre graciøse (og meget tålmodige) mantaer cirklede rundt om os, mens de blev plukket rene for parasitter og fik renset deres sår af forskellige typer småfisk. Omkring 50 dykkere fra en håndfuld forskellige både sad på bunden i en stor ring og observerede. Da vi kom tilbage til båden, blev vi nødt til at hoppe i igen – vi havde fået øje på en hvalhaj svømmende mellem bådene! Hajen blev hos os i hele 45 minutter, selv om den blev tæt forfulgt af snorklere, før den igen dykkede ned i dybet. Det blev med andre ord et rigtigt godt check dive!

Ari
Ari Atollen er målet for de næste seks dage. Selve sejlturen tager fire timer og kan kombineres med en kold øl på dækket – helst i skyggen, da skandinaviske vinterblege kroppe ikke bør...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også