DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Maldiverne – Grib dagen!
Kan du lide fisk og farvestrålende koraller, er Ari Atollen et sted for dig.
Maldiverne – Grib dagen!
En liveaboardrejse er en perfekt måde af slappe af på.
Maldiverne – Grib dagen!
Selv om farvandet omkring Maldiverne især er kendt for de mange fisk, støder man også sommetider på gopler.
Maldiverne – Grib dagen!
Mødet med havets største fisk, den godmodige hvalhaj, står højt på mange dykkeres ønskeseddel.

Maldiverne

– Grib dagen!

Tekst og foto: Lill Haugen
Maldivernes øer og atoller når knap to meter over overfladen, og havet er aldrig langt væk, uanset om du vælger at bo på en strand eller på en båd. Øriget i det Indiske Ocean er stadig blandt verdens mest populære turist- og dykkedestinationer. Selv om det lille land konstant lever med en trussel om at blive opslugt af havet, er Maldivernes tropiske idyl, hvide strande og varme turkise hav fyldt med farver og liv et stort trækplaster – særlig for os dykkere.

Øerne er spredt over store havområder, derfor er liveaboard den mest almindelige og definitivt den bedste platform for at udforske Maldiverne under vand. På en liveaboard får du garanteret dykket de mest spændende steder, mellem palmeklædte øer og atoller hele vejen. Havet ligger for det meste på omkring 28 grader, og lufttemperaturen omtrent det samme. En perfekt temperatur – især når ferien finder sted på en båd med en svalende havbrise.

2000 øer på to meter
Maldiverne består af hele 2000 øer og atoller, og mange er knapt to meter over overfladen på højeste sted. Øriget ligger omkring ækvator, 650 km sydvest for Sri Lanka og var indtil 1965 under britisk styre. Efter en ekstrem El Niño i 1998, blev en del af de lavereliggende koralrev omkring Maldivrene ramt af koralblegning. Heldigvis ser korallerne ud til at være kommet sig fint, og mange mener, at det utrolig rige fiskeliv ved atollerne aldrig blev særlig påvirket. Selv om mange koralrev fik store skader, er dykningen på Maldiverne fortsat i verdensklasse. Der er få steder på kloden, hvor du ser så mange store rovfisk, når du dykker – og det er altid et godt tegn på velfungerende økosystemer.

Grib dagen på Maldiverne
Få minutter efter landing i lufthavnen ved den lille hovedstad Male, kan du stige direkte om bord på dykkeskibet Carpe Diem, som ejes og drives af Agnes van Linden fra Holland. Vi skal være på båden på en syv dages dykkerejse fra Male til Ari Atoll og tilbage.
Agnes var udenrigsdiplomat for EU og blev udsendt til Thailand, da tsunamien i 2004 ramte Sydøstasien.
– Ødelæggelserne, familierne som blev revet fra hinanden og den bundløse fortvivlelse ændrede mig som menneske. Livet er kort, og jeg bestemte mig for at følge min drømmene, gribe dagen og starte på en frisk! Tilfældighederne førte mig til Maldiverne, hvor jeg for tre år siden startede dykkevirksomheden Carpe Diem, fortæller Agnes.

De to første dyk laves som regel lige ved Male, verdens mindste hovedstad, få timer efter man er landet. Dykningen er overraskende god, men ulempen er, at der er lidt mange dykkere i vandet. Lankan Reef er en kendt pudsestation for mantarokker, og tre graciøse (og meget tålmodige) mantaer cirklede rundt om os, mens de blev plukket rene for parasitter og fik renset deres sår af forskellige typer småfisk. Omkring 50 dykkere fra en håndfuld forskellige både sad på bunden i en stor ring og observerede. Da vi kom tilbage til båden, blev vi nødt til at hoppe i igen – vi havde fået øje på en hvalhaj svømmende mellem bådene! Hajen blev hos os i hele 45 minutter, selv om den blev tæt forfulgt af snorklere, før den igen dykkede ned i dybet. Det blev med andre ord et rigtigt godt check dive!

Ari
Ari Atollen er målet for de næste seks dage. Selve sejlturen tager fire timer og kan kombineres med en kold øl på dækket – helst i skyggen, da skandinaviske vinterblege kroppe ikke bør...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

GEOGRAFI Maldiverne ligger 500 kilometer sydvest for Sri Lanka og består af 2000 koraløer, hvoraf kun 200 er beboede. Hovedstaden Malé er verdens mindste hovedstad.

REJSE Vi rejste med Qatar Airways via Doha (seks timer) og videre fra Doha efter et par timers ophold til lufthavnen i Malé (fem timer). Et alternativ er Condor, som flyver direkte til Maldiverne via Frankfurt. Tidszone – UTC+5. Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 16.00 på Maldiverne.

DYKNING 3mm våddragt rækker for de fleste, mange dykker også uden dragt. En temperatur på 28-29 grader både i vandet og i luften året rundt gør, at du sjældent fryser på Maldiverne.

SÆSON Ari Atoll kan dykkes året rundt – der er altid noget at se. Manta er almindelig mellem februar og april, men kan også ses fra december. Både hvalhaj og hammerhaj er mest almindelige fra februar til april, og fra august til november. Andre typer haj er til stede året rundt, og vi mødte seks hvalhajer i december.

KLIMA De fleste af øerne er dækket af tropisk vegetation og palmetræer. Tropisk klima med meget nedbør og høje temperaturer året rundt. I juni, juli og august er det monsuntid og der er meget regn og vind. Den ”bedste” tid er fra november til maj, selv om det varierer lidt fra område til område – da er havet også roligst og der er størst chance for at komme derhen man vil.

HELBRED Det findes ikke malaria, men du bør have gyldige vacciner mod difteri, stivkrampe, polio og hepatitis. Der er i øvrigt forbudt at tage alkohol ind i landet, men du kan købe det på hoteller og turiststeder.

SPROG Dhivehi. Engelsk fungerer udmærket.

VALUTA Rufiyah (MYR), 1 USD = 12,8 MRF. US dollars og EURO fungerer også fint. Der er kontantautomater i lufthavnen i Male og det er godt at have lidt lokal valuta på sig, selv om både resorts og liveaboard tager mod betalingskort.

EL 220-40 V/ 50 Hz og varierer mellem britiske og europæiske stik. Medbring adapter for en sikkerheds skyld.

Læs også

Få viden, inspiration og oplevelser