DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Maldiverne – store fisk og paradisøer
Hajerne følger med hele vejen op til fem meter og holder os med selskab. En meget lovende indledning på vores dykkerferie!

Maldiverne

– store fisk og paradisøer

Tekst & foto: Stefan Beskow

En let paradisisk følelser kommer over mig, da vi flyver ind over Maldiverne. Koralrevene i lyseblå nuance står i skarp kontrast til dybhavets intense mørkeblå tone. Det skaber nogle fantastiske mønstre og får mit dykkerhjerte til at slå hurtigere. Snart skal jeg for første gang dykke i de så berømte vande.

 En guide fra Emperor Divers står smilende og tager imod os efter at vi har fået vores bagage og vist pas. En kort bådtur fra lufthavnen, som er på sin egen lille ø i dette ørige, står jeg nu på vores liveaboard, der skal være mit hjem den næste uges tid. Jeg får et godt indtryk af guiderne, der virker både søde og dygtige. Vi snakker lidt om det faktum, at Maldiverne flere steder har været ramt af koralblegning. Jeg spørger om, hvordan det egentlig står til med revene og hvad vi kan forvente. Dani, der har arbejdet forskellige steder i verden fortælle, at de steder, vi skal besøge i løbet af ugen næsten har klaret sig frisag i forhold til koralblegningen, hvilket skyldes, at revene ligger nær havstrømme, der har kunnet forsyne korallerne med mere frisk og køligere vand, når temperaturen er steget mest. Frem for alt er det fiskelivet, der er det store trækplaster på Maldiverne, fortæller Dani og lover store fiskestimer krydret en god portion hajer.

Checkout-dyk deluxe
Efter en god nats søvn bliver jeg vækket af urets alarm. Klokken er 6:00 og det er tid til turens første dyk! Under briefingen påpeger Anna, der er guide på båden, at vi skal se dette dyk for hvad det er – et checkout-dyk med rolige forhold for at alle kan lægge stille ud, tilpasse vægt og sikre, at alt udstyret fungerer.

På trods af Annas advarsel om check-dyk og om ikke at have de store forventninger, så tager jeg mig selv i at smile stort da jeg kommer i vandet. Dykkerstedet hedder Kurumbaog ligger nærmest et stenkast fra Malé, Maldivernes hovedstad. Sigten er god og en er uhørt fiskerigdom møder mig. Efter kort tid ser jeg en velkendt skygge dukke op, lidt dybere nede fremfor for os – haj! Først kommer der er, derefter følger flere. Det er sorttippede revhajer, der har dette rev som deres hjem. Jeg har svært ved at tælle dem, og konkluderer, at der er mange, i hvert fald mere end tyve hajer! Kameraet klikker løs og bliver opmærksom på at kigge på dykkercomputeren, der siger, at det er tid til at gå på sikkerhedsstop og afslutte dykket. Hajerne følger med hele vejen op til fem meter og holder os med selskab. En meget lovende indledning på vores dykkerferie!

Dhoni
Da vi rammer overfladen er dhonien allerede klar til at samle os op. Når man dykker fra liveaboard i Maldiverne, fungerer det lidt anderledes end mange andre steder, da man her har en mindre følgebåd, en Dhoni. I dhonien opbevarer man dykkerudstyr, fylder flasker og dykker fra. Selve “hovedbåden”, der er betydelig større, er der, hvor man befinder sig når man spiser, sover og slapper af i mellem dykkene. Det fungerer nemt og er dejlig bekvemt for os dykkere.

Én på hovedet
Dagen byder på to dyk mere. Et på et vrag ved Kuda Giri og et meget specielt skumringsdyk sammen med masser af nursehajer ud for Alimatha. Nursehajerne og enorme mængder fisk har samlet sig her fordi sportsfiskere...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Natdyk med djævlerokker i den nordlige Ari Atol. Video: Miguel Pereira
Natdyk med djævlerokker i den nordlige Ari Atol. Video: Miguel Pereira
Dykning ved Bathala Maaga Kanthila. Video: Divetobealive
Dykning ved Bathala Maaga Kanthila. Video: Divetobealive
Dykning på pudsestationen ved Mofushi. Video: Alex Charlton
Dykning på pudsestationen ved Mofushi. Video: Alex Charlton
Dykning ved Kudarah Thila, Maldiverne. Video: Graeme_A
Dykning ved Kudarah Thila, Maldiverne. Video: Graeme_A
Vraget ved Juda Giri. Video: Sawadh Abdulla
Vraget ved Juda Giri. Video: Sawadh Abdulla
Fakta

Fakta Maldiverne

Indbyggertal 436,330 (2017) ifølge Verdensbankens tal.

Hovedstad Med en befolkning på næsten 150.000 og et areal på 9,27 kvadratkilometer...

Læs artiklen i DYK #53:

SOME images:
Maldiverne – store fisk og paradisøer, Maldiverne – store fisk og paradisøer
Hajerne følger med hele vejen op til fem meter og holder os med selskab. En meget lovende indledning på vores dykkerferie!
, Maldiverne – store fisk og paradisøer
Guiden lover store fiskestimer krydret med en god portion hajer.
, Maldiverne – store fisk og paradisøer
Hvis man kan få opmærksomheden væk fra hajer og de store fiskestimer, kan man blandt andet se muræner kigge frem fra korallerne.

Læs også