DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Mantaer og mangoshakes – Thailand
Den skrøbelige og nuttede kuffertfisk tøffer rundt på revene. Her en forholdsvis ung fisk i klar gul farve med sorte pletter. Med tiden bliver pletterne mindre og farven mere sennepsgul.
Mantaer og mangoshakes – Thailand
Ved højvande kan man sejle rundt i mangroveskovens labyrinter på Koh Naka. Lige over horisonten fornemmes James Bond-øerne.
Mantaer og mangoshakes – Thailand
Hvis strandstolen på Koh Naka bliver for varm, kan man tage på fotosafari. Med makroobjektivet dukker en ny verden op.
Mantaer og mangoshakes – Thailand
Skorpionfisken er et taknemmeligt motiv. Den bliver som regel liggende og det karakteristiske hoved giver rige muligheder for at lege med lys og skygge.
Mantaer og mangoshakes – Thailand
Tudsefiskens kamuflage udfordrer mit syn maksimalt. På dette dyk havde jeg min helt egen guide, der kunne finde småtingene, mens jeg bare skulle koncentrere mig om at tage billeder.
Mantaer og mangoshakes – Thailand
Barracudaer og flagermusfisk i stimer ses jævnligt omkring Racha Yai.
Mantaer og mangoshakes – Thailand
Manta ved Rach Noi. Til lyden af Prokofiev i hovedtelefonerne havde jeg i flyet på vej til Thailand forestillet mig mødet med mantaerne, som det kom til at tage sig ud i virkeligheden. Smukt og imponerende.
Mantaer og mangoshakes – Thailand
Søheste kan ind imellem være svære både at finde og se, men midt på stranden fandt jeg disse to. En han og en hun. Min kone nød udsigten og det klare vand imens.

Mantaer og mangoshakes

Thailand

Tekst og foto: Morten Beier

Sikke en vinter! Der har været rige muligheder for at komme på isdyk herhjemme. Jeg var selv på en herlig tur i Karlstrup Kalkgrav sidste weekend – dejligt friskt! Men januar og februar er samtidig de måneder, der får mange til at flygte som vekselvarme-krybdyr efter lys og varme. Der er mange muligheder – ikke mindst i Sydøstasien, men Thailand må være et af de mest populære og lettest tilgængelige rejsemål.

Jeg husker med stor fornøjelse tilbage på min første dykkertur uden for Europas grænser. Det er 11 år siden, og jeg tog sammen med en af mine rigtig gode venner ned for at opleve et land, der dengang var helt ukendt for mig. Han havde arbejdet et halvt års tid på Borneo, og nu skulle vi på dykkertur sammen i Thailand.
En af vores fælles dykkevenner havde arbejdet nogle år på liveaboards ved Similan-øerne, og kort efter landingen sad vi begge på ladet af en pick-up i den varme fugtige natteluft på vej gennem landskabet på Phuket – på vej på eventyr. Vi besøgte Phi Phi og Koh Lanta, der dengang ikke var videre præget af turisme, Koh Lanta – altså. Men højdepunktet på turen var, at vores ven skulle vise os dykningen på Similan-øerne, som han kendte til fingerspidserne. Det blev min første store dykkeroplevelse i troperne, og da jeg kom hjem, syntes min kæreste, at det havde været meget lang tid at være væk fra hinanden, så hun friede til mig, og vi blev gift …
Både dykkeoplevelsen og ægteskabet holder stadig, og sidste år ved denne tid flygtede vi sammen til nogle små øer syd for Phuket. Her kom vi langt væk fra de overrendte strande ved Patong Beach.
Jeg mener stadig, at det bedste bud på en rendyrket dykkerferie i Thailand er Similan-øerne. I dag kan de også besøges på éndagsture med speedbåde fra det genopbyggede Khao Lak. Jeg vil nu til enhver tid anbefale en ægte liveaboard til den slags dykning.
Det betyder imidlertid ikke, at der ikke er andet, der dur. Hvis man vil have lidt eventyr som øhopper iblandet dykning, og hvor børn i alle aldre kan tages med – lidt afhængigt af temperament måske – er her et godt bud på, hvordan det kan gøres.

En time i hængekøjen
Det skulle jo nok være muligt at finde et hotel på Phuket-halvøen, der passer til éns personlige smag. De lidt mere afdæmpede områder ved strandene Nai Thon Beach og White Beach giver mulighed for at lave ture til de omkringliggende nationalparker og er også et fint sted at tage de sidste par overnatninger, hvis man skal tidligt med flyet på hjemrejsen. Selve Patong Beach og området omkring er der efter min smag ikke så meget ved. Overrendte strande, go-go-barer og tequilaslammer-barer kan blive lidt anstrengende, men det kan man jo heldigvis selv bestemme.
Vi kastede kærligheden på en lille ø øst for Phuket, der hedder Koh Naka Yai. Øen har et hotel på den ene side og Tenta Nakhara på den anden side. Et skønt sted, hvis du skal på totalt tilbagelænet vinterferie og have lys- og mangoshaketerapi, sidde på stranden og læse bøger og “padle” lidt gummikajak, måske med børn, der pjasker i vandkanten.
Tenta Nakhara er ikke et egentligt hotel, men 16 bungalows, der er kombineret med teltdug, så man har en lækker bungalow med en let brise gennem rummet – helt fri for myg og kryb. Hver bungalow har et fint udendørs badeværelse og en balkon med udsigt over palmetoppene til havet.
Her giver det lidt fortærskede...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også