DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Dykkerudstyr til rejser
Artikelskribenten på vej ned i dybet med det rejseudstyr, der blev testet.

Dykkerudstyr til rejser

Tekst og foto: Stefan Beskow

At være dykker betyder ofte, at du må rejse for at komme til dine yndlings dykkesteder. At få sit udstyr med, og samtidig holde sig under vægtgrænsen for, hvad flyselskabet accepterer, kan ofte være problematisk. Det er noget, mange producenter af dykkerudstyr er blevet opmærksomme på, og i dag findes der vægt- og rejseoptimeret udstyr fra de fleste større mærker. Men hvor godt er denne type udstyr? Når man har brugt flere tusinde kroner på at komme til et fantastisk sted, så har man jo ikke lyst til at dykke med udstyr, der ikke holder.

►  På min sidste tropiske dykkertur, som gik til Maldiverne, besluttede jeg mig for endelig at prøve et sæt udstyr, der var rejseoptimeret.
Jeg ledte efter udstyr, der ikke ville involvere kompromiser, der på nogen måde ville ødelægge dykkeroplevelsen. Det skulle være rart at dykke med, kunne klare kraftige strømme, regulatoren skulle være nem at trække vejret igennem og som sagt var det det her med vægten...

Som rejsende dykker kan det ofte være svært at klare flyselskabets vægtgrænser, hvis man gerne vil have sit dykkerudstyr med, og her er der naturligvis kilo at spare. Mit dykkerudstyr, som jeg dykker med derhjemme, er ikke blandt det tungeste, men når jeg vejer det (vest, regulator, maske og finner) lander vægten på omkring 8,7 kilo. Allerede her er vi oppe på næsten halvdelen af, hvad der er tilladt af vægt på mange flyvninger. Oven i det er jeg klar over, at mange har betydeligt tungere udstyr end jeg.

Når jeg vejer Cressis variant som beskrevet på forrige side, ender den på 5,4 kilo. Altså en besparelse på mere end tre kilo. Så jeg kapper altså mere end en tredjedel af vægten i forhold til mit normale udstyr, hvilket er en rimeligt imponerende vægtbesparelse.

Hvordan fungerer udstyret så, er vel det store spørgsmål? At det er nemt at rejse med er én ting, men hvis det ikke er godt at dykke med, så er vægten jo ligegyldig. Nedenfor gennemgår jeg de forskellige dele af “pakken”.

Regulator:
Cressi XS Compact Pro MC9SC

Dette er en regulator, der har vist sig at være populær på grund af dens brugervenlighed og egenskaber. Ved første øjekast ser regulatoren fiks ud og har et flot design. Regulatoren er på trods af sin lethed også tilpasset til brug i koldt vand, hvilket gør den velegnet til dykning også herhjemme. Frem for alt er andettrinnet meget let (140 gram) og behageligt at have i munden, uden risiko for at blive træt i kæberne. Materialet er lavet af en bestemt type let termoplast, der udnytter vandets temperatur og på den måde gør, at den klarer nedkøling rigtig godt. Der er også en knap (predive/dive), der forhindrer free flow før dykning.

Førstetrinnet har en afbalanceret membran som gør, at du altid har den samme luftstrøm uanset dybde og flasketryk. Den er desuden forseglet. Der er to højtryksudgange og fire lavtryksudgange. Vægten af ​​førstetrinnet er 510 gram.

Jeg nød regulatoren og følte ikke, at det var et kompromis mellem kvalitet og vægt. Det var nemt at trække vejret og den føltes godt tilpas i munden. Uanset placering i vandet leverede den luft upåklageligt. Purge knappen er nem at få adgang til, og der var ingen problemer med freeflow på overfladen med pre-dive control switchen aktiveret. Der er ikke meget ekstra funktionalitet med flere betjeningsknapper og drejeknapper til individuel optimering af luftstrømmen. Det er en af ​​grundene til, at vægten kan holdes lav og kan måske ses som lidt af et kompromis. Personligt savner jeg dog ikke disse...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Rejsepakke fra Cressi  
Efter lidt research besluttede jeg, at prøve en rejsepakke fra Cressi bestående af:

  • Regulator: Cressi XS Compact Pro MC9SC
  • BCD: Cressi Lightwing
  • ...
Læs artiklen i DYK #69:

SOME images:
Dykkerudstyr til rejser, Dykkerudstyr til rejser
Artikelskribenten på vej ned i dybet med det rejseudstyr, der blev testet.
, Dykkerudstyr til rejser
Dykkerudstyr til rejser
, Dykkerudstyr til rejser
Cressi Z1 masken er behagelig, har et stort synsfelt, samt lav volumen og vægt.