DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Mares Raptor Fins – splitte min bramsejl!
Mares Raptor Fins – splitte min bramsejl!
Mares Raptor Fins – splitte min bramsejl!
Mares Raptor Fins – splitte min bramsejl!

Mares Raptor Fins

– splitte min bramsejl!

Af John Bantin
Hvis du kan producere noget og sælge det, så er det en succes. Hvis du kan producere noget og sælge det igen og igen, så er det en god forretning.

Pete McCarthy rystede alle de traditionelle producenter af dykkeudstyr ved at få en god idé og så sælge den igen og igen. Supersmart! Han kom aldrig til at sidde med produktion til op over begge ører. Han solgte simpelthen licenser til producenterne.
Det er historien bag Nature’s Wing split-fin design. Selvfølgelig var det ikke så enkelt som det lyder. Han turnerede rundt og rundt i verden med sin idé, lige til det japanske firma Apollo endelig købte den.
Det japanske dykkepublikum tog den til sig, og Apollo satte sig på hjemmemarkedet. Det varede dog ikke længe inden nogle af de rigtigt store producenter fik øje på ideen og snart åbnede dørene sig for Pete, uanset hvor han tog hen.
Fra starten afviste den italienske producent Mares Peters idé. Mares har altid været i front, når det gælder finnedesign. Mares samarbejder med eksperter fra Genoas universitet og bruger deres berømte motoriserede testbassin i udviklingen. De har udviklet nogle rigtigt gode designs, især Mares Plana Avanti Quattro, som har domineret det internationale marked – altså lige bortset fra USA...
USA har et enormt hjemmemarked for dykkerudstyr. Det er et unikt marked, fordi amerikanerne altid vil have det nyeste og det bedste.
Gamle og traditionelle værdier trives kun i et par af staterne på østkysten. Amerikanere vil have splitfinner, og uanset hvor gode de traditionelle Mares-finner er, så er det splitfinner, der sælger i dag, og vi taler om et marked, som er 100 gange større end fx det Skandinaviske.
If you can’t beat ‘em, join ‘em! Mares har nu udviklet deres egen splitfinne ... og ved du hvad? De har købt licens fra Pete McCarthy.
Den nye Mares Raptor-finne er et Nature’s Wing-design med en smule Mares-modificeringer.

Blad
Den slankt udseende finne har et blad, som måler 40 cm gange 21 cm (i størrelsen Regular). De har den karakteristiske slids, men bladet kan ikke bøje så meget langs de ydre kanter på grund af de utroligt stærke kantlister.
Paneler af et blødere materiale tillader fleksibilitet i midten af bladet. Man lægger med det samme mærke til, at dette blad bøjer dramatisk væk fra fodlommen i en fikseret nedadgående kurve.

Fodlomme
Den slanke fodlomme og bladet er udformet som en sammenhørende enhed, så der ikke er nogen kanter eller samlinger, der kan påvirke vandets flow langs finnen. Et enkelt stykke hård plastik går fra hælen til finnespidsen, men fodlommen har indlæg af et blødere materiale, så man har et bedre fodfæste når man går med finnerne på.
Vi har tidligere fremhævet, at fuldfodsfinner er mere effektive ved svømning end finner med hælrem, og forklaret dette med, at der er mindre turbulens omkring dykkerens fod. Der er selvfølgelig mange andre grunde til at benytte støvler, men Mares gør tydeligvis deres bedste for at begrænse forskellen.

Remme og spænder
Disse finner har den seneste version af Mares...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også