DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Markos fotoalmanak – en begynders vej til bedre billeder
Markos fotoalmanak – en begynders vej til bedre billeder
Markos fotoalmanak – en begynders vej til bedre billeder
Et systemkamera giver mulighed for at skifte objektiv, så du kan tage forskellige typer af billeder. Her et godt allroundobjektiv fra Nikon.
Markos fotoalmanak – en begynders vej til bedre billeder
Systemkameraer er dyre og lidt klodsede, men de er uovertrufne, når det gælder kvalitet og fleksibilitet. De største og mest populære mærker er Nikon og Canon.
Markos fotoalmanak – en begynders vej til bedre billeder
Blitzarme af letmetal er solide, vejer ikke meget og giver et fleksibelt set up, der let kan tilpasses forskellige fotosituationer.
Markos fotoalmanak – en begynders vej til bedre billeder
Marko Wramén med den opsætning, han anvendte på sin anden rejse med kamera. Under vandet strækkes blitzarmene så langt ud som muligt for at undgå at oplyse partikler foran objektivet.
Markos fotoalmanak – en begynders vej til bedre billeder
Der er ingen vej uden om et undervandshus, som holder kameraet tørt. Her er huset udrustet med en vidvinkeldome.
Markos fotoalmanak – en begynders vej til bedre billeder
Et systemkamera giver mulighed for at skifte objektiv, så du kan tage forskellige typer af billeder. Her en populær vidvinkelzoom fra Tokina.
Markos fotoalmanak – en begynders vej til bedre billeder
Et systemkamera giver mulighed for at skifte objektiv, så du kan tage forskellige typer af billeder. Her en ekstrem vidvinkel (fisheye).

Markos fotoalmanak

– en begynders vej til bedre billeder

Af Marko Wramén
Med denne artikel indleder vi en ny serie om undervandsfotografi. Ved at følge DYKs svenske redaktør Marko Wramén som begynder i undervandsfoto, vil vi skildre en række forskellige aspekter af denne anderledes, men spændende disciplin inden for fotografi.

I denne første artikel vil jeg filosofere over forskellige valg og muligheder når det gælder selve udrustningen til undervandsfotografering. I kommende artikler kigger vi nærmere på teknik, komposition og efterbearbejdning.

Men jeg tror det er på sin plads med en præsentation først, så ved du, hvor vi starter, og hvad der er mit udgangspunkt.

Sidst sommer fotograferede jeg for første gang under vandet. Det var på en liveaboard i Rødehavet. Mit andet forsøg fandt sted her i januar under en rejse til Florida. Ved et par enkelte tilfælde for en del år siden, tog jeg dog lidt uv-billeder med et enkelt digitalt lommekamera i et plasthus. Men ellers er jeg helt grøn uv-fotograf. 

Jeg er dog ikke helt uden forudsætninger. Jeg har tidligere beskæftiget mig en hel del med undervandsfilm. Og som reporter og redaktør på dykkemagasiner i mange år, har jeg jo arbejdet tæt sammen med andre undervandsfotografer og kigget på tusindvis af billeder, der er taget under vandet. Jeg er også aktiv freelancefotograf på land, og sælger billeder til forskellige aviser og magasiner, så jeg har naturligvis en del erfaringer at trække på.

Jeg tror, at denne kombination af at være begynder, og så alligevel ikke, er en god baggrund for at skrive denne artikelserie. Min ekspertviden om foto giver mig noget erfaring at dele ud af, samtidig med, at min status som grønskolling giver nogle indsigter og medfører en række spørgsmål, som de rigtig rutinerede undervandsfotografer måske har glemt for længe siden.

Hvilket kamera?

Det er et spørgsmål, jeg som fotograf får meget ofte – hvilket kamera skal jeg købe? Det findes to svar og jeg plejer at give begge. Det enkle svar først: køb et systemkamera fra enten Nikon eller Canon, og køb det bedste, du har råd til. Hvorfor så det?

Almindelige digitale systemkameraer (også kaldet DSLR, altså kameraer, hvor du kan skifte objektiv og som har spejlrefleks) er stadig suveræne, når det gælde høj billedkvalitet i et rimligt format. Ved at kunne skifte objektiv, får du en større kreativ kontrol og kan tage forskellige typer af billeder. At jeg anbefaler enten Nikon eller Canon er der en enkel årsag til – de er med god marginal de største producenter på markedet, hvilket indebærer, at der er mest tilbehør, flest objektiver, undervandshuse osv. til dem, og at disse produkter er lettilgængelige. Det samme gælder servicen.

Nikon eller Canon? Det spiller egentlig ingen rolle. Begge producenter laver fantastisk udstyr. Det der ofte ender med at afgøre valget, er om man allerede har gode objektiver fra tidligere, der passer til et af mærkerne. Så giver det mening at holde sig til det mærke, da objektiverne kun passer til enten Canon eller Nikon. Et andet vigtig aspekt, hvis du kender en skrap fotograf, er hvilket mærke han eller hun anvender. Det er naturligvis meget værdifuldt at have en kompetent person at spørge til råds og lære af. Og hvem ved? Du...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også