DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Marsa Alam – langt fra civilisationen
Marsa Alam – langt fra civilisationen
Marsa Alam – langt fra civilisationen
Marsa Alam – langt fra civilisationen
Marsa Alam – langt fra civilisationen
Marsa Alam – langt fra civilisationen

Marsa Alam

– langt fra civilisationen

Tekst og foto: Jesper Kjøller

Dykkere, der har været i Sharm el Sheikh for 20-25 år siden, vil sikkert med salighed huske tilbage til dengang, der bare var et par sivhytter i Naarma Bay og al dykning foregik fra kysten. I de gode gamle dage, hvor der endnu ingen hoteller, taxaer, turister eller gadesælgere var i Sharm el Sheikh, havde man det hele for sig selv og hvert dyk føltes som en ekspedition og en udforskning af jomfrueligt territorium. Siden er der sket meget i den nordlige del af Rødehavet, men som du kan læse andetsteds i dette magasin, har Sharm el Sheikh og Hurghada stadig meget at byde på.
For romantikere og andre, der gerne vil møde en mere primitiv og uberørt version af Rødehavet, er det sydlige Ægypten omkring den lille støvede havneby Marsa Alam en oplagt destination. Her kan man stadig opleve Rødehavet som et uudforsket rejsemål og drømme sig tilbage til dengang koryfæer som Hans Hass og Jacques Cousteau samt den svenske Ekspedition Röda Havet for over 50 år siden for første gang eksplorerede området.
Oppe fra Hurghada og ned til grænsen mod Sudan er omkring 90 procent af Ægyptens kyst ud mod Rødehavet dækket af et såkaldt fringing reef (kystrev) – et koralrev, der simpelthen starter ved kysten og falder brat ned til 20-30 meters dybde. Dette kystrev er særligt fremragende i Marsa Alam-området og udgør en platform for den særlige dykkepraksis, der ofte dyrkes her. Dykning fra kysten – enten på et husrev eller fra jeeps eller lastbiler op og ned langs kyststrækningen. Dertil kommer, at der i området ligger et antal off shore-rev, der hører til i Rødehavets superliga. Shab Samadai, Abu Dabab og ikke mindst Elphinstone ligger alle inden for kort afstand fra Marsa Alam.

Lejrliv
Selve byen Marsa Alam er ikke noget at skrive hjem om. Hvis man blinker, når man kører gennem, risikerer man let helt at overse de spredte huse, en benzinstation og lidt forretninger, der udgør flækken.
Selv om der hist og her langs kysten ligger en række mere eller mindre færdigbyggede lukusresorts, er det især muligheden for indkvartering i lejre i fx Marsa Shagra og Tondoba Bay, der er den særlige attraktion. Her bor man i forholdsvis primitive omgivelser i stenhytter eller telte. At have en lejr som udgangspunkt for dykkeferien er radikalt anderledes end de traditionelle dayboat- eller liveaboard-ferier. Du bestemmer selv tempoet og du kombinerer faktisk de største fordele ved både dayboat- og liveaboard-ferier.
Tag ikke fejl af begrebet husrev, der mange steder dækker over nedslidte og kedelige dykkersteder, der mest bruges til kurser og introdyk. På husrevene i Marsa Alam ser du uberørte koraller i alle regnbuens farver samt hajer, delfiner, skildpadder og ørnerokker – you name it…
Enten kan du gå i fra stranden og svømme hjem igen. Eller du kan bede om at blive samlet op i gummibåd, hvis du vil lidt længere væk.
Du giver besked om du og din makker svømmer mod syd eller nord, og hvornår, I regner med...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også