DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Marsa Shagra – leverer stadig
Marsa Shagra – leverer stadig

Marsa Shagra

– leverer stadig

Tekst og foto: Stefan Beskow

Three, two, one, go! Vesten tømmes og jeg ruller baglæns fra speedbåden ud i det krystalklare vand. Når jeg først er i vandet, svømmer jeg ned så hurtigt mine ører tillader det. Ned til det nordlige plateau af Elphinstone reef. Det er sommer i Rødehavet, og da jeg når revet på godt 30 meters dybde, ser jeg, at havet nærmest koger af liv.

►  Antias stimer i strålende orange svømmer febrilsk i dagens stærke strøm. Jeg forsøger at nå den anden side af selve plateauet, en svømmetur på max 15 meter. Det lykkedes mig dog ikke på grund af strømmen. Jeg er derfor nødt til at lade mig glide lidt nedad, for at komme i læ for strømmen, og der observere alt det, der udspilles for mine øjne. Pludselig dukker en skygge op lige bag mig. En oceanisk hvidtippet haj – Carcharhinus longimanus – svømmer lige hen imod mig. Da jeg er totalt fokuseret på at lede efter hammerhajer, som normalt kan ses på Elphinstone på denne tid af året, er jeg desværre ikke helt klar med kameraet. Jeg ser dette fantastiske væsen, der har en lille stime af pilotfisk, der surfer i dens kølvand, hvilket bekræfter, at dette er en pelagisk haj, der lever i det dybe hav. Hajen vender sig og svømmer mod os endnu en gang, denne gang over os. Jeg når at knipse et par billeder, inden den svømmer ud i det blå vand og forsvinder fra vores udsigt.

I den tid, vi har haft travlt med den oceanisk hvidtippede haj, har vores guide febrilsk vinket efter os. Det viser sig, at to hammerhajer svømmede forbi nede i dybet og en stor, formodet tigerhaj blev set endnu dybere nede. Ved Elphinstone i juni kan alt virkelig ske.

En stor lejr
Marsa Shagra var min første destination i Det Røde Hav for 22 år siden. Dengang boede vi i telte, vaskede os i en sort plastbakke med vand fra en sort plastdunk (sort for at vandet kunne blive opvarmet af solen) og toiletbesøg under stjernerne i en form for udhus. Dengang var det et ret utilgængeligt sted beregnet til de virkelig inkarnerede dykkere. Selvom mulighederne for at bo i telt stadig eksisterer i dag, har folk nu adgang til rigtige toiletter og rindende vand på fællesarealer. Luksuriøst til sammenligning, men alligevel simpelt. Da min familie og jeg besøger lejren 22 år senere, har vi dog flottet os og har vores egen bungalow (eller charlet som det hedder her) med AC og toilet på værelset. “Pure luxury” som John Cleese i den klassiske Monthy Python-sketch ville sige [LINK!!]. Marsa Shagra er i dag en ret stor dykkercamp med plads til godt 100 dykkere og Red Sea Diving Safaris lejr er langt den største. Selve lejrens størrelse har betydet, at jeg de sidste par gange jeg har dykket med Red Sea Diving Safari, har valgt Marsa Nakari i stedet, en væsentligt mere rolig dykkerlejr (også i Red Sea Diving Safaris regi) cirka 40 minutter længere mod syd.

Stærke strømme
Vi dykker endnu et dyk ved Elphinstone om eftermiddagen. Det har blæst meget i løbet af ugen, og der har været flere ture, der er blevet aflyst på grund af høj sø, så vi ræsonnerer os til at det er vigtigt at slå til, når forholdene tillader det. Vel fremme ved det populære rev, sker der noget ret usædvanligt. Det viser sig, at vi er den eneste båd på Elphinstone. Et af Rødehavets mest kendte rev og så helt alene med de øvrige dykkere på vores lille speedbåd.

...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Fakta Marsa Shagra

Valuta Egyptiske pund. I campen tages også imod US dollars og Euro.
Befolkning Egypten har en befolkning på næsten 100 millioner...

Læs artiklen i DYK #71:

SOME images:
Marsa Shagra – leverer stadig, Marsa Shagra – leverer stadig
Marsa Shagra – leverer stadig
, Marsa Shagra – leverer stadig
Marsa Shagra – leverer stadig
, Marsa Shagra – leverer stadig
Marsa Shagra – leverer stadig

Læs også