DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Biologi  Biologi
Mimikry – efterlignernes strategi
Kaurisnegle, som findes i alle mulige og umulige former, lever sommetider på en model. Her efteraber en lille kaurisnegl med stor perfektion sin koralvært og den har til og med identiske tentakler.
Mimikry – efterlignernes strategi
Dette er originalen, den blå pudsefisk, der her er i fuld gang med at betjene en papegøjefisk. Den bluffende efterligner, som kaldes falsk pudsefisk, tilhører en helt anden familie, men den ligner sin model meget.
Mimikry – efterlignernes strategi
Hippocampus denise, som er en sand mester i at efterligne store viftekoraller, fik sit latinske navn i 2003 og betragtes som verdens mindste søhest. Individet på billedet er 11 mm langt.
Mimikry – efterlignernes strategi
Den gulfinnede mulle, Mulloidichthys vanicolensis, er kendt for at hænge ud sammen med stimer af snappere, Lutjanus fulviflamma. Mullen skifter farve for at efterligne sin model og passe ind i stimen.
Mimikry – efterlignernes strategi
Den sky dragefisk, Dendrochirus biocellatus, benytter sig af automimikry, hvor to falske øjne på den bagerste rygfinne forvirrer den duperede.
Mimikry – efterlignernes strategi
Det er sådan her man oftest ser den efterabende blæksprutte mimic octopus. Den spejder ud over sine jagtmarker fra et sikkert hul.
Mimikry – efterlignernes strategi
Spøgelsesnålefisken, Solenostomus halimeda, kaldes Halimeda ghost pipefish på engelsk og imiterer grønalgen Halimeda på en enestående måde. Den er et godt eksempel på den svære grænsedragning mellem kamuflage og mimikry.
Mimikry – efterlignernes strategi
Denne lille tudsefisk er et godt eksempel på aggressiv mimikry. Med sin svajende fiskestang lokker den sit bytte til at svømme ind foran munden. Mums!

Mimikry

– efterlignernes strategi

Tekst & foto: Magnus Lundgren

En af de mest fascinerende og komplekse overlevelsesstrategier, som vi dykkere kan støde på, kaldes mimikry. Mimikry kan groft oversættes med beskyttende lighed. Kort sagt, så efterligner én art en anden organismes udseende, mønster eller adfærd for at opnå en fordel. Følg med os på et dyk blandt havets falskspillere, imitatorer og efterabere.

Uantastet flyver blomsterfluen fra blomst til blomst i sommersolen. Den er let og se, og det er meningen. Blomsterfluen ligner til forveksling den frygtindgydende hveps. Et harmløst dyr, der efterligner et mere frygtet dyr, er en patenteret overlevelsesstrategi. Ordet mimikry stammer fra græsk mimetikos, som kan oversættes med at efterligne. Præcis som blandt insekterne er efterligningsstrategier også udbredte i havet. Vi giver dig her en oversigt over hvilke efterlignere, du kan få øje på, når du dykker næste gang. Mimikry er garanteret et hot og fængslende emne for den biologiinteresserede dykker.

Tre musketerer
For at beskrive mimikry-fænomenet, skal man kende til tre forskellige aktører. Den såkaldte efterligner deler karakteristik med en anden organisme, som så kaldes modellen. Signalerne, som sendes fra efterligner og model, tolkes af en tredjepart, som derigennem bliver den duperede eller signalmodtageren. I de fleste tilfælde er mimikry fordelagtigt for efterligneren og til ulempe for den duperede. For modellen kan det være både positivt og negativt eller være uden betydning.
Når man rigtigt fordyber sig i mimikrys dynamiske verden, så er der plads til mere eller mindre definerbare niveauer og tolkninger. De forskellige skikkelser som mimikry kan have, og aktørernes virkelige forhold til hinanden kan have uendelige variationer, så det er ikke altid let at trække skarpe grænser. I denne artikel vil vi beskrive det fundamentale koncept.
En illusion
Mange dyr kamuflerer sig og smelter ind i deres omgivelser og miljø. Mimikry adskiller sig fra visuel kamuflage ved, at efterligneren imiterer en organisme i stedet for et miljø. Ved mimikry skabes altså en illusion, hvor efterligneren snyder den duperede til at forestille sig en anden art. Sommetider kan efterligneren mangle en specifik model at bygge sin illusion på – i stedet bliver det en generel model. Det sker eksempelvis, når en art har to øjepunkter i sin tegning, hvilket er ganske almindeligt. I dette tilfælde er det ikke en specifik organisme, der efterlignes, men et generelt princip.
Mimikry handler ikke kun om et visuelt signal fra efterligneren, men kan også være lugt, lyd, adfærd, morfologi eller kombinationer af disse. Fælles er, at signalet eller signalerne skal snyde modtageren, den duperede, så den ikke kan identificere efterlignerens identitet. Systemet plejer at fungere bedst, når modellerne er flere end efterlignerne. I stor udstrækning drejer det sig om nærliggende artsgrupper, men der er også mange eksempler, hvor efterligner og model tilhører vidt forskellige dyregrupper.

Tryllekunstner
Er det en havslange? Det ser jo nærmere ud som to havslanger? Eller måske en slangeål, der efterligner en havslange? Nej det er en … what? En blæksprutte! En af de absolutte superstjerner inden for mimikry er en ottearmet magiker, som lever i Sydøstasien. Den imiterende blæksprutte har intet...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også