DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Mod et bedre liv - disciplin og dykning
Patrick og Arvid gør sig klar til et navigationsdyk. Flere af klienterne sammenligner dykningen med hårde stoffer. Det er lige så vanedannende, men man får ikke abstinenser bagefter.
Mod et bedre liv - disciplin og dykning
Vandet er tæt på frysepunktet og Jerry tvinges ned i det for anden gang på to dage. Nu er han en del af familien og har udstået sin straf for at sove over sig.
Mod et bedre liv - disciplin og dykning
Nisvet Ganibegovic overvåger morgentræningen. I dag står den på intervaltræning og tempoet er højt. Andre dage er der svømning i havet med tørdragt eller løb på skemaet.
Mod et bedre liv - disciplin og dykning
Fælles måltider i spisesalen. De indskrevne skal selv sørge for madlavning og indkøb. Og kravene til dem, der har dagens køkkentjans er høje – kommer maden for sent eller er den ikke tilfredsstillende, må man finde sig i en del spydigheder.
Mod et bedre liv - disciplin og dykning
Klokken er lidt i to og dykkebåden sejler fra broen om få minutter. Klienterne har selv ansvaret for at håndtere udstyret og for at holde orden i udstyrsrummet.
Mod et bedre liv - disciplin og dykning
Mikael Pettersson sejler båden ud til et eftermiddagsdyk. Dykkestedet Mickes Prick ligger i nærdehen af dykkercentret og det er ofte her, man tager til på kortere dyk, eller når vejret ikke er til ophold i åbent vand.

Mod et bedre liv

– disciplin og dykning

Af Jimi Pilheden

Vejen væk fra kriminalitet og narko til et normalt liv følger samme proces som en divemasteruddannelse. Fra kun at interessere sig for sig selv og sin egen overlevelse, til at blive et ansvarligt individ, som varetager andres behov og fungere som et forbillede. Vi har besøgt behandlingshjemmet Västkustfamiljen ved Gøteborg for at se, hvordan dykning kan anvendes som værktøj til et bedre liv.

Det er slutningen af november. Et tyndt snedække ligger over broen til Marstrand. Vinden får de fem minusgrader til at bide i kinderne. En ung fyr kigger med et spændt, nervøst blik mod vandoverfladen. Han er nøgen, ud over et par sorte shorts med røde flammer på. Han holder sine arme tæt rundt om kroppen for at spare på vamen. Rundt omkring står en håndfuld veltrænede gutter med kronragede isser og tatoverede arme. De tramper utålmodigt.
– Hop nu, ellers smider vi dig i!
Fyren tager en sidste dyb vejrtrækning og springer i vandet. Han kommer hurtigt op igen og svømmer frem til en stige, hvor han hjælpes op af sine kammerater. De griner og klapper ham på ryggen.

Disciplin og dykning
Behandlingshjemmet Västkustfamiljen tager mod kriminelle og misbrugere, som andre hjem ikke vil eller kan hjælpe. Disciplin, hård fysisk træning og frem for alt dykkeruddannelse er metoden, som anvendes for at opbygge et nyt liv. Västkustfamiljen har ry for at være en barsk behandling, men de indsatte ser ud til at trives med de hårde regler, og behandlingen har vist gode resultater på et klientel, som ellers er blevet opgivet af andre institutioner.
De fleste klienter på Västkustfamiljen har en historie med lange fængselsstraffe og misbrug bag sig. Mange fortæller, at de har prøvet andre behandlingsmetoder, men at det ikke passer deres personlighed – de trives bedre med den hårdere behandling hos Västkustfamiljen.
– Respekten for personalet skyldes ikke, at de er barske, men at de oprigtigt er interesserede i os, siger Mustafa, som har været ni måneder hos Västkustfamiljen i Marstrand.

Iskold afstrafning
Jerry kom til behandlingshjemmet for et par dage siden. Han er endnu ikke indskrevet på hjemmet. Han kom hertil med en kammerat for at få mad og husly, mens han ventede på hjælp fra de sociale myndigheder. Hjemme i Nybro var han stofmisbruger og hjemløs. Han ernærede sig ved at lave indbrud og han sov hos venner eller på gaden.
Det her bliver hans andet vinterbad på to dage. Det første måtte han tage for at blive optaget i fællesskabet sammen med de andre fyre. Det andet fordi han sov over sig med flere timer. Han havde ikke sovet i fem døgn, da han ankom. Amfetamin... Når man endelig sover, så sover man tungt.
Hvis Jerry får hjælp af sociale myndigheder hjemme i Nybro, og bliver indskrevet på Västkustfamiljen, har han et hårdt år foran sig. De første tre måneder er der ingen frihed eller orlov. Han skal bo i etteren, hvor kontrollen er lidt hårdere. Hver morgen skal han stå klar klokken syv. Løb, styrketræning eller svømning i havet med tørdragt. Kommer han for sent, er der ekstra træning for hele gruppen. Derefter fyldes dagene med rengøring, dykning, madlavning, studier og samtaler med vejledere. To gange om ugen spiller man hockey. Hockeytræningen skal hjælpe med at udvikle sammenholdet i gruppen, og øge selvdisciplin og samarbejdsevner.
Opfører han sig ordentligt...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også