DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Astronauterne mener, at den største forskel på at træne space walk i poolen og at gøre det i kredsløb er, at udsigten er bedre i rummet.
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Sunita L Williams har været astronaut siden 1998 og har forløbig været på to rumfærgemissioner. Hun har verdensrekorden i længste space walk af en kvinde.
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Dr. Michael Foale har været astronaut siden 1987. Han har været på fire rumfærgemissioner, samt opholdt sig på ISS og Mir. Han har rekorden i længste tid i rummet – 374 dage.
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Astrunauterne er klar til en syv-otte timers træningssession i NASAs Neutral Buoyancy Laboratory.
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Astrunauterne træner i vedligeholdelse og reparation på 1:1-modellen af den internationale rumstation.
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Astrunauterne hejses ud og ind af poolen i en af kranerne. Der er ikke vægtløshed over vandet...
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Astronauterne får kølevand og nitrox gennem slangerne. Hjælpedykkerne kan klare sig med tynde dragter, da vandet i poolen er opvarmet til omkring 30 grader.
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Space walk under vandet – NASA Neutral Buoyancy Laboratory
Der er et let overtryk inde i rumdragten – både under træningen i poolen og i rummet. Det er som at være inde i en ballon og kræver en del tilvænning.

Space walk under vandet

– NASA Neutral Buoyancy Laboratory

Af Jill Michaels
Når NASAs astronauter skal træne procedurer, der foregår uden for rumfartøjet, er den eneste mulighed for at simulere vægtløshed at øve i vandet. Vi har været med i NASAs enorme træningsanlæg, hvor astronautaspiranterne gennemfører endeløse øvelser i poolen for at vænne sig til vægtløsheden.

På NASAs Johnson Space Center i Houston, Texas findes en række anlæg til træning af astronauter. Et af dem hedder Neutral Buoyancy Laboratory (NBL). Den neutrale tilstand i vand gør, at astronauterne kan simulere vægtløsheden i det ydre rum. Laboratoriet består af en pool, der måler 62x32 meter og dybden er 12 meter. Halvdelen af poolen befinder sig over jordniveau og den rummer næsten 24 millioner liter vand, der holdes på mellem 28 og 31 graders temperatur, så hjælpedykkerne skal trives med deres job.
Astronauterne kalder NBL for Nibble. Der anvendes to tværkraner og fire svanehalskraner til at opbygge modeller af rumfærger og dele af den internationale rumstationen ISS i fuld skala. Modellerne inkluderer også fungerende eksemplarer af rumfartøjets robotarme. Astronauterne hejses ind og ud af poolen i fuld rumdragt af løftekranerne. Som regel kører man én session om dagen i poolen, men sommetider bliver det til to.
Formålet med Nibble er at give NASA-personalet mulighed for at udvikle og fintrimme arbejdsmetoder i rummet. De tjekker hvordan forskellige dele af udstyret passer og fungerer sammen. Astronauter træner på rumspadsereture – EVA, Extra-Vehicular Activities. De tester deres kontroller og fintrimmer procedurerne. Uden denne træning vil det være svært at udføre mange af vedligeholdelsesopgaverne mens fartøjerne er i kredsløb. For eksempel at samle ISS eller udføre den storstilede reparation af rumteleskopet Hubble.
Mens træningen står på i poolen, står astronauterne i radioforbindelse med instruktørerne på land, med anlæggets testkoordinator, med rumcentret i Mission Control og med rumfærgens øvrige besætningsmedlemmer i deres simulator. Alle på land kan følge arbejdet i poolen på internt tv og et lille team af læger og et trykkammer står i beredskab.
Nu om dage handler de fleste space walks i poolen om arbejde på rumstationens yderside. Astronauterne bærer træningsversioner af rumdragten Extravehicular Mobility Unit (EMU). De får nitrox og kølevand via slanger, men i rummet er dragterne udstyret med eget gasforsyning og et indbygget anlæg, der regulerer temperaturen. I gennemsnit varer en rumspadseretur syv til otte timer. De øves og gentages igen og igen i mellem et til fire år inden en mission i rummet.
Piers Sellers er en af tre britiske astronauter, som i øjeblikket arbejder på NASA. Han beskriver hvordan træningen går til.
– De monterer os i rumdragter. Dernæst blæses dragten op til 0,3 bars overtryk i forhold til omgivelserne. Det svarer til det, vi har i rummet. I kredsløb har vi altid 0,3 bar i dragten. Trykforskellen mellem dragtens yderside og inderside er altid den samme som i rummet, derfor bliver fornemmelsen i poolen den samme, som når vi er på en rigtig space walk. Det føles lidt som at arbejde i en oppustet ballon, fortæller Sellers. – Hvis du fx gerne vil knytte næven, er handsken oppustet og stræber efter at vende tilbage til sin oprindelige form. Det samme...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også