DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Oddesund - Vestjylland
En tangspræl forsøger at gemme sig.
Oddesund - Vestjylland
De sidste forberedelser inden dykket.

Oddesund

- Vestjylland

Tekst: Lauritz Thomsen; Foto: Thomas Jessen

Befinder man sig på Holstebro/Struer-egnen, er det gamle færgeleje ved Grisetå Odde et oplagt sted at tage på opdagelse. Området byder på dykning for ethvert erfaringsniveau og der er mulighed for at foretage flere forskellige typer dyk, når man er der. 

Til stranddyk er det gamle færgeleje et godt valg. Færgelejet finder man umiddelbart nord for Oddersundbroen på Struer-siden (ca. 150 meter syd for det gamle fyrtårn) og det fremstår oven vande som nogle få træpæle, der rager op af vandet. Det er en god idé at gå i vandet på nordsiden af færgelejet, lige ud for parkeringspladsen (et græsområde), og følge det mod syd. 

Det er primært sandbund og store sten, der præger bundforholdene her, men bare rolig, det er langt fra så ordinært, som det umiddelbart lyder. Under overfladen danner færgelejet nemlig fundament for en prægtig fauna af diverse sønelliker, søanemoner og vækster. Det er et utroligt fascinerende at se de overbegroede sten og resterne af færgelejet. Til tider står sønellikerne i tusindvis her – et fantastisk syn!

Også dyrelivet i området er rigt og varieret. Omkring færgelejet ser man ofte rigtig mange rejer og taskekrabber ligesom der er stor sandsynlighed for at møde velvoksne hummere. Man kan til tider møde fladfisk, ålekvabber og torsk nær bunden og måske se en sæl i overfladen, hvis man er heldig.

Når man er nået ud for enden af færgelejet, kan man vælge at vende om og nyde turen tilbage samme vej som man kom. Man kan dog også med fordel vælge at lægge kursen mod NNV og bevæge sig ned på lidt dybere vand. Der er fortsat store anemonedækkede sten her, men læg særligt mærke til områder med mørk sand-/grusbund, da der ofte er mulighed for at se store hummere her. Bunden falder støt ned til ca. 20 meters dybde, men er man heldig finder man ”hullet” der ender på ca. 27 meters dybde. Da man ofte kun har 2-3 meters sigt, er det en god ide at have en lygte med, hvis man vælger at dykke dybere end 10 meter – der kan blive ret mørkt nede på 15- 20 meters dybde.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også