DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Igors dagbog juni
På Madagascar er der store naturoplevelser både over og under vandet.
OWUSS-scholarship – Igors dagbog juni
Der er masser af fisk på 007-revet.
OWUSS-scholarship – Igors dagbog juni
En af solovnene, der skal hjælpe med at begrænse CO2-udslippet.
OWUSS-scholarship – Igors dagbog juni
Et af de undersøgte revområder i Velondriake på Madagascar.

OWUSS-scholarship

– Igors dagbog juni

Af Igor Valente

Her da mit et år lange OWUSS-stipendium var ved at være slut, måtte jeg simpelthen besøge et sted, jeg havde drømt om at rejse til, siden starten på det hele. Efter adskillige flyrejser og køreture over land, nåede jeg omsider den lille fiskerby Andavadoaka på Madagascar, hvor Blue Ventures driver feltforskning.
Blue Ventures er en ikke-statslig organisation, der arbejder på Madagascar med havforskning, naturbeskyttelse og udarbejder forslag til bæredygtig udvikling – det jeg netop har lyst til at arbejde med i min fremtidige karriere. Der havde jeg mulighed for at få indblik i alle de forskellige projekter som organisationen støtter, i dette lille område på Sydvest-Madagascar.
Hovedprojektet for Blue Ventures er at udforske revsystemet i området og støtte lokalbefolkningen i at udvikle sig, og i at forvalte deres marine ressourcer. I samarbejde med de forskellige landsbyer i regionen, som de har fået et godt forhold til, er de nu ved at etablere Madagascars første lokalstyrede MPA (Marine Protected Area), kaldet Velondriake. Det styrker de indfødte fiskersamfund i at forvalte deres egne ressourcer, og i at udvikle sig bæredygtigt, så de dermed sikrer deres fremtid. Andre af projekterne er fx kortlægning og vurdering af sundhedstilstanden i de forskellige vigtige økosystemer i regionen, inddeling af Velondriake, familieplanlægning, overvågning af fiskefangsten, hajfangsten og skildpaddefangsten m.m.
Det meste af grundarbejdet udføres med hjælp fra betalende frivillige og lokale, der har fået en uddannelse, så de kan leve en alternativ livsstil til fiskeriet, fx som naturguider, dataindsamlere, bådførere og divemastere, hvoraf de to i området er nogle af de få malagassiske divemastere overhovedet. De betalende frivillige modtager uddannelse i dykning og marinbiologi, hvilket betyder at de får meget mere med hjem end blot oplevelsen. Som del af Expedition 36 havde jeg mulighed for at få indsigt i de forskellige dele af projektet, og alt det arbejde der er nødvendigt for at køre et sådant projekt.
Jeg rejste derefter over Mozambiquekanalen, tilbage til mit hjemland (Igor er portugisisk statsborger, men født i Mozambique, red), for at finde ud af, hvad der er sket her inden for dykning, naturbeskyttelse og bæredygtig udvikling. Jeg blev glad for at se at der allerede var sket mange interessante ting rundt omkring, men der er fortsat masser af plads til mere. Mozambique er et land med et enormt potentiale, især inden for turismen, og jeg håber på at kunne deltage i dets udvikling, så vi kan få mest muligt ud af landet på en bæredygtig måde.
Jeg har nu tid til at reflektere over det fantastiske år, som næsten er gået på hæld. OWUSS-stipendiet gav mig muligheden for at se og prøve en fantastisk række af ting, hvor jeg overhovedet ikke havde troet de fleste af disse mulige. Gennem forløbet mødte jeg en masse fantastiske mennesker, der hjalp mig med at nå mine mål og med at øge min viden inden for de mest...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også