DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Igors dagbog november
I poolen begyndte jeg langsomt, men sikkert at vænne mig til min rebreather.
OWUSS-scholarship – Igors dagbog november
Teamet fra University of Bath på vej mod startlinjen.
OWUSS-scholarship – Igors dagbog november
Sammen med Matt og Brenna tager jeg mine første åndedrag under overfladen – uden bobler.

OWUSS-scholarship

– Igors dagbog november

Af Igor Valente

Min tid i Ægypten var gået og næste stop var nu Washington D.C., hvor jeg blev budt velkommen af Bill og Anne Utley. Højdepunktet under mit besøg var helt klart vores deltagelse i konkurrencen International Man Powered Submarine Races (www.isrsubrace.org), der blev afholdt i David Taylor Model Basin, en del af NAVSEA – Naval Surface Warfare Centre, Carderock Division.
Ubådsræsene er en skæg begivenhed og opgaven for holdene består i at designe en ”våd” ubåd til en eller to personer, der kun må drives frem ved hjælp af rugbrødsmotor. Jeg var her dog ikke for at sejle om kap, men for at hjælpe holdene med at udføre deres testdyk og endog hjælpe de mindre hold med at søsætte deres ubåde.
Der var nogle ret interessante design, især i klassen for ubåde uden skrue, og så var der mere konventionelle konstruktioner. Det skal nævnes, at det canadiske hold bag ubåden Omer 5, ikke kun forsvarede deres titel og hastighedsrekord fra konkurrencen sidste år, men rent faktisk satte en ny rekord med en hastighed på lige over 8 knob! Jeg var i vandet under denne rekordsejlads og jeg skal hilse og sige, at det virkelig gik stærkt. Det er første gang, at nogen har passeret 8 knob og for virkelig at sætte denne præstation i relief, så mente alle, dengang konkurrencen startede for første gang, at det ville være umuligt at opnå hastigheder på over 4 eller 5 knob.
Efter at have fordybet mig i arkæologiske arkiver, gik turen videre til Los Angeles hvor Jeff Bozanic tilbyder rebreather-kurser til stipendiater. Jeffs navn er veletableret i rebreather-verdenen og han har gennem nogle år givet kurser til stipendiater, så da chancen nu bød sig for os, sprang vi alle til. Silent Diving Systems, den Nordamerikanske agent for AP Valves, var venlige at låne os tre enheder til brug på kurset, så nu var vi alle klar til at gå i gang.
Jeffs kursus førte os gennem alt det grundlæggende ved dykning med rebreather og derfra blev vi introduceret til vores medbragte enheder og alle detaljer omkring brugen af dam. I starten føltes forskellene i forhold til åben scuba ret besynderlige, især det faktum, at alt det jeg havde lært og vænnet mig til med hensyn til kontrollen af min opdrift lige med et var gået fløjten.
Efter at være kommet ud over de indledende begyndervanskeligheder, begyndte vi at opleve de virkelige fordele ved dykning med rebreather. Fiskene var ikke så bange for os og Jeff var fabelagtig til at finde alle hornhajerne, guitarfiskene og langusterne omkring Catalina Island. En fisk, der næppe behøvede at blive udpeget, var den enorme californiske havbars (Stereolepis gigas). Fisk der er på længde med en selv og kan veje over 150 kg, er svære at overse!
Efter dette kursus kan jeg dårligt vente til næste gang, jeg skal i vandet med en rebreather. Oplevelsen var så forrygende, at jeg helt klart må anskaffe mig en enhed. Jeg er i den grad solgt til den lydløse og boblefri dykning...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også