DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Pakket og klar? – sådan pakker du bilen
Pakket og klar? – sådan pakker du bilen
En murerbalje rummer let en komplet udrustning og beskytter både grejet og bilen.
Pakket og klar? – sådan pakker du bilen
En magnetskilt gør det let midlertidigt at afmærke bilen for at informere omgivelserne om, at du har gasflasker om bord.
Pakket og klar? – sådan pakker du bilen
Ventiler er fremstillet i forkromet messing, som er relativt blødt. En plug beskytter mod snavs og skader på gevindet under transport.
Pakket og klar? – sådan pakker du bilen
En metalplug med o-ring stopper et utilsigtet udslip af gas, hvis ventilen bliver åbnet ved en fejl under transport eller pakning.

Pakket og klar?

– sådan pakker du bilen

Tekst & Foto: Magnus Lundgren

At dykke indebærer principielt altid, at du pakker dit udstyr i en bil. Ved lokale dyk kører du enten i bil direkte til dykkestedet eller til en havn, hvor der venter en båd. Er du undervejs i udlandet, kører du enten i bil, inden du flyer, eller når du er kommet frem til rejsemålet. Vi har undersøgt den sikreste måde at transportere dit dykkerudstyr på, hvilke regler der gælder, og hvordan du undgår de dyreste fejltagelser.

Det er et faktum, at dykkerudstyr sjældent går i stykker, mens man dykker med det. Det er i stedet på vej til eller fra dykkerstedet, at skaderne sker. Så der findes en anledning til at pakke smart og sikkert. Dykkerudstyr er desuden noget, der skal holde dig i live. Og det er ikke kun din regulator, der hører til i denne kategori, men også BCD, tørdragt, computer, flasker og meget mere. Og det er ikke mindst udrustningens livsopholdende funktioner, der gør, at man skal håndtere sit udstyr varsomt og med stor respekt.
Derfor gælder det om altid at pakke din udrustning rigtigt. Så øger du sikkerheden på vej frem og tilbage til dit dyk, men også under selve dykket. Og hvis ikke sikkerhedsaspektet føles motiverende nok, så er der penge at spare ved at forebygge skader og undgå aflyste dyk. Her følger en række udvalgte og praktiske tips.

Æggene øverst
Det mest elementære er, hvordan man pakker sit grej. Man kan sammenligne det med at pakke varer i en indkøbspose i supermarkedet. Juice og mælk i bunden og de skrøbelige æggebakker øverst. Pakkestrategien skal undgå, at ting og sager bliver mast eller får slag. Du bør altså anvende samme teknik og have flasker, bly og anden tung udrustning længst nede i lastrummet, og glem ikke at sprede vægten jævnt. For eksempel kan du lægge blybælterne under forsæderne, hvis der ligger flere flasker langt tilbage i bilen.
Et af de såkaldte ”æg” er tørdragten. Det er surt, hvis den begynder at lække, og det kan ske efter en transportskade, fx en punktering eller beskadigelse af lynlåsen. Tørdragten bør ligge maksimalt beskyttet, helst øverst og i en separat tørdragtstaske. Vær opmærksom på spidse objekter. Jeg havde selv engang et par højttalere monterede i hattehylden bag i bilen. Jeg indså alt for sent, at de spidse pigge på højttalernes bagside uden problemer kunne punktere min tørdragt i neopren.

Murerbaljer
Murerbaljen er en universel pakkeløsning, som fungerer fantastisk godt ved lokale dyk. Den er passende stor (cirka 60 cm x 40 cm x 30 cm) og kan rumme et komplet sæt udstyr. Desuden er de billige og holder længe. I murerbaljen står udrustningen beskyttet under bilturen, og man undgår, at saltvandet trænger ned i bunden af bilen. Endelig slipper man for rustangreb og mug i bagagerummets måtter, hvor fugten tilsyneladende kan blive hængende i evigheder. Efter et dyk kan man ufortrødent læsse vådt udstyr direkte i murerbaljen, så alt vandet ender i bunden af beholderen.
Mere følsomt udstyr med dyr teknik (uv-kamera, videosystem eller dyre HID-lygter) kan let blive skadet, når man laster eller losser, men også undervejs med bil eller båd. Derfor er en plastbakke med skumgummi i bunden eller en plastboks med skumfyldning perfekt. Grejet i bakken eller boksen ligger beskyttet mod dinglende vægtbælter og rullende flasker. Det er især effektivt over for vibrationsskader, der kan opstå på elektronisk udrustning, som ikke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også