DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Peter Eriksson, offshore-dykker – farlige opgaver og fed løn
Peter Eriksson, offshore-dykker – farlige opgaver og fed løn
Peter Eriksson, offshore-dykker – farlige opgaver og fed løn
Peter Eriksson, offshore-dykker – farlige opgaver og fed løn
Peter Eriksson, offshore-dykker – farlige opgaver og fed løn
Peter Eriksson, offshore-dykker – farlige opgaver og fed løn

Peter Eriksson, offshore-dykker

– farlige opgaver og fed løn

Tekst Fredrik Isakson Foto Peter Eriksson

At være offshore-dykker er et hårdt og sommetider farligt arbejde, men med mange fordele. Du rejser til spændende eksotiske steder og du får god løn, 4.000-6.000 kroner om dagen er ikke ualmindeligt. Og det gælder vel at mærke fra du forlader din entredør til du er hjemme igen. Men hvad kræves for at blive offshore-dykker? Vi har talt med Peter Eriksson, som har mange år i branchen.

Mit første tip til dem, som er nysgerrige, er at kigge lidt på nettet for at danne sig et billede af, hvad arbejdet består af. www.subseawork.com er et godt sted at starte, begynder Peter Eriksson.
Markedet er godt i dag og der er masser at lave for dem, der er dygtige.
– For tiden arbejder jeg freelance, og jeg har alt det arbejde, jeg behøver. Ofte får man jobs via venner eller kollegaer, som man har arbejdet med før. Hvis de ved, at du kan levere varen, og at du kan klare arbejdet, så er de villige til at anbefale dig til andre opgaver. Hvis man vil ind i den her branche, er det altså vigtigt at skabe sig et netværk af kontakter. Det har jeg gjort og det har vist sig at fungere vældig godt.

Brandmand
Peter Eriksson arbejdede egentlig som brandmand, og han havde ikke skænket dykning en tanke. En dag, da han var ude og spadsere med sin kæreste, begyndte det at regne og de søgte ly. De havde netop passeret en lokal arbejdsformidling og de gik ind og så sig omkring. På en hylde stod en mappe, som Peter henkastet begyndte at bladre i.
– På en side var der en artikel om erhvervsdykning og jeg blev nysgerrig. Jeg var ikke dykker på det tidspunkt, så det var helt nyt for mig, men jeg blev nysgerrig af det, jeg så, så dagen efter ringede jeg arbejdsformidlingen og fortalte, at jeg gerne ville omskoles.
Han fik lovning på en gratis uddannelse, men det blev dog ikke til noget. Tanken levede dog videre og til sidst fandt Peter et kursus i Norge på 16 uger, som han selv betalte. Uddannelsen kostede 35.000 norske kroner.
Det var en grundlæggende uddannelse Peter fik – der indgik ingen specialisering og det er vigtigt at have, når man skal finde arbejde.
– For at få flere kompetencer tog jeg kontakt med Hydroweld UK, som arbejder med certifieret undervandssvejsning på offshorekonstruktioner, fartøjer og med inspektion af dykkerarbejder. Mike Pet, som ejer virksomheden og jeg fik en god kontakt. Det ene førte til det andet, og jeg tog over for at lære at svejse under vandet.

Uddannelse giver ikke altid arbejde
Der er mange, som uddanner sig, men det er ikke alle som får arbejde. Peter havde heldet med sig. Eftersom Mike Pet godt kunne lide ham, gav han Peter en chance. Han ringede til ham, når han havde en opgave, som han mente kunne passe som det første undervandsjob.
– Det var et arbejde ud for Bangkok, bestilt af virksomheden Mermaid Offshore Ltd. Jeg var heldig, da der med på opgaven var en masse rigtig dygtige dykkere og certificerede undervandssvejsere.
Peter fik mulighed for at lære en masse på opgaven og de mere erfarne dykkere blev forbilleder, der viste ham, hvordan arbejdet skulle udføres i virkeligheden.
– Det er et andet af mine tips: Lær af dem, som er bedre, men vær forberedt på, at de forventer sig, at du også skal kunne løse dine egne problemer. Det gælder om at være snarrådig....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også