DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Den gamle bydel i Faro er omkrandset af romerske bymure fra det 9. århundrede.
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Algarvekysten byder også på vægdykning.
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Langsomt, men nysgerrigt kommer delfinflokken mod os og passerer båden på ca. 20 meters afstand. Midt inde i flokken svømmer en lille delfinunge.
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Kæmpekutlingen Gobius cruentatus hedder også rødmundet kutling og er let at kende på de destinkte farvetegninger og små tentakler på hovedet.
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Nældedyret Parazoanthus axinellae danner flotte farvede tæpper på de lavere afsatser på revet ved Pedras de Armacao.
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Nøgensneglen Flabellina babai er almindeligt forekommende langs Portugals kyst, men findes også inde i Middelhavet.
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Søhestene i Ria Formosa laver stort set kun tre ting: de spiser, de sover og de parrer sig.
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Portugal – Græsk mytologi og uudforskede rev
Søhesten har alle dage stimuleret fantasien og været ophav til mange myter og sagn.
1 af 10

Portugal

Græsk mytologi og uudforskede rev

Tekst og foto: Mattias Sellin
Historierne og sagnene om søheste har i århundrede fascineret mennesket. At se en søhest ligger ofte højt oppe på en dykkers ønskeliste. De gamle grækere og en stor del og tidligere tiders europæiske søfarende anså disse skabninger for at have mystiske kræfter. Sømænd, som omkom til havs fik ifølge sagnene hjælp og beskyttelse og søhestene transporterede deres sjæle til deres endelige destination. For at opleve møder med denne fisk, tog vi til Ria Formosa, en lagune i Portugal, hvor der nærmest er søhestegaranti.

Det er en kold novembermorgen, og vi bliver hilst velkommen til Portugal af kun ti graders varme. Fra hotellets store vindue kan vi under morgenmaden se solen stige op over nationalparken Ria Formosa. Ved første øjekast er det svært at forstå, hvorfor så mange søheste har valgt netop denne lokalitet som deres favoritsted. Men faktum er, at regionen kan prale af at have den højest population af søheste, der er opmålt videnskabeligt.
Under den korte gåtur fra hotellet ned til havnen ser vi, hvordan små lokale fiskebåde kaster los for at begive sig ud til havs på jagt efter dagens fiskekvote. Vi har aftalt et møde med Jose Viera, der ejer dykkercentret Hidroespaço. Da vi ankommer er han allerede på stedet og er i fuld med at pakke dykkebåden med nødvendig proviant og udrustning. Nede på molen får vi en hurtig gennemgang af, hvordan dykningen inde i lagunen egentlig begyndte.
Det hele startede takket være en forsker ved navn Janelle Curtis og et projekt med det passende navn Project Seahorse. Sammen med Hidroespaço har de kortlagt områdets søheste siden 2000. Det har givet dykkercenteret god indsigt og solid viden om, hvordan dykning med disse følsomme fisk skal bedrives på en respektfuldt måde.
Ivrige efter selv at opleve det, skifter vi hurtigt udstyr og pakker udrustningen sammen i båden. På vej ud med RIB-båden benytter jeg lejligheden til at spørge Jose om lagunen virkelig byder på søhestegaranti. Han griner mod mig: – Naturen giver aldrig nogle garantier, men på samtlige dyk her i år så har vi set mindst fem til ti forskellige individer.

Nationalparken Ria Formosa
Ria Formosas lagune består af et labyrintsystem med øer og kanaler. Den lave middeldybde på blot to meter i kombination med tidvandsbevægelserne skaber et rigt, men skrøbeligt økosystem. Vandets forbindelse til havet sker gennem seks store kunstigt anlagte bugter, der er dannet får at gøre det muligt for bådtrafikken at komme ind til havnen i Faro.
På vej ud til dykkestedet mødes vi af et utroligt rigt fugleliv. Her samles mængder af vandrefugle på deres rejser mellem Afrika og Europa. Jeg er overbevidst om, at lagunens lavvandede områder uden problemer kan få hvilken som helst ornitolog til at hoppe og danse af glæde.
Efter ca. 25 minutters bådrejse kommer vi frem til Cavalos Marinhos-Ria Formosa eller frit oversat til dansk: Søhestedykning i Ria Formosa.
At dykke inde i lagunen er let, men ikke helt risikofrit. Først og fremmest er der den kraftige bådtrafik, som er farlig. For at minimere risikoen lægges fire liner ud, to flydeliner og to synkeliner. De bliver placeret lige ud fra en lille sandø og sammen danner linerne et beskyttet område både over og under overfladen. Når alle forberedelser er færdige er klokken blevet 10:00 og den portugisiske varme begynder så småt at gøre sig bemærket. Efter en grundig briefing om søheste og deres opførsel er det endelig på tide at lade sig synke ned i lagunens...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også