DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Quseir – CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd
Quseir – CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd
Quseir – CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd
Quseir – CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd
Quseir – CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd
Quseir – CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd

Quseir

– CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd

Quseir er et resort-område langs Rødehavet, der emmer af historie. Quseir kan dateres 2.500 år tilbage og har en farverig fortid som en vigtig handelshavn fra den ptolemæiske og romerske periode frem til Middelalderen og op til 1869, hvor Suezkanalen åbnede. Bygningerne i den gamle bykerne står som et vidnesbyrd om Quseirs strategiske vigtighed. Det gælder især Sultan Selims fort, der daterer sig tilbage til det 16. århundrede.
I dag er Quseir med sin placering 85 km syd for Safaga almindelig kendt som et tilbagelænet resort-område med adgang til nogle af sydkystens bedste dykkesteder. Ud over, at der er mulighed for glimrende kystdykning på sjældent udforskede rev, er Quseir også et populært afsejlingssted for liveaboards med kursen mod Rødehavets mest feterede offshore-dyk.
Specialbyggede moler langs kysten har skabt nem adgang for besøgende dykkere. De mere isolerede dykkeområder kan nås på jeep-ture, der organiseres af lokale dykkercentre, som især gæstes af skandinaviske og tyske dykkere.
Som det er tilfældet med mange af naboområderne, er Quseir beskyttet af strenge miljøregler. Siden 1995 har området været underlagt disse retningslinjer, der er skabt og understøttet af lokale myndigheder, NGO’er og internationale organisationer som fx USAID. Jævnlig monitorering og vedligeholdelse af fortøjningsbøjer har hjulpet med at bevare det højt besungne undervandsmiljø, der også er berømt for sine yngleområder for skildpadder.
Når det gælder dykning, er Quseir speciel, fordi de lokale dykkesteder ikke udgøres af koralknolde og -haver, men i stedet af ét langt ubrudt sømrev langs hele kystlinjen. Revet summer af liv takket være de nærende strømme, der løber langs kysten.
Blandt Quseirs bedste dykkesteder finder man:
El Qadim, der ligger mod nord, og hvor man finder en smuk væg, som er rig på viftekoraller. Stimer af fisk og pilrokker er almindelige møder. Amforaer, der er strøet ud over området, tjener som en konstant påmindelse om stedets fortid med romersk skibsfart.
Beit Goha er en andet ekstrem sund og sprudlende koralvæg med dybder mellem 8 og 30 meter. Her ser man ofte hvidtippede revhajer, der gemmer sig i labyrinten af tunneler og kløfter. Ofte ser man også snapper, blåplettede pilrokker, krokodillefisk og koralbarser. Desuden er guitarhajer også lejlighedsvise gæster.  
El Kaf er beliggende omtrent 10 km syd for byen og er et dyk, der passer til ethvert niveau af dykkere. Man går i vandet fra kysten gennem en kløft, der leder ud til et sandet område og koralvægge. Man finder en sprudlende blanding af marint liv i og rundt omkring revvægge, huler, kløfter, tunneler og koralknolde. Snappere, flagermusefisk og musketerfisk er særligt talrige her.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også