DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Rødehavets hajer
Fantastiske farver på Abu Dabbab IV.

Rødehavets hajer

Tekst & foto: Stefan Beskow

Med stadigt søvnige øjne tager jeg dykkermasken på. Vi er på den tredje dag af vores liveaboard cruise og klokken har lige slået 06:00 om morgenen. Det er tid til dagens første dyk. Solen er knap nået op over horisonten over Daedalus-revet i det sydlige Egypten, og vi ruller baglæns ud over gummibådens sider for at lede efter hammerhajer.

►  Selvom solen teknisk set allerede er stået op, er det mørkt i det klare vand. Da hammerhajerne trives lidt dybere, skal vi ned på mindst 35 meter, hvis vi skal have en chance for at se dem. Jeg er glad for at have nitrox i tanken, så bundtiden stadig bliver rimelig lang. Min 15 liters flaske sørger også for, at jeg ikke skal bekymre mig om at skulle stoppe dykket på grund af for lidt luft. Nede på 35 meters dybde svømmer vi ud fra revet i det mørkeblå vand og begynder at spejde. Jeg får et glimt af en grå revhaj, der svømmer forbi i dybet, men den er desværre for langt væk til at fange på et billede. Minutterne går, men der sker ikke noget. Et par tun svømmer forbi, og pludselig hører vi vores guide Tifa råbe ind i regulatoren, hammerhaj! I det fjerne svømmer tre hammerhajer dovent rundt, lidt for langt væk til et billede, men stadig en fantastisk oplevelse! Det er hammerhajer af arten Sphyrna lewini vi ser, og nordsiden af ​​Daedalus er berømt for møder med disse fantastiske dyr.

Pludselig hører jeg Tifa råbe ind i regulatoren igen og pege op, mantarokker! To mantarokker laver loops oppe i overfladen. Rundt og rundt omkring, som i en dans, mens de spiser af det varme, planktonrige vand. Tifa fortsætter med at lave lyde på forskellige mærkelige måder i regulatoren og peger nedad. Endnu en manta dybt og tre hammerhajer mere! En af dem går lige mod mig, og jeg prøver at placere mig og svømme et par meter dybere. Hammerhajen kommer tættere og tættere på og klik! Missionen fuldført, et billede af en hammerhaj, noget som jeg ikke i forvejen har i mit billedarkiv.

Fleksibel rute
Af forståelige årsager er der meget glade ansigter på båden, da vi vender tilbage. Hammerhajer og mantarokker på samme dyk er bestemt ikke almindeligt. Derudover erfarer vi, at hammerhajerne holdt sig meget dybere for en uges tid siden, så vi har været heldige at se dem på så lavt vand som 35 meter. Daedalus betragtes som et af Rødehavets bedste rev, og med dyk som disse forstår jeg virkelig hvorfor. Det leverer!

Turen vi valgte til vores liveaboard denne gang hedder "Red Sea Sharks". Det er lidt af en specialtur og følger ikke en forudbestemt rute, men der er derimod en vis fleksibilitet til at tage forskellige steder hen. Ofte inkluderer det dog offshore-rev som Brothers, Daedalus, Elphinstone og nogle gange kan turen gå ned mod St. Johns i det sydlige Egypten. Der er også mulighed for at blive lidt længere et af stederne, hvis det viser sig, at det er særligt godt netop der. Derudover tiltrækker turene dykkere med samme ønske at se hajer. Min buddy på turen er Klas Malmberg, en rigtig haj-nørd, om jeg så må sige, og det passer perfekt på en tur som denne.

På den første dags dykkerbriefing finder vi ud af, at "Echo", som vores båd hedder, først skal til Brothers Island og tilbringe en dag der, og derefter videre til Daedalus og Elphinstone. Da hverken Brothers eller Daedalus tillader natdykning, laver vi maksimalt tre...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Daedalus Reef anses af mange for at være et af de bedste dykkesteder.  Video: Balkysub Diving Operations | Cursos de Buceo PADI
Daedalus Reef anses af mange for at være et af de bedste dykkesteder. Video: Balkysub Diving Operations | Cursos de Buceo PADI
Fakta

FAKTA – EGYPTEN

Valuta: Egyptiske pund, amerikanske dollars og også euro accepteres på båden og det er selvfølgelig muligt at betale med VISA-kort.

Befolkning...

Læs artiklen i DYK #72:

SOME images:
Rødehavets hajer, Rødehavets hajer
Fantastiske farver på Abu Dabbab IV.
, Rødehavets hajer
De smukke koraltårne ​​ved Abu Dabbab IV byder på rigtig flot Rødehavsdykning.
, Rødehavets hajer
En nærgående hvidtippet haj.

Læs også