DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Salomonøerne – picture perfect
Ved Mary Island kan man få stillet sin sult, hvis man hungrer efter mægtige fiskestimer.
Salomonøerne – picture perfect
En saddelslimfisk (Ecsenius axelrodi) spejder efter passende fødeemner, der driver forbi i strømmen.
Salomonøerne – picture perfect
Det dykkested, der bød på det mest farvestrålende rev var Velvia, hvilket er navnet på en film-type, som mange undervandsfotografer foretrak, før de skiftede til digital.
Salomonøerne – picture perfect
En japansk Kawanishi H6K hviler på 28 meters dybde. Mavis som hun kaldes, blev truffet i den ene vinge af de allierede styrker inden hun nåede at lette.
Salomonøerne – picture perfect
To dykkere på vej mod overfladen efter et besøg på Twin Tunnels. Læg mærke til hvordan opstigningslinen bølger i den stærke strøm.
Salomonøerne – picture perfect
Nøgensneglen Nembrotha kubaryana fører tankerne hen på noget fra Disney eller Pixar.
Salomonøerne – picture perfect
Leru Cut hører til Salomonøernes mest berømte dykkested. Ikke så mærkeligt, da den lange sprække i øen byder på mageløse oplevelser.

Salomonøerne

– picture perfect

Af Martin Örnroth
”Tillykke! Du har vundet førstepræmien i vores internationale konkurrence for uv-fotografer.” Da meddelelsen dukkede op på min skærm, kunne jeg knapt nok tro, at det var sandt. Nu ventede et ugelangt krydstogt i en af de mest eksotiske og uspolerede dele af verden. Det tog ikke lang tid, før jeg indså, at jeg var kommet til en af klodens mest fotogene steder – Salomonøerne

Tom Cruise og co. zigzagger frem i en helikopter mellem enorme vindmøller. En bande infame skurke er lige i hælene på dem. Under normale omstændigheder ville jeg sikkert have syntes, at Mission Impossible 3 var ret underholdende, men netop nu har jeg nok at gøre med at holde mig vågen. Min 34 timer lange flyrejse nærmer sig slutningen og mit højeste ønsker er at kunne sove – bare et lille øjeblik. Men jeg ved, at hvis jeg skal mildne effekterne af en rejse over ti tidszoner mod øst, er det bedst at bide tænderne sammen. Et ordentligt søvnunderskud er den bedste måde at håndtere omstillingen på.
Pludselig vågner jeg ved, at det ryster og larmer voldsomt. Det er som om stormen Gudruns storesøster er kommet på besøg. Så mærker jeg en svag dieselduft krybe ind i mine næsebor. Nåh ja, jeg er om bord på dykkebåden Bilikiki.
Ved briefingen tidligere på aftenen havde dykkeguiderne Sam og Kellie budt os velkommen og fortalt, at vi ville lette anker efter middagen. Målet var Russel Islands, en rejse på fem timer tværs over åbent hav.
Jeg lægger mig ned igen og forsøger at komme tilbage i Morfeus’ arme. Men han har tilsyneladende andet at gøre – måske er han søsyg og står ude på dækket og taler med bølgerne? Et kort øjeblik overvejer jeg at slå ham følgeskab, men så falder maven alligevel til ro og søvnen indfinder sig.

Leru Cut
– One, two, three, råber dykkeguiden Sam. Vi ruller samtidig baglæns fra en af Bilikikis to aluminiumsbåde. Det 27 grader varme vand, der langsomt siver ind i våddragten, bliver en slags startskud på eventyret. Endelig!
Først på listen over akvatiske oplevelser er Leru Cut, en af Salomonøernes mest berømte dykkesteder. På sydsiden af øen Leru er det som om en kæmpekniv har skåret en dyb sprække i øen. Sprækken er ca. 60 meter lang og sandbunden breder ud sig på 16 meters dybde. De solstråler, der finder vej gennem det tætte bladhang over os får alt til at glitre. Længst inde i sprækken går vi op til overfladen. Jeg tager min regulator ud og lægger mig på ryggen. Overalt høres eksotiske knirkende, pibende og knagende lyde. Duften af fugtige urter og muldnende løv møder min lugtesans. Jeg har dykket mange steder, men aldrig i en jungle.
Vi anbringer mundstykkerne igen og tømmer vores veste. På ti meters dybde er alt rundt om os sort, bortset fra en kraftig lysstråle, der finder vej ned gennem bladene. Sam svømmer ind i skinnet og bliver hængende helt vægtløs og urørlig. Så stiger han langsomt op under strålen og i et øjeblik ser det ud som de højere magter har bestemt sig for at hidkalde ham. Nu mangler der bare et englekor for at fuldende scenen, men det eneste, jeg hører, er lyden fra mine egne bobler. Efter en tid lykkes det mig at overtale mig selv til at forevige det hele. Mens jeg begynder at arbejde med kameraet, kan jeg ikke andet end være enig i, at Leru Cut er et mageløst dyk.

Sproglektion
Salomonøerne består af næsten...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også