DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Sardinien

Tekst: Karin Engström Foto: Alex Dawson

Dykkere, der afskrækkes af mørke grotter og huler, ændrer nok deres indstilling efter et besøg i Sardiniens grottesystemer.DYK tog med charterfly til den lille turistby Alghero på vestkysten og fik serveret en mageløs blanding af total stilhed og maksimal oplevelse.

I Alghero har man gjort det let for sig selv når det gælder turisme. Byen er opdelt i to dele: den gamle by og Lidoen. I den gamle by bor der hovedsageligt helårsboende sardere. Det er også her, de fleste restauranter, souvenirbutikker og pittoreske kvarterer findes. Den gamle by emmer af Lady & Vagabonden-italiensk med sine tørresnore mellem husfacaderne, små listige etablissementer i gamle kælderlokaler, kunstgallerier og skomagerbutikker. Selve byen er ældgammel og omgivet af en tusindårig otte meter bred bymur, der danner baggrund for fantastiske aftenpromenader og charmerende panoramarestauranter.

Lidoen blev derimod opbygget en gang i charterturismens glansperiode i 60’erne 70’erne. Sammenligner man Lidoen med andre charterrejsemål i Middelhavet, som for eksempel Mallorca eller Kreta, bliver man helt klart forvirret. Hele vejen langs den strandstrækning, hvor hotelkomplekserne burde ligge, går i stedet en ret trafikeret vej. På den anden siden af vejen, ligger lysstofrørsoplyste restauranter mellem små aviskiosker og tobaksforretninger. Souvenirbutikkerne glimrer ved deres fravær. Bagved restauranterne og i tilslutning til dem, ligger hotellerne. Det er ingen spektakulære kæmpekomplekser, men helt anonyme femetagershuse med balkoner.

Det, der til gengæld er spektakulært, er udsigten. Uanset hvor i Alghero man befinder sig, kan man på afstand se en kæmpeklippe, der styrter lige lodret ned i havet ved Capo Caccia. Øverst troner Middelhavets højest beliggende fyr.

Skal man fra Lidoen til den gamle by, er det lettest at tage strandpromenaden, der går parallelt med strandvejen. På gåben tager denne strækning cirka 15 minutter. Langs strandpromenaden ligger også de fleste af Algheros mange dykkercentre.

Lyst mørke
Dykning er en folkesport i Italien og alene i Alghero, er der over ti dykkercentre. Den rolige stemning, der hviler over Sardinien, tager de lokale guider også med sig ned under havet. Og det kan behøves, da de fleste dyk finder sted i nogle af de utallige grottesystemer langs den nordvestlige kyst omkring Capo Caccia.

Dykkere, der ellers afskrækkes af mørke kalkbrud og huler, vil ændre deres opfattelse af grottedykning efter et besøg i Sardiniens grottesystemer. Nede under overfladen, på vej ind i den usandsynligt godt gemte åbning til Nereo-grotten, ændredes min indstilling til huler i hvert fald helt.

At dykke i grotter på Sardinien er en total oplevelse af rum, formationer og lysspil. Overalt i grottens loft, siver dagslyset ind og danner strålebundter af blåt lys. Grotterne er til tider trange som mineskakter og til tider store som sale, hvor luften pibler som kviksølv under loftet.

Tunnellerne og salene er gennem naturens uendelige tålmodighed blevet slebet til af både vind og vand. Den porøse sandsten i den sardinske klippegrund, er spulet væk og har efterladt den hårdere granit, der er vredet...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også