DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – det hemmelighedsfulde rev
Nick og Valentina skiftes til at betjene det store videokamera. Det kræver en del at håndtere kameraet samtidig med alt det øvrige udstyr, men de har udviklet en særlig teknik med deres X-scootere.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – det hemmelighedsfulde rev
Vi var enige om, at liget var for makabert at have med i videoen, så det er redigeret ud.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – det hemmelighedsfulde rev
Faisal Khalaf på vej ind i hulen.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – det hemmelighedsfulde rev
En times dekompression forsvinder som dug for solen, når vandet er 28 grader, og når man har en scooter at lege med.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – det hemmelighedsfulde rev
Her er vi på omkring 80 meter, hvor det er tydeligt at se sprækken, der danner hulen længere mod nord.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – det hemmelighedsfulde rev
Den mest kritiske procedure i alle tekniske dyk er gasskiftet. For at sikre, at dykkeren ikke skifter til en forkert gas med fatale konsekvenser, følges en nøje fastlagt protokol.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – det hemmelighedsfulde rev
Alle stageflasker er tydeligt mærket med deres maksimale operationsdybde for at undgå misforståelser.

Sha’ab Ruhr Umm Gamar

– det hemmelighedsfulde rev

Tekst og fotos: Jesper Kjøller Video: Nick Poole & Valentina Cucchiara, www.liquidjungle.tv

Det fantastiske ved at tek-dykke i Rødehavet er, at man efter den dybe del af dykket får foræret et langt multilevel-dyk oven i hatten, hvis dekompressionsstoppene finder sted langs et rev. Tag med på et 105 meter huledyk ved Umm Gamar ud for Hurghada – et rev, der gemmer på mange hemmeligheder.

Kling, klang. Stageflaskerne rammer hulens vægge og laver en skramlende, metallisk lyd. Selv om hulen er relativt bred på dette sted, er det alligevel svært ikke at skrabe mod klippesiden med flaskerne – især da vi medbringer fire stageflasker, ud over vores scootere og dobbeltsæt. Sandet er gennem tiden raslet ned og er blevet fanget på de ujævne sider i hulen, og hver gang vi rammer væggen med vores flasker, så drysser sandet ned og ødelægger sigten. Længere nede under os er hulen bredere, og det ville være lettere at svømme der, men for ikke at overskride vores maksimale dybde på 105 meter, er vi nødt til at holde os tæt på loftet i hulen.
Inden selve hulen begynder for alvor, er der en strækning, hvor det nærmere er en kløft end en decideret hule. Men siden hulen blev dannet for 35 millioner år siden, er store klippestykker drattet ned, og har lagt sig over sprækken som et tag, så selv om lyset trænger ned visse steder, er det alligevel overhead environment. Efter det overdækkede stykke kommer vi til et område, hvor der igen er fri adgang til overfladen over os, inden selve hulen for alvor begynder. Lige hvor lyset rammer ovenfra, er der en lille hylde på ca. to kvadratmeter. Det er her liget ligger …

Månens moder
De fleste rev i Rødehavet er navngivet for længe siden af fiskerne, og navnene har ofte en poetisk klang. Sha’ab er rev. Umm Gamar betyder månens moder, og Ruhr betyder del af. Som altid, når det gælder arabiske navne, er der utallige stavemåder, når de skal gengives med latinske bogstaver, men Sha’ab Ruhr Umm Gamar giver flest google-hits.
Dette rev er altså en del af månens moder. Her dykker masser af fritidsdykkere hver eneste dag. Umm Gamar ligger tæt på molerne langs kysten ved Hurghada og er en af de mest populære destinationer for dagbådene i området, så her kommer hver dag bådfulde af dykkere og snorklere for at nyde det flotte rev.
Men hvad kun de færreste fritidsdykkere ved, så gemmer revet på et par hemmeligheder, der kun er tilgængelige for tekniske dykkere.
Her er fx hele tre vrag. Det første efter en ægyptisk militærpram er ikke meget at skrive hjem om. Det ligger ret medtaget på omkring 30 meter og falder længere ned af skråningen. Der er ikke meget andet at se, end lidt vragrester, og maskinen, der stadig rager op. Mere spændende er vraget efter safaribåden Colona IV, der sank under en storm i 1995. Colona IV ligger i dag på 66 meter og er dermed uden for rækkevidde for fritidsdykkere, men er et udmærket trimix-dyk.
Ikke langt derfra på omkring 100 meters dybde hviler et tredje vrag, Gulf Fleet 13, der så vidt jeg har kunnet google mig til, var en slæbebåd af den større slags. Den blev nemlig anvendt til at bugsere boreplatforme. Informationerne er lidt uklare, og der er ikke meget viden om dette ret udykkede vrag, men tilsyneladende sank det midt i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også