DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis

Stå af ræset

– gør din hobby til dit erhverv...

Tekst: Jesper Kjøller

Slipset og jakkesættet er skiftet ud med våddragt eller Hawaii-skjorte, shorts og klipklappere. Skrivebord, computer, mobiltelefon og fax er ombyttet til regulatorsæt, BCD, ABC-udstyr og flaske. Og det kolde, regnfulde vejrlig og de mørke vintermåneder viger til fordel for uendelige sandstrande, bagende sol og klart, varmt vand...

Denne forestilling repræsenterer nok den mest udbredte kliché om det sorgløse liv som dykkerinstruktør. Og som de fleste klichéprægede forestillinger, er der også en grad af sandhed i det. Men hvis du tror, at et professionelt PADI-certifikat er en fribillet til et evigt og sorgløst dagdriverliv i palmernes skygge, er der noget, du har misforstået. Det kræver nemlig en høj grad af professionel indstilling og en seriøs attitude at have med folks sikkerhed at gøre. Desuden stilles der store krav til din evne til at omgås andre mennesker og til at være serviceminded og kundeorienteret. Husk på, at de folk, du kommer til at have med at gøre er på ferie eller i hvert fald har fri. De har måske sparet sammen i halve eller hele år og har glædet sig lige så længe. Det, der er arbejde for dig, er ferie eller fritid for dine gæster/kunder/elever/turdeltagere. Det skulle gerne være en god oplevelse for dem, og det er dit ansvar at levere denne oplevelse.
Det er altså ikke nok at have et instruktør- eller Divemaster-certifikat i baglommen. Der er nogle færdigheder, kompetencer og holdninger, du skal have med dig ud over dykkeuddannelsen, hvis du skal blive en succesfuld dykkeprofessionel. Før du tager beslutningen om at blive professionel, skal du altså se dig selv dybt i øjnene og spørge dig, om du har det, der skal til.

Ansvar
Det kan måske umiddelbart virke let at lede et hold dykkere på en tur, eller undervise på et kursus, når det hele går godt. Men kan du også stå distancen, når det går knapt så godt? Er du fx parat til at aflyse et længe ventet dyk på grund af dårligt vejr eller andre uforudsete faktorer – selv om deltagerne ser tryglende på dig med bedende øjne? Er du voksen nok til at gribe ind over for tåbelig adfærd, eller til at grounde en dykker, der har betalt i dyre domme, fordi han er i for dårlig form eller er beruset? Er du klædt på til at sige til en håbefuld grundkursuselev, at han nok må se i øjnene, at han ikke kan blive certificeret denne gang?
Selvfølgelig får du nogle teknikker til at håndtere den slags situationer på de forskellige professionelle dykkerkurser, men når det kommer til stykket, er det begrænset hvor meget af den slags, der kan læres. Hvordan du omgås andre mennesker er i høj grad et produkt af din personlighed, din attitude, dine holdninger og værdier. Dybest set handler det om, at du kan træde i karakter og tage ansvaret, når det kræves. Du skal kunne træffe kompetente og troværdige beslutninger og kommunikere dem til omgivelserne.
Har du en baggrund fra andre situationer, hvor du har undervist eller ledet grupper af mennesker, så har du nogle erfaringer og oplevelser at trække på. Måske har du været fodboldtræner, spejderfører, livredder, lærervikar, turistguide eller lignende? Det vil utvivlsomt have lært dig noget, du kan bruge i forbindelse med dykning.

Mange strenge
Ud over de...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også