DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Praksis  Praxis
Street Smart – rejs klogt og sikkert
Mange mennesker på samme sted er altid risikabelt. Er det ovenikøbet efter mørkets frembrud og har du fået et par glas inden for vesten, så gælder det om at være ekstra forsigtig. Det klogeste er at medbringe så få værdigenstande som muligt.
Street Smart – rejs klogt og sikkert
Street Smart – rejs klogt og sikkert
Street Smart – rejs klogt og sikkert
En livrem med en skjult lomme på indersiden er et perfekt sted at gemme lidt reservepenge.
Street Smart – rejs klogt og sikkert
Tag billeder eller scans af dine pas, certifikater, flybilletter, rejseplaner osv. og send dem til dig selv via fx Gmail. Det er en smart og enkel måde at sikre, at du altid har adgang til vigtige dokumenter.

Street Smart

– rejs klogt og sikkert

Tekst og foto: Marko Wramén
Alle som rejser i fattige lande, udsætter sig for en risiko for at blive bestjålet. Veludrustede og velbeslåede dykketurister kan af fattige befolkningsgrupper betragtes som omvandrende kontantautomater. Men du kan reducere risikoen for at miste værdier og penge, hvis du følger en række enkle gode råd, som vi her samlet her.

Lad os begynde med det, du ikke skal gøre. Tag så få værdigenstande med dig som muligt. Er det fx nødvendigt at medbring den perlekæde, du arvede fra din farmor? Har du brug for din iPod, når du går rundt i byen under ferien? Skal du absolut have alle dine kreditkort med? Det sidstnævnte punkt er vigtigt – rens ud i din pung og fjern alle de kort, du ikke har brug for, inklusive ekstra kreditkort, kundekort, kørekort (hvis du ved, at du ikke skal leje bil), ID-kort, adgangskort, lånerkort, benzinkort, buskort og gud ved hvad folk ellers slæber rundt med i pungen. Fjern også de dykkercertifikater, du ikke behøver at tage med. Er du fx Rescue Diver, behøver du jo ikke også have dit Open Water-kort med. Det højeste certifikat plus et eventuelt nitroxcertifikat er som regel nok.
Når du skal ud i byen om aftnen, så medbring kun de penge, du tror du får brug for. Efterlad alt andet i hotellets pengeskab.

Bær aldrig værdier synligt
En pung i baglommen fungerer som et blinkende neonskilt: Her er mine penge – kom og tag dem! På samme måde er en bæltetaske absolut no go. Du viser nemlig lige præcis, hvor du har alle dine penge og kort, og en fingerfærdig tyv kan let snitte bæltet over og forsvinde med tasken. Håndtasker er nøjagtigt lige så dårlige – de er som et tag selv-bord for enhver tyv.
Kameraer er svære at have med at gøre. På den ene side vil du gerne have dem lige ved hånden, så du kan tage interessante motiver, når de pludselig dukker op. På den anden side vil du jo ikke miste dit kamera. Har du et lille kamera, så prøv at skjule det i en jakkelomme eller forlomme i bukserne. Hvis du går rundt med et stort og dyrt systemkamera, så findes der ingen skudsikker løsning. Men hvis du altid har remmen om halsen eller hviklet om håndleddet, er det i hvert fald sværere for en tyv at flå kameraet ud af hånden på dig og løbe væk. En endnu bedre løsning er en speciel kamerarem af mærket Sun Sniper, som både er meget sikker (den har en stålwire i inde i remmen) og som gør det bekvemt at bære tunge kameraer, på en måde, der gør, at man hurtigt kan komme til skud og tage sine billeder.

Undgå at optræde som turist
Det her er naturligvis lidt svært, du er jo trods alt netop turist. Men at undgå at blive bestjålet, handler lige meget om psykologi, som om, hvor du har dine værdigenstande. Undgå at gå rundt med et bykort i hånden og se forvirret ud. Det er klart, at du kan have brug for et kort, men stop op og kig på det (gerne på et trygt sted, med ryggen mod en husvæg, i en port eller i en butik) og put kortet i lommen igen. Undgå at bære rundt på en stor vandflaske. Prøv at se, hvordan de lokale ser ud og optræder – er du den eneste, som går rundt i shorts?

Bevæg dig målbevidst, se ud som om du ved, hvad du laver og hav et mål når du går. Dette er en nøglepunkt – hvis du ser forvirret og vildfaren ud, så øger du risikoen betydeligt.
At undgå tyveri handler også...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Læs også