DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa

Stort og småt på Cebu

– Filippinernes bedst bevarede hemmelighed

Tekst & foto: Jesper Kjøller

Kasai Village Dive Resort på halvøen Moalboal byder på en enorm mangfoldighed af dykkemuligheder. Menuen dækker hele spekteret fra lettilgængelig snorkling, fængslende makrodykning til ekstrem tech-dyk på rebreathers og scootere. Her på Cebus sydvestlige kyst kan du være rimelig sikker på tætte møder med både den mindste og den største fisk i havet – plus næsten alt derimellem.

Den reducerede sigt skyldes ikke partikler i havet. Faktisk er vandet usædvanligt klart i dag. Den dårlige sigtbarhed er forårsaget af fisk, millioner af dem. Den enorme sardin-kugle skifter hele tiden form. Nogle gange bliver det næsten fuldstændig mørkt, når den store stime dækker solen helt.
Jeg kigger efter min kone. Hvor er Dorte? Det er virkelig nemt at fare vild i tornadoen af hvirvlende fisk. Pludselig åbner et stort hul sig i den solide mur af sardiner foran mig og Dorte suser imod mig med sømmet i bund på scooteren. Jeg kender hendes kropssprog ganske godt, og jeg kan se, at hun nyder oplevelsen i fulde drag. Stimen bevæger sig som én stor organisme, og det majestætiske sceneri ændrer sig konstant. Jeg skyder billeder med kameraet på automatisk for at tilpasse eksponeringen til de konstant skiftende lysforhold. Med min rebreather kan jeg dykke under sardinerne uden at forstyrre dem med udåndingsbobler, og Dorte bliver ved med at finde nye fotogene måder at placere sig i sardinerne.

Sikkerhed i tal
Moalboal er kendt for sardinerne. De kolossale stimer plejede at holde til omkring Pescador Island, men for et par år tilbage besluttede de sig pludselig for at rykke teltpælene op og de slår nu deres folder tæt på kysten ved Panagsama Beach, kun få minutters bådtur fra vores resort.
Ingen kan forklare, hvorfor de flyttede, eller hvorfor de bliver der, hvor de nu holder til, men den lokale regering anerkender sardinernes værdi og beskytter dem til gavn for turistindustrien i området. Det er kun tilladt at fiske sardinerne med krog og line. Og mange lokale fiskere tjener nu penge på at tilbyde bådture til snorklere i stedet for at fange sardinerne. Hvis de kroger en sardin, kan de kun sælge den én gang – men hvis sardinen er levende, kan fiskerne sælge den til turisterne hver eneste dag.
Stimerne af sardiner illustrerer et biologisk koncept, der kaldes safety in numbers. Man mener, at rovfisk bliver forvirrede i nærheden af store fiskestimer. Ved at danne formationen har sardinerne en fordel, fordi der er svært for en rovfisk at udpege enkelte individer.
Sardin er faktisk en fællesbetegnelse, der dækker over en håndfuld arter i sildefamilien, og der er et par separate stimer på Panagsama med forskellige arter i lidt forskellige størrelser, former og farver.
Mange dykkere rejser til Moalboal blot for at opleve sardinerne, og de er da også blandt hovedretterne på menuen. Men destinationen har meget mere end en dåse sardiner at tilbyde gæsterne.

...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

KASAI VILLAGE DIVE RESORT

Michael Petterson er oprindeligt fra Sverige, hvor han arbejdede for mobiltelefongiganten Ericsson som manager. Med sin baggrund som dykkerinstruktør blev han ansvarlig for...

Fakta

REJSEFAKTA

GEOGRAFI Filippinerne omfatter over 7.000 øer med et samlet areal på 300.000 km2. De elleve største øer dækker 95% af arealet. Øgruppen er opdelt i tre dele: Luzon,...

Læs artiklen i DYK #46:

SOME images:
, , ,

Læs også