DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Sydlige Maldiverne – Hajdykning deluxe!
Vi var så heldige at dykke med en stime af ørnerokke, fantastiske dyr!

Sydlige Maldiverne

– Hajdykning deluxe!

Tekst & Foto Stefan Beskow

Graciøs, er det første jeg tænker, når jeg ser det fantastiske dyr! Langt fra det almindelige billede af, at de skulle være farlige, kommer den næsten fire meter lange tigerhaj svømmende lige hen imod mig. Det kan naturligvis ikke undgås, at spændingen og pulsen stiger markant under mit første møde med disse smukke væsner.

►  Tigerhajen svinger forbi mig kun få meter væk, og svømmer så den anden vej. Snart kommer den næste tigerhaj svømmende, ikke så imponerende i størrelse og lidt længere væk end den sidste. Ikke langt fra hvor vi er, fodres tigerhajerne hver dag, og disse hajer er på vej til eller væk fra netop det område, hvor fodringen finder sted. I alt ser vi syv forskellige tigerhajer, ikke dårligt for et første møde!

Sund hajbestand
Stedet, hvor ovenstående begivenhed finder sted, er Fuvahmulah Atoll i det sydlige Maldiverne. Denne atol er en af ​​tre, som vores liveaboard, med overskriften "Deep south and southern sharks", tog os til i løbet af en uge. Det jeg måske glædede mig mest til, var muligheden for at dykke med tigerhajer. Omkring Fuvahmulah findes en af ​​verdens største bestande af disse dyr. Selvom du ikke deltager i tigerhaj-fodringsdyk, er chancerne gode for at se dem, hvilket også var mit håb, da jeg bookede turen. Udover Fuvahmulah Atoll, vil vores båd Emperor Voyager tage os til Addu Atoll samt Huvadhoo Atoll. Disse atoller er, som navnet på ruten antyder, så langt sydpå som du kan komme på Maldiverne, og dykkene er hovedsageligt fokuseret på at se hajer. Efter at have tilbragt de sidste par år i de centrale atoller og bevidnet at Maldiverne har en sund hajbestand, blev min kammerat Klas og jeg interesseret i, hvad de sydlige dele havde at byde på, sammenlignet med de centrale, når det kom til hajmøder. En hel del, skulle det vise sig.

Dhoni til vores liveaboard
Da vi lander i lufthavnen i Male, står Emperors repræsentant Anna og byder os velkommen med et smil. Hun forklarer, at afgangstiderne har ændret sig på vores indenrigsflyvning, og at vi derfor skal videre til indenrigsterminalen med det samme. Især indenrigsflyvninger kan være lidt upålidelige, og skiftende flytider er ikke ualmindeligt, så det er godt med gode marginer, når du har tider at passe, såsom en ventende liveaboard. En anden udfordring kan være de relativt strenge bagage-regler, der hersker på indenrigsflyvninger. Heldigvis er prisen for overvægt ikke særlig afskrækkende, og vores check-in går smertefrit. Efter en flyvetur på lidt over en time lander vi endelig ved Khoodo i Huvadhoo Atoll og bliver mødt af Emperors repræsentanter og guider Russ og Katie, som guider os til havnen, hvor vores Dhoni venter. På en Liveaboard på Maldiverne dykker man fra en mindre dykkerbåd, Dhoni, der følger med selve hovedbåden, der fungerer som et flydende hotel, og det er denne, der nu tager os til Emperor Voyager. På den korte tur benytter vi lejligheden til selv at samle dykkerudstyret og tjekke at alt fungerer. Resten af ​​dagen tilbringes på hovedbåden.

Op med hønsene
5.30 banker det på døren til dagens første dyk. Da det samtidig er turens første dyk, er det af lidt mere rolig karakter. Selvom det er et såkaldt checkout-dyk, er det på ingen måde et dårligt dyk. Vi synker ned i det varme vand, og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Fakta Maldiverne

Indbyggere 543,620 (2021).

Sprog Dhivehi er det officielle sprog på Maldiverne, men i turistområderne og på dykkerbådene klarer man sig fint med engelsk...

Læs artiklen i DYK #76:

SOME images:
Sydlige Maldiverne – Hajdykning deluxe!, Sydlige Maldiverne – Hajdykning deluxe!
Vi var så heldige at dykke med en stime af ørnerokke, fantastiske dyr!
, Sydlige Maldiverne – Hajdykning deluxe!
Skjoldet er prydet med smukke tegninger på denne grønne havskildpadde.
, Sydlige Maldiverne – Hajdykning deluxe!
Under et af dykkene forskrækkede Klas en nursehaj, der lå og hvilede sig i en lille hule.

Læs også