DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Tjeklisten - hvad du skal huske på din rejse
Tjeklisten - hvad du skal huske på din rejse
1 af 1

Tjeklisten

- hvad du skal huske på din rejse

Af Martin Örnroth
Der er meget, som skal tjekkes i forbindelse med en rejse. Bagagen skal tjekkes ind i lufthavnen, opdriften og udrustning kontrolleres med et udtjekningsdyk. Inden det er tid til at rejse hjem, tjekker man ud fra hotellet. For ikke at glemme noget, skal du måske overveje at anvende en tjekliste...

PAS

Hvis du planlægger en lang rejse, har du sikkert lagt passet frem allerede. Så langt så godt. Når det handler om rejser inden for Europa, er der dog mange, som føler sig usikre i forhold til hvilke regler, der gælder. Det burde jo være unødvendigt med passet inden for Schengen-området. Vær altid på den sikre side og tag altid passet med alligevel. Du kan blive bedt om at forevise det, når du tjekker ind på hotellet eller når du skal veksle penge. Mange steder er passet den eneste legitimation, som accepteres.

Med passet på plads, går vi videre til det mindst lige så vigtige punkt: undersøg om dit pas er gyldigt. Og med det mener vi ikke, at det er OK, at passet udløber tre uger efter hjemkomsten. Mange lande kræver mindst seks måneders gyldighed efter ankomst til landet.

Et udløbet pas fornyes hos politiets paskontor. Undersøg hvor det er i dit lokalområde. Du bør være ude i god tid, da ekspeditionstiden kan være lang, især før ferieperioden. Sørg også for at bladre dit pas igennem. Ikke bare for at se på alle de sjove stempler, du har fået, men for at se om passet er uskadt. Det er især den laminerede fotoside, som kan have en tendens til at sprække ved ryggen. En nidkær pasbetjent kan finde på at stoppe dig ved grænsen, hvis dit pas ikke er intakt.

Selvfølgelig har du allerede kontrolleret, om du behøver visum til det land, du påtænker at besøge, og i så fald bestilt et visum i god tid. Husk desuden på, at nogle lande er uvillige til at slippe personer ind, som har et stempel fra ”ikke ønskværdige” lande. 

Det kan være en god idé altid at medbringe en kopi af dit pas, især af siden med fotoet og dine eventuelle viseringer. Der er planer om en ny type pas, som indeholder en laserindgraveret plastskive, men chip-passet er indtil videre sat i bero.

PENGE

Kontanter er altid gangbare, men let forgængelige. Kreditkort kan tømmes og rejsechecks er lidt besværlige. Det bedste ville være, hvis vi betalte alt hjemmefra inden vi stak af sted på rejsen, så vi ikke behøvede at bekymre os om det økonomiske. Men selv om vi køber all inclusive, så er der altid tidspunkter, hvor tegnedrengen må frem.

I dag er det ofte fordelagtigt at veksle til et lands valuta herhjemme. Muligvis med en reserve i Pund, Euro eller Dollars. Behøver du siden påfyldning, findes der ofte en hæveautomat (ATM) i nærheden som accepterer Master Card eller Visa. Husk på, at bankerne tager et gebyr på 30-40 kroner pr. udbetaling. I turistområder kan kort benyttes i de fleste restauranter og butikker. For at mindske risikoen for at stå med et tømt kreditkort, bør du selv være med når kortet benyttes. Så kan du sikre, at det kun bliver brugt én gang. Skulle du komme ud for bedrageri, plejer bankerne at kompensere for tabet, men det er næppe nogen trøst, når du står og skal checke ud fra hotellet eller betale udlejningsbilen og saldoen viser nul. 

At kombinere...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også