DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Tobago – Yes man!
Tobago – Yes man!
Tobago – Yes man!
Tobago – Yes man!

Tobago

– Yes man!

Tekst og foto Magnus Lundgren

Tobago, Caribiens sidste udpost inden Sydamerika, danner sammen med sin umage søsterø Trinidad landet Trinidad & Tobago. Lille Tobago er en på mange måder farverig og samtidig tilbagelænet cool ø. Her befinder man sig langt fra verdens stress og jag. I dag er det desuden mange andre, end hippe Hollywoodstjerner, som finder vej hertil. En stadigt voksende skare har opdaget, at øen Tobago i dag er en både billig og let tilgængelig tropisk perle med dykning i ypperste klasse. Naturen er øens største aktiv og Tobago er en grøn ø med stort G. Her findes uberørt tropisk regnskov med mere end 6.000 arter af planter og dyr. De nordlige dele er kuperede og kysten falder brat ned i et skummende hav. Smukke, kridhvide strande med beskyttede palmeklædte vige kanter hele øen. Bountyland-følelsen melder sig og i disse vidunderlige bugter har man virkelig chancen for at nyde det tropiske Caribien. Det sydlige Tobago kaldes lavlandet, da det netop er det, det er. Her findes de fleste hoteller og restauranter samt lufthavnen.

Tobagisk mangfoldighed
Dykningen er tropisk og ret varieret. Her findes enkle rev- og vragdyk, der egner sig for såvel begyndere som garvede dykkeulke. Der findes mere pirrende strømdyk på eksponerede revbanker længere ude til havs for erfarne dykkere. Der dykkes ved Tobago året rundt, men den bedste periode er mellem december og april. Tobagos caribiske dykning af højeste klasse, har opnået et velfortjent rygte. Den geografiske beliggenhed er den største årsag til øens rige marine liv. Det varme Caribiske hav i vest og Atlantens tunge dønninger i øst skaber forudsætninger for et rigt liv. Guineastrømmen sydfra deler sig rundt om Trinidad og rammer de sydlige og østlige dele af Tobago. Lægger man dertil, at Venezuelas vældige flod Orinoco forsyner hele området med næringsstoffer, så er det let at forstå, at resultatet er en meget rig og meget varieret fauna.

Det lette syd
På Tobagos sydlige ende er dykningen let og bekvem og der findes godt med dykkesteder. Som regel dykker man driftdives, hvor dykkerne følger en svag strøm og båden følger dykkerne. Dykkestederne ligger blot en kort sejltur fra dykkecentre, hoteller og restauranter, hvilket gør det hele mere praktisk.
De smukke bølgende rev i syd skråner ned til 20-25 meters dybde, hvor en tilgrænsende hvid sandbund tager over. Revene er fyldt med imponerende svampeformationer, store fiskestimer, kejserfisk (angle fish) i toiletbrætstørrelse, tillidsfulde havskildpadder, grønne muræner og vestalantiske pilrokker (southern stingray) for blot at nævne nogle af aktørerne.
På sandbunden er det ikke usædvanligt at se brasilianske elrokker, Narcine brasiliensis. De ligger gerne nedgravet om dagen. Fire symmetriske punkter i sandet afslører dem. Det er rokkens øjne og sprøjtehuller. Elrokkerne har et udmærket våben, et elektrisk organ, til at forsvare sig med og de kan blive rigtigt sure, hvis man kommer...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også