DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
TOP 10 – dyk med store dyr
TOP 10 – dyk med store dyr
1 af 1

TOP 10 – dyk med store dyr

Af redaktionen Foto: Jesper Kjøller
Naturligvis er det sjovt at studere alle de små sære skabninger, man kan finde under overfalden. Men alligevel er det ikke til at komme udenom: det er møderne med de rigtigt store dyr, som får de fleste dykkerhjerter til at banke rigtigt højt. På disse ti steder har du gode chancer for at møde fisk og havpattedyr, som garanteret er større end du kan vise med dine arme.

Redaktionens bud på en top ti over nogle af verdens bedste dyk inden for seks kategorier. Det er ikke en prioriteret opstilling. Nummer 1 er ikke nødvendigvis bedre end nummer 2 eller 10. Vi har valgt at samle både de klassiske dyk samt et par outsidere. Det er naturligvis en stærk subjektiv liste – der er nok andre, der ville have valgt helt anderledes ...
God fornøjelse!

1. Crystal River, Florida – søkøer
NUTTEDE KRAMMEBAMSER
Nord for Tampa på Floridas vestkyst ligger den lille by Crystal River. I vinterhalvåret flokkes områdets søkøer omkring de varme kilder, der har givet byens dens navn. Vandet holder en temperatur omkring 20-22 grader, hvilket de bekvemme søkøer (manatee på engelsk) holder af. På en tur tidligt om morgenen kan du kramme og kæle med de rare basser, som kan blive mere end tre meter lange og veje op til 1.500 kilo. Det her er let og afslappet snorkling, som alle kan deltage i, men oplevelsen får selv de mest rutinerede dykkere til at tindre med øjnene.

2. Bahamas – hajer og delfiner
ROVDYR OG POPULÆRE PATTEDYR
Lige ude i Atlanten øst for Florida finder du øgruppen Bahamas. Omkring de lave sandbanker, som omgiver øerne, har forskere i mange år fulgt og studeret delfiner, fremfor alt arten plettet delfin. Og næsten lige så længe har man arrangeret ture, hvor man kan snorkle med store flokke af vilde delfiner. Ved Bahamas kan du også være med til organiseret hajdykning hvor du med stor sandsynlighed vil se blandt andet tigerhaj, stor hammerhaj, caribisk revhaj og citronhaj. Delfiner og hajer på samme rejsemål – Bahamas er en oplagt kandidat på top ti-listen.

3. Galapagos og Cocos – hammerhaj i stimer
ULTIMATIV DRØMMEDYKNING
Langt ude i Stillehavet, midt på ækvator vest for Ecuador, ligger de legendariske Galapagos-øer. Og et godt stykke længere mod nord uden for Colombia, gemmer Cocos-øerne sig. Begge øgrupper er isolerede og dermed eksklusive rejsemål. Men de er også berømte for deres utrolige dyreliv, ikke mindst under overfladen. Har du nogensinde set et billede af tætte stimer af hammerhaj, er det sandsynligvis taget her. Hvalhajer, manta og andre hajarter står også på gæstlisten på disse drømmedestinationer.

4. Silver Banks, Den Dominikanske Republik – pukkelhvaler
HVIS DU VIL FØLE DIG RIGTIG LILLE
Tildigt på foråret er der gode chancer for nærkontakt med de enorme pukkelhvaler ved Silver Banks ud for den Dominikanske Republik i Caribien. Hvalerne kommer hertil for at parre sig og for at føde deres unger. Tænk dig at glide ned i vandet og snorkle med et op til 16 meter langt og 36.000 kilo tungt pattedyr! Her møder du både hunner med nyfødte kalve og deres betydlig større fædre.

...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også