DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
En massiv udfordring
Stranden, som den ser ud efter. Foto: Michael Westreicher

En massiv udfordring

Ghost Diving tackler lokal miljøkatastrofe i Ithaca

Tekst: Pascal van Erp & Erik Wurz, Foto: Imad Farhat & Cor Kuyvenhoven

Organisationen Ghost Diving, hvis teamindsats begyndte i 2009, arbejder ihærdigt på at fjerne tabt fiskegrej fra den hollandske Nordsø. I alle disse år er de aldrig veget tilbage for en udfordring; men at gå med til en miljøoprydning efter et forladt dambrug var en prøvelse, der fik dem til at spørge sig selv, hvad de havde kastet sig ud i.

►  I sommeren 2020, efter at vi havde afsluttet oprydningsprojektet på HMS Perseus i Kefalonia, tog vi til naboøen Ithaca i et par dage. Vi plejer bare at se os omkring i nærheden og undersøge, om naturen stadig har brug for en hjælpende hånd et eller andet sted. Ithaca er en græsk ø i Det Ioniske Hav ud for Kefalonias nordøstkyst og vest for det græske fastland. Øen er kendt for at være hjemsted for Odysseus, hvis forsinkede tilbagevenden til øen er plottet i Odysseen, et klassisk græsk heltedigt.

Det var her, vi mødte George Lilas, en lokal dykkerskoleejer, kitesurfer og lidenskabelig miljøforkæmper. Han fortalte os om et dambrug, der siden dets konkurs for mere end ti år siden havde plaget hele øen og dens indbyggere. Han kunne ikke stoppe med at tale om det, og da vi kom hjem, lagde George nogle meget imponerende billeder på sociale medier, der fik folk til at fokusere på øen. Selv borgmesteren var meget nervøs og opfordrede til handling. Billederne talte deres tydelige sprog. Hele dambrugets område – på overfladen, under vandet og jorden omkring det – var så forurenet, at man roligt kan kalde det en lokal miljøkatastrofe. Det var sådan set startsignalet for vores projekt.

Healthy Seas, en miljøbevaringsorganisation, hvor Ghost Diving er en af ​​drivkræfterne bag, gik sammen med Enaleia, en ung græsk organisation, der er engageret i bæredygtig og ansvarlig uddannelse af den næste generation af fiskere. Sammen rekrutterede de hurtigt et stort antal frivillige, både dykkere- og ikke-dykkere, lokale myndigheder og sponsorer, og de lavede en plan for at genoprette områdets uberørte skønhed. Projektet begyndte den 8. juni 2021, som var World Oceans Day, og varede indtil den 16. juni. Det er værd at nævne, at dette var det største projekt i Ghost Diving, Healthy Seas og Enaleias historie, og holdet producerede fantastiske resultater på relativt kort tid.

En katastrofe
Firmaet bag dambruget gik konkurs i 2012. De efterlod bure (ringe) og utallige andre industrielle materialer, der forurenede området og dets undervandsliv. Derudover bragte forureningen sikkerheden for nærliggende skibsfart i fare. Og som om det ikke var nok, ramte en sjælden orkanlignende storm – cyklonen Ianos – i september 2020 og spredte yderligere tonsvis af industrielle plastikrør, det polystyrenskum de indeholdt, fiskenet, nylonreb, betonklodser, plastikbøjer, store rustne metaldele, og alverdens affald i området. Meget af dette affald blev senere fundet flydende i det åbne hav, på havbunden og på nærliggende strande. Både kolliderede jævnligt med dele fra dambruget eller fik flydende reb i deres propeller, og plastik og polystyrenskum lå på de omkringliggende strande. Stormen gjorde katastrofen endnu større, end den før havde været.

På lidt over en uge foretog et hold på 45 personer en hidtil uset oprydning. De fleste af dem var frivillige, inklusive 14 internationale frivillige tekniske dykkere fra Ghost Diving, der...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fra ødelæggelse til paradis: Episk havoprydning genopretter den græske ø's uberørte skønhed med fjernelse af 76 tons affald!  Vi
Fra ødelæggelse til paradis: Episk havoprydning genopretter den græske ø's uberørte skønhed med fjernelse af 76 tons affald! Vi
Fakta

Ghost Diving Foundation er en velgørenhedsorganisation registreret i Holland,grundlagt i 2012. Den består af frivillige tekniske dykkere, som udfører naturbevaringsprojekter verden over, nogle gange med hjælp fra...

Læs artiklen i DYK #72:

SOME images:
En massiv udfordring, En massiv udfordring
Stranden, som den ser ud efter. Foto: Michael Westreicher
, En massiv udfordring
Stranden, som den så ud før Foto: George Lilas
, En massiv udfordring
Styrofoam granulat på stranden. Foto: Robin Bull

Læs også