DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Vrag  Vrak
Top 40 – Verdens vildeste vrag
Top 40 – Verdens vildeste vrag
Top 40 – Verdens vildeste vrag
37 NORGE Hermann Kunne I april 1940 angreb britiske jagere tyske orlogs- og forsyningsskibe i fjorden ved Narvik. Blandt de tyske tab var destroyeren Hermann Kunne. Kaptajnen satte med vilje sit skib på grund for at redde besætningen og undgå at fartøjet blev krigsbytte. Siden blev hun torpederet af Hms Eskimo. Den knuste forstavn ligger oppe ved overfladen og agteren på 40 meter. Profilen er perfekt. Der findes masser at udforske på hele vraget.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
26 BRASILIEN V17 Ipiranga I 1983 rendte den brasilianske flådekorvet V17 på klipperne i det marine beskyttelsesområde Fernando de Noronha. Vraget hviler nu på kølen og intakt på 63 meters dybde. Dækket ligger på 53. Det her er topvraget over alle andre vrag i hele Sydamerika.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
8 GRÆKENLAND Britannic Titanics søsterfartøj blev bygget som ocean liner. Efter søsættelsen i 1914 blev hun dog med det samme inddraget til militær tjeneste som hospitalsskib. I november 1916 gik hun på en mine og sank ud for Athen på 120 meters dybde. Dette vrag tør kun målbevidste og erfarne techdykkere drømme om at komme ned til.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
30 CAYMAN ØERNE Captain Keith Tibbetts Den tidligere russiske fregat 356 blev indkøbt til Caymanøerne og døbtes om til Captain Keith Tibbetts. I 1996 blev hun sænket som kunstigt rev ud for Cayman Brac. Vraget rejser sig til lige under overfladen fra bunden på 30 meter. Mængder af fisk er flyttet ind i de nye lokaler. Overbygningerne af aluminium er ved at korrodere i stykker.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
6 MALTA Xlendi Xlendi sejlede i syv år som færge mellem Malta og Gozo. Senere i 1999 blev den 80 meter lange færge sænket som et kunstigt rev. Stedet ligger 50 meter fra stranden på sydsiden af Gozo. Vraget hviler nu med bunden i vejret. De dybeste dele ligger på 40 meter. Hun bliver bare smukkere med tiden.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
18 AUSTRALIEN Yongala Dampskibet Yongala gik ned under en tropisk cyklon i 1911. Vraget blev først identificeret i 1958. Det ligger 48 sømil ud for Townsville. Forlisstedet er nu fredet som historisk mindesmærke. Dykkere har ikke lov til at svømme ind i vraget eller røre ved noget. Stedet er en oase for store fisk midt på den uendelige sandslette.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
11 SYDAFRIKA Produce Produce var lastet med melasse. Nu er hun det populæreste vragdyk i Sydafrika. Det skyldes formentlig, at dele af Aliwal Shoals ekstremt rige dyreliv har taget ophold der. Blandt beboerne kan Queensland-barsen (giant brindle bass) ses. I følge African Watersports kan den blive lige stor som en folkevogn! Forliset skete i 1974 uden tab af menneskeliv. Produce ligger på 33 meter med slagside mod styrbord. Skroget er brækket i to dele. Nogle vragdele stikker op til 16 meter. Vragstedet er kendt for stærke strømme og lejlighedsvis dårlig sigt.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
20 VANUATU President Coolidge Ligesom flere andre luksuslinere blev President Coolidge på 22.000 tons bygget om til troppetransportskib under anden verdenskrig. I oktober 1942 var hun på vej til Espiritu Santo. Hun rendte ind i et minefelt, der var udlagt af sine egen flåde og sank inden hun kunne sættes på grund. Forskibet hviler på 20 meter og agteren på 65. Vraget er mindst lige så stateligt i dag som i sin glansperiode som luksusliner.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
14 MALAYSIA/SINGAPORE HMS Repulse Slagkrydseren Hms Repulse på 32.000 tons patruljerede som ”Styrke Z” sammen med den mindre krydser Hms Prince Of Wales på 43.786 tons. Begge blev angrebet og sænket ud for Malaysias kyst af japanske fly den 10. december 1941. Vragstederne er fredet område (nok se, men ikke røre!) ifølge britisk lov om beskyttelse af historiske minder.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
10 SUDAN Umbria Italien erklærede krig mod Storbritannien i 1940. På det tidspunkt lå det italienske fragtskib Umbria for anker ud for Port Sudan. Kaptajnen hørte nyheden og sænkede skibet for at hindre, at lasten af militært udstyr skulle falde i briternes hænder. I dag er der mindre dykkertrængsel på hende end på Thistlegorm. Hun kan tilbyde skarpladt ammunition og biler af mærket Fiat.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
38 ÅLAND Plus Lige i indsejlingen til havnen i Mariehamn ligger sejlskibet Plus – tilsyneladende helt velbevaret. Skroget står kølret på 34 meter. Mast og rig er faldet ned på bagbordssiden. Plus stødte på nogle skær i december 1933 i et forsøg at sejle ind i havnen uden lods. Hun byder på en sjælden mulighed for at dykke på et vrag fra sejlskibenes storhedstid. Billedet viser træudskæringerne under bovsprydet.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
31 DE BRITISKE JOMFRUØER RMS Rhône Stedet er berømt som kulisse i filmen The Deep. Postdamperen Rhône på 2.738 ton var kun to år gammel, da hun sank i en tropisk orkan i 1867. Det 95 meter lange stålskrog blev bygget udfra det traditionelle design af en klipper med master og sejl. En dampmaskine kunne hjælpe med fremdriften ved hjælp af en enkelt skrue. Vraget er let dykket og farvestærkt. Hold udkig efter interessante genstande som salutkanonen (billedet) og diverse værktøj.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
34 BAHAMAS Vulcan-bombeflyet Det her er ikke et rigtigt vrag. Det er ikke engang sænket med vilje for at skabe et kunstigt rev. Nej – det er filmkulisser bygget for at ligne et Vulcan-bombefly til James Bond-filmen Thunderball. Det ligger ud for Nassau. Gør dykket, så du kan skrive ”007” i din logbog.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
28 GRENADA Bianca C 45 år efter, at det 22.000 tons tunge passagerskib Bianca C gik i brand og sank i oktober 1961, er hun stadig det største vrag i Caribien. Det næsten 200 meter lange vrag står fint på kølen og stikker 30 meter op fra bunden, der ligger på 50 meters dybde. Det er en kæmpe vragoplevelse, men du får størst udbytte af Bianca C med nogen erfaring i teknisk dykning.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
25 BRITISK COLUMBIA Saskatchewan Saskatchewan var en af fire destroyere på hver 2.380 tons i Royal Canadian Navy. Alle fire blev sænket som kunstige rev i Britisk Columbia. Hun ligger ud for Nanaimo på Vancouver Island. I følge oplysninger har hun indbragt mere end 6 millioner dollars i ekstra turistindtægter til området. Masser af fisk og søanemoner så store som gummistøvler ses ved vraget. Billedet viser sønelliker på rælingen med en skorsten i baggrunden.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
33 FLORIDA Duane Duane var en 103 meter lang kutter tilhørende US Coast Guard. Hun blev sænket sammen med søsterfartøjet Bibb som kunstigt rev ud for Key Largo i 1987. Vraget hviler kølret på 33 meter. En fastboende stime af barracudaer patruljerer i riggen (billlede). Golfstrømmen flyder afsted oven over vraget. Skroget er helt dækket af små koraller og indhyllet af småfisk. Hun bliver kun smukkere efterhånden som tiden går.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
29 BONAIRE Hilma Hooker Oprindeligt blev dette vrag beslaglagt på grund af en last af forbudte stoffer. Efter at være efterladt ved en mole, hvor det 1027 tons tunge vrag stille og roligt lå og rådnede, blev hun i 1984 bugseret ned langs kysten af nogle lokale dykkeoperatører. Hun blev derefter sænket på 30 meter. Da de 12 tons marihuana, der blev konfiskeret på Hilma Hooker, blev afbrændt, lå en masse lokale både for anker og nød røgen. Billedet viser en rørsvamp på trinnene op til overbygningen. Et af de bedste vragdyk, der kan nås fra kysten.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
39 ISLE OF MAN Clan McMaster Clan Mcmaster på 6.563 ton ligger midt i de stærke strømme i Calf Sound i det Irske Hav. Hun rendte på klipperne en tåget nat i september 1923. Vraget har farvestrålende bevoksninger og er brudt helt sønder og sammen. Chancen for, at sæler kommer og vil lege er til stede. Billedet viser en del af rormaskinen.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
40 IRLAND Kowloon Bridge Kowloon Bridge var et bulkfragtskib på 160.000 tons som grundstødte Stags Reef i 1986. Forstævnen rejser sig fra 30 meter til blot 6 meter under havniveau. Vraget har ni enorme lastrum fyldt med bjerge af jernmalm. Agteren er brækket af – muligvis ved den ukendte spante 65. Samme spante antages at være ansvarlig for søsterskibet Derbyshire’s forlis. Alle skibe af denne skibstype, menes at have denne svaghed tilfælles. Man begriber ikke hvor stort skibet er, før man har dykket på det. Billedet viser et anker.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
32 MEXICO C58 General Anaya Den Mexicanske flådes minestryger C58 er én ud af to identiske både, som blev sænket i 2000 ud for Cancun som kunstige rev. Vraget står kølret på 25 meter og rejser sig til 15. Det her er det bedste dykkested i Cancun. En flok ørnerokker patruljerer ofte ved vraget. Billedet viser et stime snappere ved stævnen.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
35 NORDATLANTEN Titanic Verdens mest berømte vrag? Passagerfartøjet Titanic sank på sin jomfrurejse den 15. april 1912 efter at være kollideret med et isbjerg. Vraget blev opdaget i 1985 på 3.840 meters dybde. Man kan kun komme derned i et dybhavsfartøj. Det er sandsynligvis verdens dyreste vragdyk.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
36 NOVA SCOTIA Kolkhosnik Kolkhosnik var på vej fra Boston til Halifax for at tilslutte sig en konvoj. Den 17. januar 1942 rendte hun på Smithson Rock og sank på 42 meter. Højdepunktet på dykket er at svømme rundt i lasten blandt M3 Grant kampvogne. Billedet viser en 76 mm artillerikanon på en af kampvognene.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
27 TOBAGO Maverick Før i tiden sejlede hun som bilfærge mellem Trinidad og Tobago. Maverick pensioneredes, da en større færge blev indsat på ruten og hun blev sænket som kunstigt rev i 1997. Hun er nu koloniseret af viftekoraller. Små kolonier af stenkoraller begynder også at etablere sig. Billedet viser blødkoraller som pryder skorstenen.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
23 BIKINI Saratoga Hun var kasseret af den amerikanske flåde og blev sænket i forbindelse med atomprøvesprængningerne på Bikini atollen. Saratoga rejser sig til 20 meter fra bunden på 55 meter. På hangardækket står der fortsat vrag efter Helldiver dykbombere og Avenger torpedobombere (billedet). Med sine 270 meters længde og 33.000 tons er hun blot en smule større end Titanic. Rejsen til Bikini er lang, men der bydes til gengæld på uovertruffen dykning.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
22 CHUUK (TRUK) San Francisco Maru Afstanden til bunden er 55 meter og til dækket 45 meter. Fragt- og passagerskibet San Francisco Maru er et af de dybest liggende ofre for det amerikanske angreb Hailstorm i februar 1944. I dækslasten indgår tre lette kampvogne, som den på billedet. Et must for enhver hengiven vragdykker.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
7 CYPERN Zenobia I følge rygterne bidrog både problemer med et computerstyret ballastsystem og en manøvrerings-fejl til at denne svenske roll on roll off-færge sank i 1980. Vraget ligger lige ud for Larnacas havn. Skroget rejser sig 15 meter fra bunden på 42 meter. Lasten bestod af 104 fyldte lastbiler, som stadig står på vogndækket. Entusiaster dykker på Zenobia, kun Zenobia og intet andet end Zenobia.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
9 ÆGYPTEN Thistlegorm I morgengryet den 6. oktober 1941 angreb og sænkede tyske bombefly Thistlegorm. Hun lå dengang for anker i Suezgolfen. Skroget er delvis intakt. Det ligger på 30 meter med lasten endnu om bord. Det er ret spændende at svømme blandt damplokomotiver, motorcykler, lastbiler (billedet) og ammunition – på trods af den store trængsel på vraget.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
1 FRANKRIG Kleber Denne franske krydser på 7.730 tons, blev bygget i 1902. Hun gik på en mine og sank i indløbet til Brest i 1917. Vraget står opret på 45 meter. Armeringen af stål var boltet fast til skroget. Stålet er for længst bjærget og teakskroget er nu synligt langs kølen. Med våben, ammunition, maskindele (det er en krumtapaksel på billedet) er vraget en milepæl i fransk skibsbyggeri. Desuden er det fiskerigt og ofte med god sigt. Stedet har alt.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
3 GIBRALTAR S/S Excellent Excellent var en sejlskonnert med stålskrog på 1.600 ton. Hun havde dampmaskine som hjælpemotor og en enorm skrue med krumme skrueblade. Hun forliste mod en bølgebryder ud for Gibraltar i 1888 efter en serie kollisioner. Med kølen i vejret er skroget en pragtfuld grotte dekoreret med farvestrålende hornkoraller.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
24 KWAJALEIN Prinz Eugen Den tunge tyske krydser Prinz Eugen overlevede krigen – og overlevede næsten atomprøve-sprængningerne ved Bikini atollen. Svært skadet blev skibet bugseret til Kwajaleinatollen. Der sank det sidenhen med forstavnen på 35 meters dybde og roret over overfladen. Hun er lige så smuk som krigsskibene ved Bikini. Men du behøver ikke slæbe tek-udstyret med. Du behøver heller ikke bekymre dig om du nu kan finde vraget.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
5 MENORCA Francisquita Bare nogle få sømil nordvest for Menorca ligger damperen Francisquita på 500 ton. Hun sprang læk og led skibbrud i december 1952. Vraget står på kølen og rejser sig 10 meter fra bunden på 49 meter. Dykkere kan forvente sig en fremragende sigt og en spiralformat stime af barracudaer. Billedet er fra agteren.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
19 NEW ZEALAND Mikhail Lermontov Hun var et sovjetisk krydstogtskib. En navigations-fejl fra den ellers erfarne styrmand førte til, at hun gik på klipperne i 1986. Vraget ligger nu i beskyttet farvand på 40 meters dybde ved Port Gore. Der er masser at udforske – på alt fra enkle fornøjelsesdyk til avanceret tek-dykning med penetrering. Billedet viser et af topstykkerne på dieselmotoren.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
21 PALAU Iro Tankskibet Iro på 14.000 tons, var et af mere end 50 skibe, som blev sænket i lagunerne omkring Palau af amerikanske bombefly fra hangarskibe i marts 1944. Vraget ligger med kølen i vejret. Skroget hviler på dækkets overbygninger. Hun er mindre velkendt end vragene i Chuuk Lagoon (også kaldet Truk), men mindst lige så godt.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
15 FILIPPINERNE USS New York/USS Rochester USS New York blev søsat i 1891. Hun gjorde tjeneste under den spansk-amerikanske krig og under første verdenskrig. Senere blev hun omdøbt til USS Rochester. I 1933 blev hun lagt i tørdok som reservedelslager på flådebasen i Subic Bay. I 1941 blev hun sænket for ikke at falde i hænderne på den japanske invasionsstyrke i Filippinerne. Lær vragets topografi at kende på forhånd og udforsk hende fra for til agter. Dykkerne på billedet er på vej ind gennem en ødelagt dæksluge.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
17 PAPUA NY GUINEA B17 Black Jack Den flyvende fæstning B17 Black Jack mistede kursen på vej hjem fra et bombetogt. Til slut blev hun tvunget til at nødlande på et rev i nærheden af Cape Vogel. Besætningen blev reddet af lokale øboere på vej til kirke. Vraget ligger nu på 40 meter. Kun et fåtal B17-vrag findes på dykbare dybder i hele verden. Det her er det bedst bevarede af dem. Billedet viser midtskibsskanonen.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
16 SALOMONØERNE Hirokawa Maru Hirokawa Maru var det ene af to fragtskibe, som med vilje blev sat på grund ved Bonegi Beach i 1942. Japanerne foretog her et desperat forsøg på at få forsyninger i land til sine trængte styrker. De var belejret af den amerikanske flåde. Skroget hviler med styrbordssiden mod en skrånende sandbund. Forskibet ligger på 5 meter og agteren lige under 50. Der er let adgang til vraget fra stranden. Alle koralrevets sædvanlige beboere kan ses her – samt en symaskine.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
4 SPANIEN Sirio Sirio var et italiensk passagerfartøj, bygget i Glasgow i 1883. Den 4. august 1906 grundstødte hun på Bajo de Fuera ud for Cabo de Palos på den spanske kyst. I den efterfølgende panik gik mange menneskeliv tabt. Kaptajnen stak af med indholdet af pengeskabet. Nu ligger hun på 60 meter. Cousteau kaldte Bajo de Fuera for det smukkeste dykkested i Middelhavet. Billedet viser skrueakslen.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
12 SRI LANKA Conch I juni 1903 var olietankeren Conch på 3.555 tons på vej fra Novorossisk til Madras via Colombo. Her grundstødte hun på et rev nord for Hikkaduwa. Conch sank. Vragdelene ligger spredt på revets læside med boven på 20 meter. Typisk hyggedyk for forkælede feriedykkere.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
2 TENERIFE Westburn Damperen Westburn blev beslaglagt af den tyske destroyer Moewe i 1916. Siden da blev hun brugt til at sætte krigsfanger i land i Santa Cruz. Hun blev sænket lige nord for havnen for at undgå, at hun blev tilbageerobret af den britiske krydser Sutlej. Tætte fiskestimer dækker vragets forreste fjerdedel. Billedet viser skrueakslen, hvor skruen engang sad.
Top 40 – Verdens vildeste vrag
13 THAILAND King Cruiser King Cruiser var en færge med katamaranskrog på 3.000 ton. Hun sejlede i fast rute mellem mellem Phuket og Phi Phi-øerne 365 dage om året i henved ti år. Den 4. maj 1997 gik hun på Anemone Reef og flåede hul i bagbordsskroget. Dykkebåde og fiskerbåde i nærheden kom hurtigt til undsættning. Ingen menneskeliv gik tabt. I dag svæver enorme fiskestimer oven over vragets overbygninger (billedet). Kaptajnen kunne ikke have valgt et kønnere sted at placere hende.
1 af 41

Top 40

– Verdens vildeste vrag

Tekst John Liddiard Fotos John Liddiard, John Bantin, Håkan Johansson, Zac Macaulay, R. White og R. Farrow mfl.
Vi danskere er rent ud sagt forkælede når det gælder gode vrag at dykke på. Men lad os antage, at du vil have mere af den slags og derfor begiver dig af sted på en verdensomsejling. Du kan kun få ét dyk pr. stop. Hvilke vrag ville du vælge? Vi vil gerne præsentere dig for 40 af vores favoritter. Selv om du måske ikke ville vælge de samme 40 vrag, så er der i hvert fald en del inspiration, hvis du en dag skulle få chancen for sådan en jordomsejling. Og hvis du gør det – så send os lige et postkort fra dine favoritvrag!
Top 40 – Verdens vildeste vrag

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også