DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Tropisk tre-i-en’er

– 3 Filippinske favoritter

Tekst og foto: John Liddiard

Det ville være en stor misforståelse at betragte Filippinerne som én fuldstændig homogen dykkedestination. Øriget med sine omkring 7000 øer, dækker over 780.000 kvadratkilometer og har noget af den rigeste og mest varierede undervandsnatur i verden.

Her er et tankeeksperiment. Hvis nogen siger: “Lad os tage til Caribien” ved du så, om de mener Cuba, Tobago, eller en af de mange øer, der ligger imellem disse to? Til sammenligning dækker Filippinerne kun halvdelen af det areal, Caribien dækker, men har mindst lige så lang en kystlinie og lige så mange øer og rev. Alligevel tænker vi på Caribien som mere end halvtreds forskellige rejsemål og ikke blot som ét enkelt sted. Men hvad med Filippinerne?
Jeg indså ret hurtigt, at det blev utrolig svært at skulle vælge blandt alle de mange muligheder, som er på Filippinerne og få det hele kogt ned til én enkelt rejse. Jeg synes dog, at jeg endte op med et nogenlunde repræsentativt udvalg af herligheder. Som det stille, væk fra alfarvej-sted med jomfruelige rev, valgte jeg Apo Island – et af de mest fantastiske marinereservater. Som mainstreamdestination med glimrende dykning, valgte jeg Puerto Galera på Mindoro. Og som vragdestination valgte jeg Subic Bay, der er et turistområde, men også lokalitet for en gammel amerikansk flådebase med en god blanding af amerikanske og japanske vrag fra anden verdenskrig.

Apo Island
Det kan være svært at observere fisk, og ved Rocky Point er det især frustrerende. Det skyldes ikke mangel på fisk, men derimod, at der er for mange. Enorme, uorganiserede stimer af pyramidefanefisk og kirurgfisk fylder vandsøjlen, konstant snappende efter plankton. Rocky Point er sydspidsen af Apo. Flere og flere fisk forlader reservatet nordpå og bevæger sig mod de stærkere strømme ud for spidsen. Korallerne dækker næsten 100 %, med en ufattelig sund og varieret vækst af stenkoraller. Og det er et andet problem – med så fantastisk en koralvækst, er fiskene altid på farten. Det er sjældent, at de kun opholder sig ved ét koralhoved. Ofte mistede jeg fisken ud af syne, når jeg forsøgte at fotografere den fordi den skulle mænge sig med alle vennerne. Nu ved jeg hvordan en sulten barracuda må have det.
Næste dag er jeg oppe kl. 7:30 og ude at dykke kl. 8:05. Hele øen kan nås inden for 10 minutter med en båd fra stranden. Bådene er såkaldte bancaer, med et kanolignende skrog og to bambusudriggere. De spænder fra enmands fiskebancaer med en paddel, til passagerbåde med to dæk og dieselmotoren fra en lastbil. Sidstnævnte er udmærkede dykkebåde.
Mens jeg driver langs nordsiden af øen, forandrer revet sig nok en gang med isolerede koralformationer og tæt pakkede koralhoveder på en skråning med mørkt, vulkansk sand. Der er kulørte gule og orange bægerkoraller, de sædvanlige fjerstjerner, små bord- og bladkoraller samt en utrolig travl horde af fisk. Jeg er splittet imellem at svømme tæt på revet eller at stirre ud i det blå efter barracudaer. Alvin, min guide og makker, laver skildpaddesignalet. Det tager mig et par øjeblikke at spotte dyret mod det mørke sand. Jeg vender rundt på en tallerken og sniger mig af sted. Den er ikke spor bange og jeg får fire billeder, inden...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Fakta

Geografi Landet består af omkring 7.000 øer, som dækker et areal på over 780.000 kvadratkilometer. Her bor ca. 85 millioner mennesker – de fleste er katolikker. Hovedstaden hedder Manila og ligger omkring 10.000 km sydøst for Danmark.

Valuta 100 Peso = 10 kroner. Vekselkursen varierer stærkt. Mange virksomheder inden for turismen angiver sine priser i US-dollars. Det bedste er at veksle til kontanter i banker eller i kontantautomaterne i den internationale lufthavn.

Tidszone Dansk tid +7 timer.

Klima Varmt og tropisk året rundt. Vejret bestemmes af de to monsunsæsoner. Der er som regel bedst vejr under nordøstmonsunen (november-april). Dagtemperaturen varierer mellem 24-33°C. Det er varmest mellem april og juni. Det regner mest mellem juni og september.

Dykningen Det er bedst mellem november og april. De områder, der er nævnt i artiklen ligger dog alle tilstrækkelig beskyttet til at muliggøre dykning året rundt. Vandtemperaturen ligger mellem 25 og 30°C.

Rejse Der er mange ruteselskaber, som beflyver strækningen København-Manila. Priserne ligger fra omkring 7.000 tur/retur. Visse flyselskaber tilbyder en såkaldt sports equipment allowance, som også gælder dykkerudstyr. Indenrigsflyvning foregår fra en separat indenrigslufthavn og priserne er lave. Hvis du viser din internationale billet, får du sikkert lov at tage din tunge bagage med, uden at skulle betale overvægt. Ellers er det normalt ret billigt at have overvægt.

Indenrigstransport
Apo Island
Indenrigsfly med Air Philippines eller Cebu Pacific fra Manila til Dumaguete på Negros. Det koster 45 US-dollars for en enkeltbillet. Regn med tre timers transfer fra Manilas internationale lufthavn til Indenrigsflyvepladsen. Med ”Jeepney” fra Dumaguete til Malatapay. Banca til Apo Island kan bestilles gennem dykkercentret.

Puerto Galera
Minibus to til tre timers køretid fra Manila til Batangas. Derefter færge til Puerto Galera og Sabang på Mindoro. Hvis man vil kombinere Puerto Galera med Subic Bay, kan man hyre en vandflyver mellem destinationerne. Så slipper man for trafikken i Manila.

Subic Bay
Færge over Manila Bay plus en time i bil. Alternativt fire timers biltur fra Manila.

Rejsearrangører og dykkecentre
Se Dykguiden bag i bladet for kontaktinformation.

Læs også