DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Truk Lagoon – Tidsmaskine tilbage til Operation Hailstone
Genstande, der forlængst ville være forsvundet fra vrag i andre områder, er stadig om bord på vragene i Truk Lagoon. Men ofte er de flyttet fra deres oprindelige placering og i stedet anbragt, hvor de er synlige for alle.
Truk Lagoon – Tidsmaskine tilbage til Operation Hailstone
Isuzu-lastbil i lastrummet på Hoki Maru.
Truk Lagoon – Tidsmaskine tilbage til Operation Hailstone
Ægte vragstemning i stævnen på Fujikawo Maru.
Truk Lagoon – Tidsmaskine tilbage til Operation Hailstone
En af de meste fotograferede genstande i Truk er den berømte kompressor om bord på Fujikawa Maru, der ligner R2D2 fra Star Wars.
Truk Lagoon – Tidsmaskine tilbage til Operation Hailstone
De mange år i saltvand har efterhånden sat deres spor, men man kan stadig se masser af spændende detaljer på vragene i lagunen.
Truk Lagoon – Tidsmaskine tilbage til Operation Hailstone
Maskintelegrafer er der masser af i lagunen. Her er det broen på Shinkoko Maru.
Truk Lagoon – Tidsmaskine tilbage til Operation Hailstone
En reservegenerator om bord på Kanshu Maru intakt med glasset i måleinstrumenterne.
Truk Lagoon – Tidsmaskine tilbage til Operation Hailstone
Ubådsperiskoperne om bord på Heinan Maru antyder, at vraget har været i drift som supportskib for den kejserlige flådes ubåde.

Truk Lagoon

– Tidsmaskine tilbage til Operation Hailstone

Eventyret i udforskningen af den hemmelighedsfulde spøgelsesflåde i Truk Lagoon savner modstykke. Lagunen huser nogle af de bedste skibsvrag i verden, og den er en af oceanernes flotteste mirakler. I Stillehavets klare blå vand ligger omkring 70 vrag på havbunden. Gæstende dykkere bliver fængslede af undervandsmuseet i samme øjeblik, de stikker hovedet under overfladen.

Det var dette dyk, vi havde varmet op til hele ugen. San Francisco Maru var oprindeligt et ubetydelig japansk fragtskib, bygget i begyndelsen af det 20. århundrede. Hun ville sikkert ellers være blevet overset blandt de utallige andre vrag, der hviler i lagunen. De fleste af de handelsfartøjer, der lå for anker ved den japanske flådebase i Truk Lagoon, da amerikanerne angreb i februar 1944, ventede på reparationer, og var derfor ikke lastede.

San Francisco Maru derimod har fået tilnavnet Million Dollar Wreck. Hun var nemlig et af de få vrag, der var fuldt lastet, da hun gik ned!

Million-tilnavnet skyldes måske den militære værdi af hendes last, men andre mener, at det er værdien af alle de ødelagte undervandskameraer, der er gået til grunde under dykning på San Francisco. Hun ligger nemlig en del dybere end de fleste vrag i Truk – og i hvert fald dybt nok til, at mange tager deres billigere kamerahuse dybere end deres maksimale anbefalede operationsdybde.

Vi havde ellers dykket med nitrox30 hele ugen, men nu var der nitrox24 i flaskerne. Nogle dykkere foretrækker at medbringe en stageflaske med nitrox50 for at accelerere deres dekompression. Selv medbragte jeg en ekstra flaske med 30 %, som jeg kunne anvende, så snart jeg var lidt lavere end 40 meter.

San Francisco Maru ligger næsten lige på kølen med en svag hældning til bagbord. Hendes forreste mast står stadig oprejst og den kommer op til omkring 30 meters dybde. Som mange af vragene i Truk Lagoon, er denne mast dækket med koraller, svampe og mange andre marine livsformer. Glasfiskene omkring masten blev jaget rundt af en bande stædige rovfisk. Jeg tænkte, at masten ville være en perfekt rute tilbage til overfladen, og at der kunne laves underholdende stop undervejs. Jeg havde ret, men først skulle vi jo lige ned på selve vraget.

Tanks

Liveaboard-skibet Truk Odyssey var vores hjem i ugens løb. Hun var ankret op ved en fortøjning foran vraget, og hendes dykkeplatform svingede hen over San Francisco Marus mast fra tid til anden, men hun er en lang båd og hun lå og svingede i en stor bue i vinden, så det var svært at hoppe i på det rigtige tidspunkt, og der var fare for helt at misse vraget og i stedet ende på 63 meter dyb sandbund. Så vi blev instrueret i at svømme i overfladen til fortøjningen i stævnen. 

Vi var blevet inddelt i to grupper med syv dykkere i hver, og jeg var i den første gruppe nede, så jeg kom hurtigt frem til det vigtige fordæk. Her står tre japanske tanks, som jeg havde for mig selv i et par minutter, så jeg kunne få de billeder, jeg ville have. Nogen havde arrangeret et par granater foran en af dem – det sker ofte i Truk. Der er altid ”udstillinger” af genstande arrangeret af velmenende guider.

To af kampvognene ligger hulter til bulter som legetøj efter at skibet har ramt bunden. Den tredje er gledet ind i et hjørne og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

GEOGRAFI Den Mikronesiske Federation er en stat i Mikronesien i det vestlige Stillehav. I alt består staten af 600 øer, som strækker sig ca. 2.900 km fra vest til øst. Området inddeles i fire delstater, som...

Læs også