DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Truk Lagoon − Lagunens dybe vrag
En dykker undersøger en lastbil af mærket Isuzu type 94, som står i et af lastrummene på San Francisco Maru.
Truk Lagoon − Lagunens dybe vrag
Store mængder af tomme granathylstre i et af lastrummene om bord på San Francisco Maru.
Truk Lagoon − Lagunens dybe vrag
Dussinvis af skarpe synkebomber. Her er en situation, hvor det er praktisk at have styr på sin opdrift...
Truk Lagoon − Lagunens dybe vrag
Gabriele Paparo oplyser San Francisco Marus toplanterne, som i dag står på nederste dæk.
Truk Lagoon − Lagunens dybe vrag
Et utroligt velbevaret elektrisk kontrolpanel kan den dag i dag beskues i San Francisco Marus maskinrum.
Truk Lagoon − Lagunens dybe vrag
En dykker inspicerer en luftværnskanon om bord på Oite.
Truk Lagoon − Lagunens dybe vrag
Det er ikke bare rust, som er i fokus i Truk Lagoon. Om bord på Aikoku Maru kan du også nyde de smukke koraller.

Truk Lagoon

− lagunens dybe vrag

Af Leigh Bishop

At være omringet af hajer er ikke sjovt, når man stadig har 90 minutters dekompression tilbage. For at koncentrere mig om noget, kunne jeg i det mindste tænke lidt over det vragdyk, jeg lige havde lavet. Måske et af de mest fantastiske i hele mit liv? Jeg havde udforsket San Francisco Maru, også kendt som The Million Dollar Wreck i den mest berømte lagune af alle: Truk.

Jeg havde i 20 år drømt om at dykke på dette berømte sted, og det viste sig at være meget mere, end jeg havde forventet! Måske var hajerne nysgerrige efter at vide, hvorfor vi, der var uvedkommende på deres territorium, var en anelse mere stille end normalt? Vi var rejst til Truk i midten af Chu’uk-øerne i Micronesien, bevæbnet med Evolution closed-circuit rebreathers og kasser med det nyeste HD-videoudstyr og kamerateknologi. Vores intention var at udforske, filme og fotografere de dybereliggende vrag i Truk.
Der gik en halv time og hajerne blev skiftet ud med amerikanske dykkere. Hver af dem havde en enkeltflaske på ryggen og bar shorts og T-shirts. Vandtemperaturen var 29°C. De lå som perler på en snor.
Ligesom os, var de her for at dykke på San Francisco Maru, som bliver betragtet som et af de bedste vragdyk i Truk. Deres liveaboard skyggede nu for solstrålerne oven over os.
I løbet af få minutter kom de igen til syne fra det blå vand under os, da de begyndte deres opstigning til overfladen uden deko-stop. En modig deltager havde fordoblet sin bundtid og var nu nødt til at bruge et par minutter på dekompression. Vi så stadig til, da han forlod vandet kort efter. Båden forsvandt og efterlod os alene i rolig dekompression.

Fem gange mere
Mine venner og jeg havde tilbragt præcist en time på vraget under os – en sund bundtid, der tillod os at udforske næsten hele vraget, både på ydersiden og indersiden. Med vores små rebreathers kunne vi udvide tiden på de dybere vrag betragteligt. Vi havde regnet ud, at vi ved at genbruge vores åndingsgas på en uge kune se, hvad det ville tage en dykker med et åbent system fem ugers dykning i lagunen at opleve. De ekstra penge, vi smed efter bagageovervægt, da vi skulle have vores udstyr med, var bestemt pengene værd!
Selvom vi havde været omkring hele San Francisco Maru på ét dyk, indeholder det så mange genstande og så meget last, at det ikke var muligt at udforske alt på den ene rundtur. Dette vrag var så sejt, og vi ville vende tilbage den følgende uge, men for nu måtte vi nøjes med at analysere de to timers HD-optagelser og de mere end 1000 RAW-filer til stillbilleder, vi tilsammen havde taget.

Operation Haillstone
Chu’uk ligger i Stillehavet, 2100 km sydøst for Japan og 1600 km nord for Papua Ny Guinea. En gang havde øen en taktisk beliggenhed og den naturlige havn i Truk-lagunen var en vigtig flyvebase og hovedkvarter for den samlede japanske flåde.
Herfra blev angrebet på Pearl Habour på Hawaii og de efterfølgende amfibiske angreb på de største Marshall-øer koordineret, og det blev stor afspærring på den amerikanske vej mod det japanske kejserdømme. Med en række angreb den 17.-18. februar 1944 kendt som Operation Hailstone, smadrede de amerikanske styrker hele den japanske hjælpeflåde, der holdt til i Truk, og sendte den direkte på bunden.
I dag ligger mere end 60 utroligt velbevarede vrag –...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også