DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Tuna-Hästberg – god mine til slet spil
Sigten er så god, at man sommetider får en fornemmelse af, at man svæver gennem luftfyldte gange, når man dykker i Tuna-Hästberg.
Tuna-Hästberg – god mine til slet spil
Det findes masser af velbevarede trækonstruktioner i minen. Denne ser ud som resterne af en køjeseng. Arbejderne blev nede i minen i flere uger i træk.
Tuna-Hästberg – god mine til slet spil
Bag dykkeren kan man se hovedskakten, som kommer fra overfladen og fortsætter ned til 400 meters dybde. I øjeblikket er det 114 meter-niveauet, som undersøges og kortlægges.
Tuna-Hästberg – god mine til slet spil
En gammel trækonstruktion, hvor en stor vandtank var placeret, da minen var i drift.
Tuna-Hästberg – god mine til slet spil
En dykker undersøger en kasse med rester af dynamitladninger, som man anvendte for at sprænge gangene i minen.
Tuna-Hästberg – god mine til slet spil
Udformningen af stiger og trapper kan sige en hel del om, i hvilken tidsperiode den aktuelle del af minen var i drift.
Tuna-Hästberg – god mine til slet spil
Kortet over et af minens niveauer giver et indblik i, hvor stor den egentlig er. Der er omkring fire kilometer i bredden på dette kort og der er mange nivauer i Tuna-Hästberg ...
Tuna-Hästberg – god mine til slet spil
Base camp – det er her alle dyk starter. Længst væk kan man se døren til et bekvemt varmerum med plads til 20 dykkere. Til venstre er platformen med opstillede flaskesæt. Gennem det krystalklare vand kan man se dykkere på seksmeters-stoppet.
Tuna-Hästberg – god mine til slet spil
Der er ofte mere behageligt i minen om vinteren end oven over. Temperaturen er konstant omkring 0 grader dernede, mens der kan være minus 30 oppe over jorden!

Tuna-Hästberg

– god mine til slet spil

Tekst Dmitri Gorski Foto Nicklas Myrin og Daniel Karlsson
Er par timer fra den svenske hovedstad finder man et enormt system af vandfyldte passager, der strækker sig en halv snes kilometer i alle retninger. Minekomplekset kaldes Tuna-Hästberg. Tag med til en verden, hvor sigten er uendelig, og hvor der hele tiden dukker spændende ting op i lygtens skær.

Flere af de genstande, som minearbejderne har efterladt, ligger stadig tilbage. Man har blandt andet fundet to malmvogne, og den ene kan stadig rulle på sine skinner. De gamle bygningskonstruktioner står der endnu, og værktøjet ligger på arbejdspladserne. Armaturer og pærer sidder tilbage – det hele er på plads. Konstruktioner som gangbroer, trapper og hegn med låger er velbevaret i det iltfattige vand – fuldstændig som de stod, da minen blev lukket. Man kan svømme ind i det 50 år gamle elektriske kontrolrum, hvorfra tipvognsbanen har været styret og finde glødelamper siddende i fatningerne oppe under taget. Emaljeskilte på dørene fortæller nøjagtig, hvor man er. I en fjern del af minen findes en fornemt velbevaret pumpestation fra 1800-tallet. Så vidt vides, er det den eneste af sin slags, der eksisterer i dag.
Det er en meget speciel fornemmelse af dykke her. Det kan sammenlignes med  følelsen af vragdykning jævnført med naturdykning. Der er tusindvis af genstande og tegn på menneskelig aktivitet. Mange er hundrede år gamle, så derfor bliver hvert dyk en ny og fængslende oplevelse – en rejse tilbage gennem historien til fjerne tider dengang, minen var en del af det levende samfund rundt omkring sig.
Der er trukket mere end fire kilometer permanente liner i minen i dag, men de dækker kun en lille del af det, som findes at udforske. Linerne danner et netværk af faste markeringer, og alle nye liner dokumenteres omhyggeligt, og det hele gemmes digitalt. Dykningen strækker sig over et bredt spænd fra lave oplevelsesdyk, hvor man ikke forlader lyszonen, til dybe og lange udforskninger med undervandsscooter og omhyggelig planlagt dekompression. Så vidt vides, er den maksimale dybde omtrent 400 meter!

I drift siden 1400-tallet
Minedriften i Tuna-Hästberg har fundet sted meget længe. De første dokumenter stammer fra tidligt i 1400-tallet, hvor minerne blev drevet i lille skala af grundejerne selv. Malmen i Tuna-Hästberg er jernmalm, der er rig på mangan. Brydningen i fuld skala startede i 1800-tallet. Først i 1900-tallet nåede minen sin nuværende størrelse. Den strækker sig under mere end 47 hektars jordoverflade.
Brydningen fortsatte til 1968, hvor minen blev lukket. Ligesom i alle andre forladte miner begyndte grundvandet snart at stige. Indtil da havde lænsepumper konstant været i gang for at transportere vandet væk. I dag er minen næsten helt vandfyldt. Vandniveauet ligger 85 meter under jordoverfladen. Den laveste tørre niveau er på 80 meters dybde. Minens værdifulde malmbeholdning lå i 35-45 graders hældning, hvilket afspejles i den måde, minegangene er trukket. Mange passager hælder i underlige vinkler. Dybere nede flader de ud for at nå maksimumdybden 400 meter – desværre foreløbig  utilgængelig for dykkere. Men det gør heldigvis ikke så meget – der er mere end ti kilometer vandfyldte tunneler at udforske på nitrox-dybder.

Kort dyk smagte af mere
...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også