DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Skandinavien  Skandinavien
Väderøerne
Dykkestederne omkring Väderøerne har med rette ry for at være blandt de bedste på den svenske vestkyst. Her er både et rigt dyreliv og et spændende uv-landskab.
Väderøerne
En majestætisk hummer gemmer sig under en sten. Selv om den er stor, er den ikke modig nok, til at bevæge sig ud af sit skjul og vise sig i sin fulde længde.
Väderøerne
Ofte er det de enkle motiver, der er de smukkeste. Dykkeren holder sig på behørig afstand af brandmanden.
Väderøerne
En flot purpurrød søfjer. Det er ikke et helt almindeligt syn, men måske et af de smukkeste?
Väderøerne
Det karakteristiske skærgårdslandskab med de ligeså karakteristiske røde hytter hører med til charmen.
Väderøerne
Anders styrer med sikker hånd ind i den smalle åbning til havnen på Väderøerne.
Väderøerne
Viktoria ved wok’en. Det nye ejerpar har overtaget traditionen med at servere thailandsk mad på centret.

Väderøerne

Svensk vestkyst - med et touch af chili

Tekst: Fredrik Isakson; Foto: Håkan Johansson
Vi har begivet os ud i Bohusläns yderste skærgård for at nyde søfjer, taskekrabber og søanemoner. Under overfladen er der præcis så smukt som vi husker det. Men over overfladen venter en del overraskelser. Her dufter det ikke af salt hav og rådden tang. I stedet breder en duft af jasminris, kylling og chili sig over området.

Vi glider frem i en herlig lille strøm ved Ledskär. Man behøver slet ikke at padle. Det er mørkt. Håkan glider med sin rebreather dybere for at se, om han kan finde rød hornkoral, nogle søstrå eller søfjer ude på sandbunden. Jeg ligger tilbage på 30 meter og spejder ud i mørket. På min ene side er der en væg, som falder nedad i trapper. Vi ser taskekrabber, søanemoner og mod dykkets slutning, smukke undervandsenge, hvor småtorsk står og gemmer sig og stimer af fiskeyngel blinker. Jeg venter på Håkan og studerer samtidig nogle tangnåle, som ser ud til at bo i en lille sprække. 

Thailandske traditioner

Nogle dage tidligere nåede vi frem til Hamburgsund efter en lang biltur. Den lille by ligger sprængt ind i den røde granit mellem høje klippevægge. Her ligger man i sikker havn med båden, uanset hvor meget det blæser på havet. På toppen, med udsigt over den lille by, ligger et af Sveriges hyggeligste dykkecentre, Dykleif. Pr. tradition serveres thailandsk mad, som besøgende dykkere med glæde har taget til sig. Centerets placering midt i et villakvarter gør, at man får en følelse af familiebesøg. Ejerne Anders Johansson og Viktoria Karlsson lever med dykningen døgnet rundt og bor på centeret.

– Det er virkelig blevet en livsstil. Vi har indrettet vort liv efter dykningen. Det er det liv, vi har valgt og vi nyder det, fortælller Viktoria.  

Natdyk

Vi tager med ud på et natdyk bare for at snuse lidt til fornemmelsen for dykningen og havet. Det er bælgmørkt, da vi lægger fra kaj. Det eneste lys kommer fra stjernerne og fra projektører på den store dykkebåd. Dykleif har to dykkebåde, Väderöfjord og den åbne Alma II. Väderöfjord er en stabil platform og en af de bedste dykkebåde på vestkysten. Vi tøffer ud gennem sundet nordover og passerer Florö og når ret snart målet for natdykket, Vedholmen, der ligger beskyttet bag den afrundede ø.

Nogle dage senere er vi tilbage, denne gang med dykkeudrustning. Det er et godt dykkested med spændende plateauer på lavere vand og afsatser længere nede, samt nogle mindre, men fine vægge. Jeg finder denne gang ret mange kammuslinger i forskellige størrelser. Blandt de store stenbunker, som findes på sandskråningerne mellem væggene, er der masser af gemmesteder, hvor man kan lede efter hummer og diverse fisk. Hist og her står torsk og slumrer. Kammuslingerne er sjove at studere, specielt deres morsomme flugtadfærd, hvor de klaprer med skallen og farer af sted som et faldende blad gennem vandet. 

Pigerne på Florö

Efter et rigeligt morgenmåltid, pakker vi udstyret på dykkercentrets vogn og spadserer ned til havnen hvor vi læsser båden. Dem, som skal med den store båd, klæder som regel om på båden, mens de som tager med den mindre båd, klæder om før de går om bord. Det kan stænke en del og så er det rart at have dragten på. Bådene ligger ude hele dagen, så mad og ekstra...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også