DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Vagtskifte hos OWUSS – Rolex scholarship
De to afgående stipendiater sammen med de to kommende på Times Square i New York. Fra venstre er det Michelle Fetzer (USA), Anya Watson (USA), Delia Ní Chíobháin (Irland) og Vibe Schorup-Kristensen (Danmark).
Vagtskifte hos OWUSS – Rolex scholarship
Vagtskifte hos OWUSS – Rolex scholarship
Vagtskifte hos OWUSS – Rolex scholarship
Vibe på talerstolen i Explorers Club. Hun takkede for et lærerigt år og gav fanen videre til sin efterfølger, irske Delia Ní Chíobháin.

Vagtskifte hos OWUSS

– Rolex scholarship

af Lars Kirkegaard
De fleste danskere har vel efterhånden hørt en del til Our World Underwater Scholarship Society, da der det seneste år har siddet en dansk pige som europæisk scholar. Hun hedder Vibe Schorup-Kristensen og d. 22. april tog hun den lange vej til New York for at give flaget videre til den næste europæiske stipendiat.

Det har været et langt og indholdsrigt år for Vibe, siden hun sidste år blev valgt til at skulle tilbringe 12 måneder med at rejse jorden tynd og dykke alle de steder, vi andre kun drømmer om. Men alligevel følte Vibe det som om det kun var få dage siden, hun selv stod på podiet i Explorers Club i New York og takkede for valget. Ud over et komplet sæt dykkeudstyr med både våd- og tørdragter, samt uv-videokamera og et ur fra hovedsponsoren Rolex, har Vibe fået muligheden for at rejse rundt og høste erfaringer med mange aspekter inden for dykningens verden. Ideen med scholarshippet er nemlig, at kandidaten skal gøre sig så flest mulige erfaringer, som kan være befordrende for personens videre uddannelse. Vibe er blandt andet blevet uddannet PADI-instruktør, normoxic trimixdykker, Inspiration rebreather-dykker, erhvervsdykker, DAN oxygen provider, uv-videofotograf og en hel del andre specialer. Desuden har hun været i praktik, deltaget i et utal af ekspeditioner, ture, undersøgelser, diveshows og seminarer i alle fem verdensdele. Tiden er altså ikke kun gået stærkt. Den er faret af sted med lynets hast. Og det er i dag en helt anden Vibe, der står på podiet og fortæller om sine oplevelser.

Flagceremoni
Ved ceremonien i Explorers Club overrakte Vibe det flag, som hun i et helt år har båret rundt i verden. Den tradition er netop hentet fra Explorers Club, hvor flere fra OWUSS’ bestyrelse er medlemmer og hvor idéen med faneoverrækkelsen går tilbage til de første nord/sydpolsekspeditioner og månelandinger. Da Vibe var valgt som europæisk kandidat, blev modtageren af flaget en ny europæisk kandidat: Delia Ní Chíobháin fra Irland, også kaldet Della. Vi kommer helst sikkert til at høre mere til Della, da hun som en del af hendes stipendiat-periode har planer om at deltage på Copenhagen Diveshow samt at lave isdykning, vragdykning og teknisk dykning i Skandinavien.

Også hos den amerikanske afdeling af OWUSS var der vagtskifte. Her overrakte Anya Watson flaget til Michelle Fetzer fra New Jersey i USA. Begge de nye piger er nu ved at planlægge året i samarbejde med de mange frivillige, som hvert år stiller op i stort tal og hjælper med husly og praktisk hjælp.

Our World Underwater Scholarship Society er en helt igennem frivillig forening og udsprang helt tilbage i 1972 af et diveshow i Chicago, hvor nogle folk besluttede sig for at investere i uddannelsen af unge mennesker. Tanken var at opbygge et korps af kompetente og indsigtsfulde personer, som selvstændigt ville være i stand til at give noget igen til havet. Og i 1972 kunne man sige tillykke til den første Rolex-kandidat: kun 16 årige Mark Bensen. Rolex har siden været hovedsponsor og OWUSS er i øvrigt det længstvarende sponsorat Rolex har på verdensplan.

Mark Bensen er faktisk stadig meget aktiv i foreningsarbejdet og det er netop en af de helt store styrker ved OWUSS, at alle de tidligere scholars...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også