DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Vragleksikon – Affaire
Typisk for Østersøen omkring Bornholm, er Affaire tætbevokset med små muslinger.
Vragleksikon – Affaire
I lastlugerne er der kig ned til oliekagerne, som Affaire fragtede, da hun sank.
Vragleksikon – Affaire
Det kræver en RIB at nå ud til Affaire, selv om hun ligger forholdsvis tæt på kysten.
Vragleksikon – Affaire
Vragleksikon – Affaire

Vragleksikon – Affaire

Vragleksikon – Affaire

Tekst og foto Christian Skauge

Den 15. december 1883 sank Stavanger-galeasen Affaire øst for Bornholm. Hun var på vej fra Riga til Helsingør, da hun sejlede på klipperne ud for Årsdale og derefter drev er par hundrede meter, inden hun sank på 42 meters dybde. Man har altså brug for en båd for at komme ud til vraget, men det klarer dykkercentrene på Bornholm med RIBs. Man skal anvende ekkoloddet for at lægge dræget korrekt og man skal være omhyggelig med ikke at træffe vraget, for ellers kan man risikere at ødelægge noget. 

De første meter er vandet mørkt og lidt grumset, men når vi passerer 25 meter bliver det pludseligt lysere og vandet antager en klargrøn farve. Kun nogle meter senere ser vi vraget under os. Vi ikke bare ser vraget, vi ser hele vraget! Konturerne af skroget tegner sig tydeligt mod den lyse sandbund, som reflekterer så meget lys, at vi ikke engang behøver at anvende lygterne, mens vi svømmer langs det velbevarede træskib.

Det er ikke så meget tilgængelig information om Affaire, hvilket ikke er så mærkeligt i betragtning af, at det handler om en så gammel skude. Hun blev bygget på et værft i Ryfylke i Norge i 1876, midt i den store sejlskibsperiode mellem 1850 og 1890. Affaire blev bygget til rederiet E Berentsen i Stavanger og gik i fragtfart både i Norge og i udlandet. Da hun forliste var hun lastet med oliekager. Det kaldtes rester af olieholdige frø, hvor det meste af olien og fedtet er blevet presset ud med en hydraulisk presse. Oliekager anvendes ofte som proteintilskud i dyrefoder og dele af lasten findes stadig under dækket.

Velbevaret på sandbund

Affaire ligger på kølen med svag slagside til bagbord. Vraget er visse steder sunket ned i sandbunden, så spanterne stikker op af sandet midtskibs på bagbordssiden. På styrbordssiden er skroget delvis kollapset. Det dybeste punkt er 43 meter, mens det intakte dæk ligger på 39 meter. På denne dybde er der ikke så meget liv, men dele af vraget er alligevel dækket med et tyndt lag af bittesmå blåmuslinger, som er almindelige i denne del af Østersøen. Hist og her svømmer en torsk omkring blandt spanterne og et observante fladfisk holder øje med os ude fra sandbunden, når vi svømmer over vraget og kigger ned i lastrummene.

Både forenden og agterdelen er relativt intakte, også efter langt mere end hundrede år på havets bund, men bogsprydet er desværre knækket, antagelig efter et nærgående møde med et trawl. Masterne blev sprængt væk i oktober 1976, fordi fiskerne klagede over, at deres net sad fast. Det var også første gang, der blev dykket på det, som mange betragter som Bornholms smukkeste vrag.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet