DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

På vulkaner

– Manado

Tekst og foto: Jesper Kjøller

Min første indskydelse var: ”Hvad i al verden laver jeg her?”. Efter at være fløjet langt pokker i vold, kørt tværs over det nordlige Sulawesi fra Manado til Bitung, steget ombord i en lille skrøbelig fiskerbåd, sejlet opad i Lembeh-strædet og fuld af forventning hoppet i vandet med mit kamera – så ligner det … Øresund!

Ingen koraller, plumret sigt og grumset sandbund. Men hov, hvad er det? Noget begynder at bevæge sig. Og jeg opdager snart, at uanset hvor jeg vender blikket, ser jeg mystiske skabninger. Min sympatiske indonesiske guide Benni, demonstrerer endnu en gang sine gode øjne og sit kendskab til Sulawesis forunderlige undervandsliv. Han svømmer rundt med en afbrækket antenne fra en transistorradio og peger med den hist og her. Nu forstår jeg hvorfor ikke engang en finger er tilstrækkeligt som pegeredskab. Nogle af Bennis fund er så små, at jeg virkelig skal anstrenge mig for at få øje på dem. Den sorte, skrånende bund består mest af vulkansk sand, men hist og her stikker en søpølse op med sine forgrenede tentakler eller en stor tæppeanemone med sin population af klovnfisk bryder monotonien. Lembeh Strait er verdenskendt for sit raritetskabinet af besynderlige væsener og regnes for et af planetens bedste ’muck dives’, der vel bedst kan oversættes med kloakdyk.
Vandet er mørkt, fordi vi dykker tæt på en klippeside, der skygger for solen. Der hersker en mærkelig lyssky og højtidelig stemning i vandet, der bliver understreget af de bizarre skabninger, vi ser.
Lembeh er især berømt for sine søheste og nålefisk, hvoraf jeg på ét dyk så både pygmæ søhest (Hippocampus bargibanti), spøgelsesnålefisk (Solenostomus cyanopterus) og harlekin spøgelsesnålefisk (Solenostomus paradoxus) – godt hjulpet af Benni og hans antenne. De besynderlige dværgpegasusfisk (Eurypegasus draconis) vimser rundt over bunden og ligner mere en gnaver med vinger end en fisk. Vi finder flere forskellige arter af tudsefisk. De er så grimme, at kun deres mor kan holde af dem.
Jeg tager mine ord i mig igen – der er intet  i Lembeh Strait, der ligner Øresund...

Julestemning
Øst for Borneo ligger en mystisk formet ø, der nærmest ligner et gigantisk bogstav fra et ukendt alfabet. Sulawesi er den fjerdestørste ø i verdens mægtigste ørige Indonesien. De både udslukte, sovende og aktive vulkaner på Sulawesi, har været med til at forme det dramatiske landskab over og ikke mindst under vandet. Nærheden til ækvator, store tidevandsforskelle og de varme og køligere strømme, der blander sig, medfører meget plankton i vandet. Det understøtter den store artsrigdom, som området er kendt for.
Indonesien er ikke lige fredelig over det hele. Det er utroligt, at det er lykkedes at holde nogenlunde sammen på en nation, der er så spredt både geografisk, politisk og religiøst. Men Nordsulawesi er et lille paradis sammenlignet med mange andre Indonesiske samfund, hvor der hersker ufred og problemer.
Egnen er særdeles rig på naturlige ressourcer, så selvom mange er fattige, set med en europæisk målestok, er de ikke forarmede; de har til dagen og vejen. De kan bogstavelig talt plukke det, de behøver i baghaven. Der gror tropiske frugter som banan, ananas og kokos. Og i det køligere højland...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også