DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
VW i Undervandsfoto 2005 - Reportage fra L'estartit
Solen strålede fra en skyfri himmel under konkurrencedagene ud for L’estartit.
VW i Undervandsfoto 2005 - Reportage fra L'estartit
En af favoritterne var Carlos Minguell, der tog bronze i klassen vidvinkel uden dykker.
VW i Undervandsfoto 2005 - Reportage fra L'estartit
Verdensmesteren Denis Palbianis billede af en nøgensnegl kom på tredjepladsen.
VW i Undervandsfoto 2005 - Reportage fra L'estartit
Med dette billede af en eremitkrebs tog norske Espen Rekdall guld i makroklassen. Totalt kom han på tredjepladsen.
VW i Undervandsfoto 2005 - Reportage fra L'estartit
Den svenske VM-trup fra v mod h Magnus Lundgren, Alex Dawson, Klas Malmberg og Karin Engström.

VW i Undervandsfoto 2005

- Reportage fra L'estartit

Tekst: Karing Engström
Normalt er den spanske ferieby L’estartit et stille sted om efteråret. Men i år var byen vært for VM i uv-foto, et arrangement, der samlede pressen, arrangører og 50 undervandsfotografer fra alverdens hjørner. Danmark havde ingen deltagere med, men vores naboer Sverige sendte to hold. Her fortæller Karin Engström, model og makker til fotografen Alex Dawson, hvordan det er at deltage i et verdensmesterskab.

De fem konkurrencedage i L’estartit blev indledt med et informationsmøde og registrering. Registreringen var grundig og vores forsikringspapirer og CMAS-certifikater blev nøje undersøgt. For mig var eventyret ved at slutte inden det var begyndt, idet jeg ikke havde nået at få mit certifikat inden afrejsen. Det spanske personale stirrede barsk på mig, og meddelte at de sagtens kunne nægte mig deltagelse med bare en skriftlig erklæring som bevis på mit medlemskab. Min redning blev den moderne elektronik og en meget hjælpsom mand ved navn Gustav Ekström fra det svenske sportsdykkerforbunds kontor i Stockholm. 

Snydekomitéen

På det indledende møde fik vi en gennemgang af reglerne. De fire konkurrencedyk skulle afvikles i et marint reservat, hvilket betød, at vi under overfladen ville blive overvåget af lokale politidykkere. Rørte nogen af deltagerne noget som helst levende, såsom fisk eller blødkoraller, blev de diskvalificeret. Politiet ville holde øje med os fra klippeblokke og kløfter. På overfladen blev vores vestelommer undersøgt af konkurrencens officials. En speciel snydekomité var nedsat for at håndtere eventuelle klager. Jeg vendte mig spørgende mod nordmanden, som forklarede, at anklager om snyd faktisk forekom ved forrige VM, specielt mellem de tre store dykkenationer Italien, Frankrig og Spanien. 

Efter mødet fulgte en parade med alle de deltagende nationers flag, taler samt middag og socialt samvær. Allerede første aften mødtes det svenske og det tyrkiske landshold over nogle snitter og spansk landvin i det kæmpemæssige telt som arrangørerne havde smækket op ved marinaen. Under konkurrencen hjalp vi hinanden med at holde humøret højt. 

Første dag Middelhavets dønninger ruller sagte mod de knejsende øers beige hvide klippevægge. Jeg spotter ned i det salte vand mens jeg forsøger at råbe til Alex, at han skal svømme min vej. Han tøver, han vil ikke for langt væk fra dykkebåden. Ved siden af mig flyder de resterende to medlemmer fra det svenske landshold, Magnus Lundgren og Klas Malmberg samt dele af det norske landshold med fotograferne John Butler og Espen Rekdal. 

Jeg støder næsten sammen med det kroatiske landshold, da de svømmer væk fra dykkebåden og bestemmer mig for at forsøge at lokke Alex længere væk, for at undgå tumulten af dykkere og kameraer. Starten går om nogle minutter. Tre dyt fra dykkebåden vil signalere at konkurrencen er startet, og at vores 90 minutters bundtid begynder at tælle ned. Nordmændene svømmer så langt de kan mod øens odde og jeg signalerer til Alex, at vi burde forsøge at hænge på. 

Konkurrencesdagens første dyk er velforberedt af de samtlige 24 dykkere, som nu ligger og venter på startsignalet. Alle har i dagene op til VM konkurrencen nået både et og to dyk på konkurrencestedet. Briefingen inden vi begyndte at geare op var egentlig bare en formalitet. Fotograferne har udtænkt vinkler og belysning, modellerne deres poseringer og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet